Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, během 14 dnů jsem na své zahrádce několikrát viděla majku fialovou. Nikdy dříve jsem ji v naší oblasti nezahlédla. Na netu jsem se dočetla, že při ohrožení vylučuje jedovatý sekret. Vzhledem k tomu že mám rok a půl staré dítě, mám celkem strach aby nedošlo k nežádoucímu kontaktu a něco se nestalo. Ráda bych se jich nějakým způsobem zbavila. Nevíte prosím někdo jak na ně? Moc děkuji
Pokud by majku zkoušel třeba chytit, mohla by ho potřísnit výronem hemolymfy, která obsahuje jedovatý kantaridin. Naskáčou mu puchýře a bude to velmi bolet. (jeden příbuzný brouk majky se jmenuje puchýřník a má stejný jed). Pokud by brouka například snědl, mohlo by to být životu nebezpečné. Majky nemají trvalé hnízdo, takže je nemůžete vymýtit, jejich larvy vyrůstají cizopasně v hnízdech samotářských včel. Jediná prevence je naučit dítě, že brouky nemá brát do ruky a zvlášť ne tohohle.
Majka fialová je chráněná.
Doporučuje se: Pokud se s Majkou setkáte ve volné přírodě, nemusíte nijak panikařit. Jestliže se jí nebudete dotýkat ani ji jinak dráždit, sama od sebe útočná není a jed nevypustí. Nesnažte se ji zašlápnout nebo jinak zneškodnit. Zcela postačí, když se jí jednoduše vyhnete, a hlavně upozorníte své děti na nebezpečí tohoto na první pohled nádherně lesklého brouka.
Podrobněji: magazin.cz/...
Na Sri Lance jsme takhle pluli na člunu po řece s domorodým průvodcem a pátrali po krokodýlech. Pár jsme jich viděli. Jen o ca. 200 metrů dál se v té řece cachtaly při břehu asi tak pětileté děti. Ptal jsem se domorodce, jestli to není nebezpečné. Začal se smát a řekl, že teď zrovna moc ne, protože není po dešti...
A Vy tu řešíte brouka...
No řeší. Tady nejsme zvyklí na nebezpečí. V lese natrefíme maximálně na bachyni nebo čtyřkolky, jedovatý (a ne smrtelně) had je pouze zmije, vystrašit dokáže i sršeň... teď tu máme akorát majku, zápřednici a agresivní důchodce v supermarketech A krokodýli? Pche, mě okousával v rybníku rybí potěr
M.
ten sekret je hlavně kyselina máselná. Není zase tak hrůzostrašně jedovatá, ale strašně nefajnově a vytrvale smrdí zápachem zkaženého tuku.
Já si myslím, že nejjednodušší by bylo vzít malé hrábě a lopatku na smetí, majky posbírat a někam odnést.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.