Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Majka fialová

Od: navratilka odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, během 14 dnů jsem na své zahrádce několikrát viděla majku fialovou. Nikdy dříve jsem ji v naší oblasti nezahlédla. Na netu jsem se dočetla, že při ohrožení vylučuje jedovatý sekret. Vzhledem k tomu že mám rok a půl staré dítě, mám celkem strach aby nedošlo k nežádoucímu kontaktu a něco se nestalo. Ráda bych se jich nějakým způsobem zbavila. Nevíte prosím někdo jak na ně? Moc děkuji

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Majky jsou chráněné - prostě musíte na dítě dávat pozor a postupně ho učit, že tyto brouky do rukou rozhodně nebrat. Jinak u nás se okolo domu také vyskytují a občas i lezou dovnitř.

hodnocení

1x

Pokud by majku zkoušel třeba chytit, mohla by ho potřísnit výronem hemolymfy, která obsahuje jedovatý kantaridin. Naskáčou mu puchýře a bude to velmi bolet. (jeden příbuzný brouk majky se jmenuje puchýřník a má stejný jed). Pokud by brouka například snědl, mohlo by to být životu nebezpečné. Majky nemají trvalé hnízdo, takže je nemůžete vymýtit, jejich larvy vyrůstají cizopasně v hnízdech samotářských včel. Jediná prevence je naučit dítě, že brouky nemá brát do ruky a zvlášť ne tohohle.

hodnocení

0x

Majka fialová je chráněná.

Doporučuje se: Pokud se s Majkou setkáte ve volné přírodě, nemusíte nijak panikařit. Jestliže se jí nebudete dotýkat ani ji jinak dráždit, sama od sebe útočná není a jed nevypustí. Nesnažte se ji zašlápnout nebo jinak zneškodnit. Zcela postačí, když se jí jednoduše vyhnete, a hlavně upozorníte své děti na nebezpečí tohoto na první pohled nádherně lesklého brouka.

Podrobněji: magazin.cz/...

*houpy*

Varování! Chlapec skončil na JIP! :(

tn.nova.cz/...

jezevec*
hodnocení

0x

Na Sri Lance jsme takhle pluli na člunu po řece s domorodým průvodcem a pátrali po krokodýlech. Pár jsme jich viděli. Jen o ca. 200 metrů dál se v té řece cachtaly při břehu asi tak pětileté děti. Ptal jsem se domorodce, jestli to není­ nebezpečné. Začal se smát a řekl, že teď zrovna moc ne, protože není­ po dešti...
A Vy tu řeší­te brouka...*smich*

72mona3*

No řeší. Tady nejsme zvyklí na nebezpečí. V lese natrefíme maximálně na bachyni nebo čtyřkolky, jedovatý (a ne smrtelně) had je pouze zmije, vystrašit dokáže i sršeň... teď tu máme akorát majku, zápřednici a agresivní důchodce v supermarketech *frajer* A krokodýli? Pche, mě okousával v rybníku rybí potěr :-P M.

figurek*
hodnocení

0x

ten sekret je hlavně kyselina máselná. Není zase tak hrůzostrašně jedovatá, ale strašně nefajnově a vytrvale smrdí zápachem zkaženého tuku.

Já si myslím, že nejjednodušší by bylo vzít malé hrábě a lopatku na smetí, majky posbírat a někam odnést.

To si možná pletete s jinými hmyzem, Sekret majky je hemolymfa (hmyz nemá krev, má hemolymfu), která obsahuje právě ten kantaridin. Požití může způsobit bolesti i nevratné poškození ledvin, ve větší dávce i smrt.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]