Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co všechno potřebuji do akvária?

Od: peda odpovědí: 11 změna:
Zdravím, udělal jsem si akvárium ze staré televize ale nevím co vše potřebuji do akvária. Mám tam vzduchový motůrek a ledky které po cca půl hodině začnou divně blikat takže je moc nezapínám. Koupil jsem tam 5 umělých rostlin a dolů dal kačírek který jsem vyvařil v hrnci. Co dál tam má být? Akvárium má asi 50litrů
Co všechno potřebuji do akvária?
Co všechno potřebuji do akvária? #2

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vilik*
hodnocení

4x
Já bych začal základním studiem literatury. Rozmýšlením nad funkcí akvária, jeho stylem, ochotou pěstovat živé rostliny, zamýšlenými chovanými druhy ryb. Tomu pak odpovídá nárok na péči a nutnost mít potřebné vybavení.
Protože pak se vyhnete zklamání z metod pokus-omyl.
Nejvíc mě dojaly ty divně blikající LEDky.

re4zon
hodnocení

2x
Prosim vas takhle akvarium nezakladejte, to je akorat trapeni zvirat ! Ty ryby tam budou za chvili doslova hnit ve vlastni stave. Zalozit akvarium neni az takova sranda a bez rostlin uz vubec ne. Musi tam byt minimalne FUNKCNI filtrace, coz neznamena vzduchovaci motorek a kus molitanu, teoreticky by to fungovat mohlo, ale musi se to zabehnout. Rostliny tam maji take svou funkci a potrebuji funkcni osvetleni, ne nejake blikajici ledky.
Prectete si nejake clanky jak zalozit akvarium a ryby tam ted rozhodne nedavejte.

72mona3*
hodnocení

1x

rybicky.net/...

Nádrž

Osvětlení samostatné, nebo v krytu

Podstavec, či skříňka pod akvárium

Podložka pod akvárium

Filtr vnější, nebo vnitřní

Topítko, topný kabel

Vzduchovací motorek

Síťka, teploměr

Substrát, písek, kořeny, kameny

Prostředky na úpravu vody, preventivní léčivo

Krmení, hnojivo, vitamíny

časový spínač na osvětlení

doplněno 16.03.19 10:53:

Ten nápad, zasadit akvárium do televize, je fajn. Jen se trochu šidíte i o pohled z boční strany.

Základem je opravdu studium, nebo když máte štěstí na dobrý obchod, tak se nechat instruovat tam. Vyvarujte se nákupu v PetCenter, tam vám jsou schopni prodat cokoliv (ve čtvrtek jsem byla svědkem, jak holčina za pultem drží zhruba dvoulitrové akvárko a s vážnou tváří pronáší: "no a v tomhle už aspoň ta ryba bude moct dýchat"*zed*).

Základem je osvětlení (fungující), filtrace (i ten molitan se vzduchová ním může stačit), topítko. Chce to nějakou vizi, má to být na pohled pěkné. Pozadí ideálně tmavé, kořen či pouze kameny. Na umělé rostliny bych se vyprdla (ty se fakt hodí pouze do toho dvoulitru). Sezeňte si třeba hnědovku, ta se ani nesnází a je fakt nenáročná. Na ryby zapomeňte, dokud jim nezajistíte příznivé podmínky. Dají se koupit i přípravky na úpravu vody (rychlé zaběhnutí, nitrifikační bakterie), ale jejich funkčnost *nevi* kdo ví. Já vždy čekala, jestli budou rostliny OK a pak jsem až šla pro rybičky.

idanova*
hodnocení

1x

Zdravím. Především živé rostliny. Ne umělé! Spotřebovávají močovinu od ryb a detrit, "vyrábějí" kyslík. Pak nemusíte tolik ani filtrovat ani vzduchovat. Rybičky také musí mít možnost se mezi ně schovat, vytřít. Navíc živé rostlinky jsou i jakýmsi ukazatelem rovnováhy a zdravého prostředí v akvárku. Dokud nemáte zdravé ujmuté rostlinky, rybičky bych ještě do akvárka nevypouštěla. Ida

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, nepíšete nic o filtraci vody (a ta je důležitá) ani o ohřívání vody. Jinak, z estetických důvodů bych přidal pozadí (raději tmavé) a kořen (koupíte v akvaristice) i nějaký větší kámen. Vhodný je i teploměr. Zdravím!

P.S. A chybí i rybičky .

doplněno 16.03.19 08:27:

peda - já jsem měl fitraci vody i vzduchování zapnuté stále, ale někomu třeba vadí, že ten motorek hučí a vzduchování bublá (záleží na tom, jaké máte na konci hadiček kameny a nastavená "škrtítka" vzduchu na hadičkách).

peda
hodnocení

Pro rybičky si jedu zítra :) tu filtraci taky jsem na ní koukal. Jinak chci se ještě zeptat jestli ten vzduchový motůrek má běžet furt.

Pro rybyčky určitě nejezdi.

Akvárium se musí zabíhat. To znamená, že se v něm musí vytvořit ovnováha pro život rostlin a život ryb.

To zabíhání trvá různě dlouho. Ale většinou se doporučuje 4 až 6 týdnů na zaběhnutí.

Pří tom musí akvárium pořád fungovat. Topit, svítit, vzduchovat, filtrovat a musíš provádět údržbu.

Když je po zaběhnutí voda "průhledná a bez zápachu", tak tam potom můžeš dát ryby a doufat.

Ale i já jsem akvarista amatér. Takže věnuj pár hodin pročtení internetu a posbírej si základní informace.

honza7654*
hodnocení

0x

peda
hodnocení

Tak jsem si koupil filtr a topné těleso. Filtr jede krásně ale topítko mi za 2hodiny zvedlo teplotu vody pouze o 18°C. Jinak už po vybalení jsem viděl že dole na něm vevnitř je nějaké peří. Má to tam být nebo ne? Koupil jsem to dnes
Co všechno potřebuji do akvária? #3
72mona3*

Topítko zvedá teplotu vody postupně (i několik hodin), rychlost záleží i na tom, jestli je na akváriu kryt. Je na něm stupnice (a otočný "kolíček"), kterým se požadovaná teplota nastaví. Zkontrolujte ji až třeba po noci, poté podle potřeby upravte. To bílé na konci je vata, která chrání vnitřek topítka (spirálu). M.

peda
hodnocení

Děkuji moc. Kryt tam žádný není a to otočné kolečko tam je, to mám nastavené na 26°C a topítko jsem nechal 2hodiny v akváriu a po uplynutí doby jsem jej zapl do zásuvky (bylo mi poraděno na prodejně aby topítko neprasklo)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]