Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čůrání psa doma

Od: kafe odpovědí: 15 změna:

Dobrý den,mám dvouletou fenu amerického bully.Mám ji doma společně se sedmiletou fenou (kříženec rotvajlera-obě jsou společně v pohodě).Před odchodem do práce je venčím.Po návratu (cca 9 hodin) i když dávám podložku bývá načůráno a nakáleno.Toto není vždy.Je třeba týden klid a po týdnu opět.Je vyzkoušeno,že chválím,když je vše v pořádku a následuje trest a vyhození na zahradu,pokud není.

Děkuji za radu

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

re4zon
hodnocení

3x
V prvni rade si prectete neco o psychologii psu. Trestat psa za to ze se pred x hodinami doma podelal je asi jako prijit k diteti a dat mu bez vysvetleni pohlavek za neco co provedlo pred tydnem. Nechape za co a mysli si ze jste agresivni..

idanova*
hodnocení

2x

Zdravím. Předpokládám, že u fenek není zdravotní problém. Takto velcí psi běžně bez problémů vydrží těch zmíněných 9 hodin bez venčení, zvlášť, pokud je to pravidelně. Problém bude jinde. Proč dáváte "podložku"? Pokud je v bytě a je určena na moč a stolici a je tu obojí i cítit (jinak nelze), pak jste tím fenky naučila, že obojí se v této noře (domácnosti) dělat má. Nemyslíte si snad, že budou 2 velké feny (ne malá štěňátka) chodit na 1 společnou podložku, že ne? ... i když dávám podložku bývá načůráno a nakáleno...Takže v pořádku, tento úkol plní fenky dobře. Pokud si to vy nemyslíte, chyba je u vás, neumíte s nimi vůbec komunikovat. Nemůžete k nim přitupovat jako k dětem, ale jako k psům! Vy jste se měla naučit jak přemýšlí pes dřív, než jste si vzala domů 2 samice 2 dost "svérázných"a silných plemen. ...Je vyzkoušeno,že chválím,když je vše v pořádku a následuje trest a vyhození na zahradu,pokud není... Toto uplatňujte na dítě, ne na psa. Pes reaguje na trestání přesně ve chvíli, kdy to "špatné"právě dělá. Nikdy ne po uplynutí jakéhokoliv času. Takže vy přijdete, vidíte moč+stolici (ani moč ani stolice nejsou pro psa nic špatného a nechápe, že pro vás ano) zvedne se vám tlak, rozproudí se vám krev, stoupne vám adrenalin, zečnete se potit... (to pes vnímá) a v tomto stavu je trestáte. Takže vaše fenky už vědí, že pokud se vám po příchodu zvedne tlak a adrenalin - začnete být agresivní. Takže obě už vědí, že nejste vůdce smečky, ale blázen. Agresivní blázen. Vůbec bych se nedivila, kdyby se spojily, a až zas jednou začnete mít 1. projevy stavu, po nemž žačnete bláznit, vám to zarazily. Tím, že vás tvrdě napadnou. Rada - kupte si nějaku knížku na téma - jak komunikovat se psem a vyhledejte odborníka. Jak radili nade mnou - pana Desenského, nebo ing. Dostála. Ten má dokonce na internetu "poradnu"a po domluvě poskytne i "výcvikový servis". Přijedete za ním, on vám na místě poradí, vysvětlí a názorně ukáže. psiskolafalco.cz/... Tak držím palce. Ida

belicka
hodnocení

0x

Z jakého důvodu nemáte psy venku na zahradě, volně, nebo v kotcích se zateplenou boudou, nebo dvojboudou. Bojíte se o toho mladšího?

doplněno 11.03.19 19:41:

napíši, jak bych to vyřešila já.

Mám také ráda psy a kočky atd.

Zároveň ale musím mít pohodlné a bezpečné bydlení, tedy čisté a ne když se vrátím domů, aby bylo překvapení, v jakém stavu domov najdu.

V případě dvou psů, většího vzrůstu bych investovala a postavila na vhodném místě dvoukotec, s teplým zázemím, aby tam mohla být voda v zimním období. Zřejmě se psi snesou a tak mohou mít jeden velký výběh a jednu boudu, kde se zahřejí.

Zde velký kotec, může být samozřejmě menší petromila.cz/... , a nechat půlku zastřešit, kvůli sněhu. Sehnat velkou, zateplenou boudu, vyplnit ji slámou, to je pro psy nejlepší.

----------------------------

Pro inspiraci se podívejte do nějakého novějšího, nebo zmodernizovaního útulku, jak to mají vyřešené.

Možná máte nevyužitou kůlnu, půlku garáže. U kůlny trochu zateplit a oplotit, zde by byly minimální náklady, u garáže kousek vyčlenit, přepažit, probourat otvor na nízké dveře, ve kterých by byly třeba i lítačky, vevnitř pelechy a opět malý výběh.

Po příchodu domů psy vypustit, dojít vyvenčit a od té doby mohou být s Vámi doma.

doplněno 11.03.19 22:11:

Mona - protože nevím, jak to u tazatelky vypadá, jak je velký domek, tak ještě jedna možnost, pokud je podsklepený, vyhradit jeden sklep pro psy, nejlépe, kde je kotel na topení. Také bývají okénka do sklepa, tak okénko upravit, aby se psi mohli okýnkem protáhnout /ve sklípku vybudovat z palet a prken schůdky/. A aby neběhali po celé zahradě a nezničili výsadbu, tak udělat přiměřeně velký, ohrazený výběh.

A pokud by ani tato možnost nebyla, tak jsem byla svědkem v Praze, v paneláku, že psům vlčákům /2/ vyhradili ten nejmenší pokoj, byl bez nábytku, pouze psí věci. Samozřejmě pokoj byl zničený, ale ostatní místnosti jakž takž udržované.

72mona3*

A jak to řešit, kdyby nebyla možnost dát je ven?

re4zon
Ven je nedavejte pokud nechcete sama. Nekdo ma proste utkvelou predstavu, ze pes patri na zahradu a musi to vnucovat vsem. Zvlast pro 7 leteho psa by to byl dost sok.

kafe
hodnocení

Doma je mám z toho důvodu chladu,žiji v horách.

kafe
hodnocení

Pro re4zon: rozumím,napište tedy radu

72mona3*
hodnocení

0x

Re4zon sice neodpověděl, ale k tématu to je. A dost podstatná připomínka. *hej*

Možná ještě zkuste doplnit, jak dlouho se to děje. Trvá to od pořízení druhého psa, začalo to až později, dělají to obě...? Nejdřív musíme pochopit, proč se to děje. Řekla bych, že může jít o značkování, ale zkuste se víc rozepsat. M.

re4zon
hodnocení

0x
Jestli si dojde na malou i velkou, tak s nejvetsi pravdepodobnosti proste nevydrzi. Bud kvuli zazivani, nebo protoze tam blbnou a pohybem se ji to urychli. Zkuste tam dat kameru at vidite, co se delo predtim. Podle toho pak muzete usuzovat.

kafe
hodnocení

Odpovídám najednou na více reakcí:

Starší před příchodem malé nic takového nedělala,pokud by to bylo značkování,proč jen někdy?Jak tomu zabránit.

To s blbnutím a kamerou nás také napadlo,ale stejně,jaké pak řešení,když se zjistí,že je to tak?

Kotec a samozřejmě zateplená bouda také byla možnost,ale opět ale...Starší je útulková,byla docela v nedobrém stavu,zvykla si a vděčně přijímá pohodlí,které se jí dostává,myslím,že by to byl pro ni opravdu šok.

72mona3*

Kolegyně má dva pejsky. Staršího menšího a přerostlé štěně bulíka. Řeší skoro to samé co vy. Starší to nikdy nedělal, u mladšího to vypadalo na nedostatečně vypilované návyky, možná nedostatečnému venčení. Jenže taky to jde ve vlnách. Přestože si povahově sedli, dochází ke konfliktům. Starší menší pes cítí převahu mladého (ten si vedení viditelně nenárokuje), navíc není úplně ve stoprocentní kondici. Myslím si, že to bude podobné... V případě nějakého konfliktu (ani si ho nemusíte všimnout, jen třeba jednu upřednostníte) bude mít některá z nich pocit, že svým pachem si upevní své postavení (takové razítko a podpis - moje). *nevi*

re4zon
Az zjistite cim to je, treba kamerou, tak se podle toho zaridite. Bud je budete oddelovat, nebo jim upevnite pozice a prestanou se prat, nebo zmenite stravu...
Nejdriv zjistete cim to je a az pak premyslejte jak to vyresit. Jinak se nedostanete nikam.

belicka
hodnocení

0x

Re4zon 20.03 - Nekdo ma proste utkvelou predstavu, ze pes patri na zahradu a musi to vnucovat vsem. Zvlast pro 7 leteho psa by to byl dost sok.

Protože je pouze jeden příspěvek na téma -výběh-bouda-zahrada- a to ode mne, tak předpokládám, že to je reakce na mne.

Kde máte pocit, že to někomu vnucuji? Píši jenom radu, jak bych to řešila já, a nemám žádnou utkvělou představu, že pes patří na zahradu. Je na tazatelce, jestli si něco vybere, nebo vůbec nic nepřijde v úvahu.

Já jsem vložila příspěvek v určitý čas /dříve/, a tazatelka upřesnila o útulkové feně ve špatném stavu později.

Takže se laskavě vyjadřujte k otázce a ne k tomu, jak radí ti druzí, či jaký z toho máte pocit.

Měla jsem dva bernardýny, jezevčíky, směsku z útulku, československého vlčáka, z ulice ohaře a vlčáka, kterým jsem našla domov a o každého psa bylo postaráno s péčí a láskou a nikdy to nebyli venkovní psi, ale naši parťáci. Byli venku pouze na nejnutnější dobu, když přišli děti ze školy, tak šli automaticky domů, do tepla.

doplněno 11.03.19 22:58:

Všimněte si ,,re4zon,, že píši o sobě, jak bych to řešila já a že nenařizuji tazatelce, že to má udělat tak a tak.

A první věta - otázka byla proč, z jakého důvodu jsou doma a ne na zahradě, na kterou je vyhazuje za trest, tudíž jsem z toho usoudila, že zahradu mají a tedy nežijí v paneláku, aby člověk věděl, co má za odpověď napsat. //Viz vysvětlení o zdravotním stavu, ale později.//

Spíš jsem myslela, že má paní obavu, že jí toho mladšího někdo ze zahrady ukradne.

kafe
hodnocení

0x

Moc děkuji za (prozatím)rady.Každopádně všechny jsou pro mne přínosem.Logicky člověk ,který má zvířátka se snaží co nejvíce o nich vědět a ujistit se,že řešení,která ho napadají by mohla být správná.Od toho si myslím,že takovéto diskuze také jsou.Prosím,pokud by Vás kohokoli ještě něco k našemu problému napadlo,napište.Zatím budeme zkoušet z Vašich rad příčinu.Přeji všem příjemné dny.

hodnocení

0x

Dobrý den, já jsem starší kus a představa, že má někdo dva velké psy zavřené doma devět hodin a pak se diví, co dělají, mi přijde úplně neúnosná a ještě tak před 20 lety by byl takový majitel považován za psychicky nemocného. Copak kříženci rotvajlera vadí chlad? Mohla bych být zlá, ale radši vám doporučím kontaktovat pana Desenského, který je zlatý člověk a poradí i v případech, kdy já bych odstřelila psa i majitele.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]