Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kde hnízdí vrabci domácí?

Od: kopret odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

chtěla bych se poradit. Přemýšlím, že udělám nějakou budku pro vrabce domácího. Prý rád hnízdí mezi trámy.

Mám udělat více budek vedle sebe, nebo nějakou bednu s několika dírami, která nebude mít přepážky? Jaké hnízdění

rádi využívají?
Děkuji.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

1x

co jsem si všiml, tak vrabci s oblibou hnízdí ve starých zdech, v děrách po vypadaných cihlách.

Velká budka s více děrami je spíš pro holuby.

72mona3*
hodnocení

1x

Tady u nás využívají hnízda po ostatních ptácích, v tújích, v popínavých rostlinách na domech, trnkovém keři. Dívala jsem se, že se opravdu vyrábí "řadové"budky, ale v reálu jsem je nikdy neviděla.

Být vámi, udělám univerzální budku pro malé ptáky... a těším se z každého (nejen vrabce), který je využije. M.

hodnocení

0x

Vrabci nejraději hnízdí v naší blízkosti. Usadí se na trámech pod střechou, ve větracích otvorech, v puklinách zdí i v porostech popínavých rostlin. Někdy dokonce osídlí spodní spleť větví obřího čapího hnízda nebo opuštěné hnízdo po vlaštovkách, vzácně najdou dutinu ve stromě.
Vrabci rádi zahnízdí v budkách s oválným vletovým otvorem o rozměrech 20x15x20 cm. Ideální je široká budka pro více rodin, které v ní mohou hnízdit těsně vedle sebe (podobné budky lze i zakoupit).
ireceptar.cz/...

:)

host
hodnocení

0x

Tam, kde mají co do zobáčku.

Spousty brabčáků bývaly před mlékárnami, kde byly vysypané drobečky z ošatek s pečivem v místech, kde je pekaři vyložili před krám, nebo tam, kde bylo rozsypané zrní, nebo kobližky od koní s nestráveným ovsem. Na loukách po senoseči, kde byly spousty semínek trav. Na dvorech, na polích po žních bejvával veliká hejna vrabců. Hnízdí všude poblíž, staví si hnízda v korunách stromků nebo křovisek na mezích u polí nebo v zahradách, v okapech pod střechou, poblíž stájí. Budku nepotřebují, hlavně co jíst.

I ve městech, kde vrabci nejsou, jsou jenom v polích v okolí, jsou třeba na jednom jediném místě, například u pekárny, kde se vždy nějaké drobečky na zemi najdou a vrabci se odměňují svým čimčarááára čim čim.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]