Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak naučit psa lehni a sedni?

Od: aneta12 odpovědí: 17 změna:
Můj pes mě vůbec neposlouchá, když mu např.řeknu lehni nebo sedni tak to prostě neudělá. Chtěla bych se zeptat jak ho to teda naučit. Dívala jsem se na různé videa na YouTube ale proste mi to nepomohlo tak prosím poraďte.(A pejskovi bude za chvíli 5,ja vím je to hodně ale i tak bych chtěla poradit a aspoň ho něco naučit i když už má tolik roků) Děkuji předem.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

4x

Zdravím. Anetko, předpokládám, že je ti 12 let, budu ti tykat. Tvůj pes si zcela jistě umí i sednout i lehnout. Jen neví, že obě činnosti mají své pojmenování a nikdy je nedělal na tvoje přání. Takže začni učit s dobrůtkou v ruce (kousíček masa, půlku piškotu, kousek tvrdého sýru...) 1) a postav se doma (tam je větší klid než venku) 2-3m od pejska. 2) Oslov pejska, aby se na tebe podíval, ukaž mu dobrůtku v ruce natažené směrem k němu a zároveň mile (ne rozkazem) 3) zavolej - KE MNĚ. S povelem KE MNĚ 4) si prudce ruku s dobrůtkou (už zavřenou v pěsti) přitiskni na stehno. Pejsek poběží za dobrůtkou a vlastně vykoná povel KE MNĚ. Asi ti začne očichávat pěst s dobrůtkou, tak mu 5) pěst (stále zavřenou), dej k čumáku (aby cítil dobrůtku), a se slovem SEDNI 6) pěst zvedej nad jeho hlavu, jakoby nad uši. Pejsek nebude chtít ztratit dobrůtku z očí abude se muset posadit, aby na ni viděl. Jakmile dosedne (když nesedne, drž pěst dál v klidu ve vzduchu a druhou rukou mu trochu pomuž - trochu přitlač zadek k zemi), 7) pak několikrát (ale s velkým nadšením, radostně a nahlas - prostě jako blázen) pochvaluj 8) tak je SEDNI, to je šikovnej pejsek, ten umí SEDNI a při tom otevři pěst a dej mu tu dobrůtku. Udělej tak 3x za sebou. Víckrát ne. Pak třeba zas večer před jídlem. A až bude dobře umět sednout, ve chvíli, kdy sedí, ty mu 9) ruku (stále ještě s dobrůtkou) vrátíš před čumák, vyslovíš povel LEEEEEHNI a přesuneš pěst k zemi a po zemi trochu k sobě. On znovu bude sledovat pěst s dobrůtkou a lehne si. Když, tak mu zas trochu pomůžeš druhou rukou přitlačit za krkem nad předníma nohama. Jak lehne, zas chválit a po pochvale dát odměnu. Cvičte vždycky před jídlem, nacpanému psovi se chce spát a ne cvičit. Každý povel vyslovuj jiným tónem. Pak už ty tóny neměň. Tak hodně štěstí *slunce* Ida

doplněno 04.03.19 14:18:

Anetko, tvůj pejsek už ví, jak to bude probíhat. Je to zvíře, takže je rychlý a jde přímo po dobrůtce. Buď rychlá taky. On brzy pochopí, že nedostane nic, dokud neudělá cvik. Ale ty to časem určitě vypiluješ. *slunce*Ida

aneta12
hodnocení

Děkuji moc za velkou radu, jediná vy jste mi dala dobrou radu.

A počítej s tím, že ti tu ruku párkrát zmáčkne zubama, jak se bude chtít dostat na pamlsek.

aneta12
hodnocení

Bohužel to nepomohlo. Ach jo. Prostě on je strašně divoký, nejde to s ním. On se prostě nesoustředí na to. A ještě mě skrabnul protože je strašně moc divoký.
aneta12
hodnocení

Ale na poprvé mu to šlo docela dobře ale na podruhé a na potřetí už moc to nechtěl dělat.
niki121cz
Tohle byla skvělá rada, ale kdyby to nepomohlo, můžete psa přihlásit do ,,Kočka není pes,,tam Vám osobně pomohou profesionálové.(toto není reklama)

hodnocení

2x

Nejlépe bude, když Vám poradí nějaký zkušený kynolog.

Zkuste dohledat nějaký kynologický klub ve vašem okolí.

hodnocení

2x

Zkuste s ním zajít na cvičák. Bude vás to něco stát, ale: 1) budete pod dohledem zkušeného (doufám) kynologa, 2) váš pes bude mít příležitost se socializovat.

"...starého psa novým kouskům nenaučíš...", ale sedni, lehni by zvládnout mohl i v 5ti letech.

72mona3*
hodnocení

2x

Vlastně nevim, co poradit. V čem bude moje rada lepší než názorné video? Jak mám vědět, co děláte špatně?

Při učení je důležité využívat toho, co pes sám dělá. A jsou techniky, kterými se to podpoří. Já třeba toho svého učila právě tím stylem. Když jsem viděla, že si sedá, řekla jsem sedni (tedy vlastně v opačném pořadí než je běžné). Pes si spojil toto slovo s pozicí, kterou měl, zvlášť, když za to "nic nedělání" dostal odměnu. Nedoporučuji nutit ho tlakem ruky, měla by to být hra. Jde o komunikaci mezi vámi a věřte, že pes je nadšený, když vám porozumí. I v pěti letech lze psa učit novým věcem. Při komunikaci s ním je dobré používat stejná slova v konkrétních situacich: třeba blokuje dveře, já řeknu "zpátky" a doprovodím gestem ruky. Přesně ví, co po něm chci. Někdo jiný na něj mluví "uhni, co tam stojíš, mazej..." a pes je zmatený, protože ta slova nezná. Stejné je to i s povely "sedni" atd. Pes si musí konkrétní slovo spojit s činností. Druhou věcí je, jestli slovo zná, ale odmítá poslechnout. M.

hodnocení

1x

@aneta12 - když mu např.řeknu lehni nebo sedni tak to prostě neudělá
Možná jen chudák neví, co po něm chcete.

Základní informace elektro-obojky.cz/... ale taky bych doporučila obrátit se na někoho, kdo má zkušenosti.

hodnocení

1x

Trpělivost, trpělivost a zase. Mě to trvalo dva roky, posadit ho sama ukázat co je sedni a pokud to udělá, pamlsei.

hodnocení

1x

Tak hlavně aby to cvičení pejska bavilo a nechtěl si udělat něco s nožičkou *smich*

juras22
hodnocení

1x

Možná pomůže i srozumitelnost slova "sedni" a "lehni". Obě slova mají kromě prvního stejná písmenka. A právě na to první písmeno bych dal důraz a vyslovil ho co nejzřetelněji. A je dobré pejska naučit nejen sedmi a lehni, ale trojici - sedni, lehni, vstaň.

hodnocení

1x

Anetko, odkud jsi? Naučila bych tě to i tvého psa. Ale to musíš vidět a slyšet.

radis
hodnocení

1x

Ahoj,

běžte s pejskem na cvičák, zkušený kynolog vám poradí. Pejskovi se bude líbit, že bude mít nějaké vyžití.

Pejsek už je celkem starý, stěňátko se učí mnohem jednodušeji a rychleji, to ale neznamená, že to nyní nejde- jen to bude chtít více trpělivosti.

cituska*

I starý pejsek se to naučí.Mám doma 5 letou jezevčici divoženku neposlušnou. Ale pořídila jsme si většího psa čuvačku a tu jsem učila od mala k noze, sedni, dej pac a to za mlsotky. No a ta závistivá starší jezevčice musela taky s námi cvičit. Teď to dělá bez problému, sedni-lehni-dej pac-k noze. Prostě čuvačka jí dala motivaci a dala to za dva dny.Sama jsem byla překvapena jak jí to pěkně šlo.

janacody*
hodnocení

1x

Na you tube je seriál Training Tips CZ ,může pomoct s výcvikem :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]