Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Anetko, předpokládám, že je ti 12 let, budu ti tykat. Tvůj pes si zcela jistě umí i sednout i lehnout. Jen neví, že obě činnosti mají své pojmenování a nikdy je nedělal na tvoje přání. Takže začni učit s dobrůtkou v ruce (kousíček masa, půlku piškotu, kousek tvrdého sýru...) 1) a postav se doma (tam je větší klid než venku) 2-3m od pejska. 2) Oslov pejska, aby se na tebe podíval, ukaž mu dobrůtku v ruce natažené směrem k němu a zároveň mile (ne rozkazem) 3) zavolej - KE MNĚ. S povelem KE MNĚ 4) si prudce ruku s dobrůtkou (už zavřenou v pěsti) přitiskni na stehno. Pejsek poběží za dobrůtkou a vlastně vykoná povel KE MNĚ. Asi ti začne očichávat pěst s dobrůtkou, tak mu 5) pěst (stále zavřenou), dej k čumáku (aby cítil dobrůtku), a se slovem SEDNI 6) pěst zvedej nad jeho hlavu, jakoby nad uši. Pejsek nebude chtít ztratit dobrůtku z očí abude se muset posadit, aby na ni viděl. Jakmile dosedne (když nesedne, drž pěst dál v klidu ve vzduchu a druhou rukou mu trochu pomuž - trochu přitlač zadek k zemi), 7) pak několikrát (ale s velkým nadšením, radostně a nahlas - prostě jako blázen) pochvaluj 8) tak je SEDNI, to je šikovnej pejsek, ten umí SEDNI a při tom otevři pěst a dej mu tu dobrůtku. Udělej tak 3x za sebou. Víckrát ne. Pak třeba zas večer před jídlem. A až bude dobře umět sednout, ve chvíli, kdy sedí, ty mu 9) ruku (stále ještě s dobrůtkou) vrátíš před čumák, vyslovíš povel LEEEEEHNI a přesuneš pěst k zemi a po zemi trochu k sobě. On znovu bude sledovat pěst s dobrůtkou a lehne si. Když, tak mu zas trochu pomůžeš druhou rukou přitlačit za krkem nad předníma nohama. Jak lehne, zas chválit a po pochvale dát odměnu. Cvičte vždycky před jídlem, nacpanému psovi se chce spát a ne cvičit. Každý povel vyslovuj jiným tónem. Pak už ty tóny neměň. Tak hodně štěstí Ida
Anetko, tvůj pejsek už ví, jak to bude probíhat. Je to zvíře, takže je rychlý a jde přímo po dobrůtce. Buď rychlá taky. On brzy pochopí, že nedostane nic, dokud neudělá cvik. Ale ty to časem určitě vypiluješ. Ida
Vlastně nevim, co poradit. V čem bude moje rada lepší než názorné video? Jak mám vědět, co děláte špatně?
Při učení je důležité využívat toho, co pes sám dělá. A jsou techniky, kterými se to podpoří. Já třeba toho svého učila právě tím stylem. Když jsem viděla, že si sedá, řekla jsem sedni (tedy vlastně v opačném pořadí než je běžné). Pes si spojil toto slovo s pozicí, kterou měl, zvlášť, když za to "nic nedělání" dostal odměnu. Nedoporučuji nutit ho tlakem ruky, měla by to být hra. Jde o komunikaci mezi vámi a věřte, že pes je nadšený, když vám porozumí. I v pěti letech lze psa učit novým věcem. Při komunikaci s ním je dobré používat stejná slova v konkrétních situacich: třeba blokuje dveře, já řeknu "zpátky" a doprovodím gestem ruky. Přesně ví, co po něm chci. Někdo jiný na něj mluví "uhni, co tam stojíš, mazej..." a pes je zmatený, protože ta slova nezná. Stejné je to i s povely "sedni" atd. Pes si musí konkrétní slovo spojit s činností. Druhou věcí je, jestli slovo zná, ale odmítá poslechnout. M.
@aneta12 - když mu např.řeknu lehni nebo sedni tak to prostě neudělá
Možná jen chudák neví, co po něm chcete.
Základní informace elektro-obojky.cz/... ale taky bych doporučila obrátit se na někoho, kdo má zkušenosti.
Ahoj,
běžte s pejskem na cvičák, zkušený kynolog vám poradí. Pejskovi se bude líbit, že bude mít nějaké vyžití.
Pejsek už je celkem starý, stěňátko se učí mnohem jednodušeji a rychleji, to ale neznamená, že to nyní nejde- jen to bude chtít více trpělivosti.
I starý pejsek se to naučí.Mám doma 5 letou jezevčici divoženku neposlušnou. Ale pořídila jsme si většího psa čuvačku a tu jsem učila od mala k noze, sedni, dej pac a to za mlsotky. No a ta závistivá starší jezevčice musela taky s námi cvičit. Teď to dělá bez problému, sedni-lehni-dej pac-k noze. Prostě čuvačka jí dala motivaci a dala to za dva dny.Sama jsem byla překvapena jak jí to pěkně šlo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.