Nejste přihlášen/a.
Peršanky jsou nejnáročnejší plemeno na údrždu. Jejich dlouhá srst má bohatou podsadu a ráda se zacuchává. Je třeba je často nejlépe denně česat, všude i na břichu a pod packami, kde se dělají cucky splstnatělé srsti. Nebo je třeba jí často ideálně každý týden vykoupat, pak na ní nemusíte týden sáhnout, protože srst zbavená nečistot a prachu se tolik necuchá. Některá kočka snese osprchování ve vaně, některá tekoucí vodu nesnese a musíte si d vany připravit kýble s vodou a v té jí pak ponořením spláchnout. Já se s kočkou zavírám do sprchového koutu, nemá kudy utéct, tak se o to ani nesnaží. Buď použijete speciální šampon, nicméně chovateli velmi vyzkoušený je obyčejný Jar. Dříve když se nedalo nic ze zahraničí koupit, všichni před výstavou vykoupali peršanky v Jaru. Přiznám se, že i svojí tureckou angoru koupu v obyčejném přípravku na mytí nádobí. Je to totiž nejvíce dermatologicky vyzkoušený preparát, ověřený na největším počtu různých kůží. Však sami si v něm mácháme ruce několikrát denně po dlouhá desetiletí. Po umytí je třeba srst důkladně opláchnout. Srst peršanek je špatně smáčivá, dlouhé minuty jí sprchujete a pak zjistíte, že stejně jste jí nepromočila až na kůži, na to pozor. Po vykoupání a vysušení ručníkem je vhodné kočku vyfénovat do sucha a při fénování česat. Bez vyfénování bude srst vlnitá.
To sice jsou, ale perské kočky se koupat musí. A musí se pak pomalu ročesávat chlupy. Moje maminka dala kocoura do vany a já ho musela držet. Napřed si do skleničky připravila naředěný šampon na vlasy. Naředit spíše víc, než méně, aby nebylo zase moc pěny. Kocourka sprchou namočila a tím šamponem ho co nejrychleji umyla, jako si myjete vlasy sama. A pak důkladně spláchnout vlažnou vodou a dávat při celé proceduře opravdu pozor na hlavu. Tu nenamáčet nikdy a nesmí se mu dostat voda do uší. Takže někdo musí kocoura pořádně držet. Pak do připraveného ručníku a pořádně vysušit a potom fénem. Ten maminčin kocour to teda rád neměl a byla s ním sranda, protože nějak vždycky poznal, že se chystá koupel a vždycky se schoval tak, že jsme ho nemohly nalézt. A to jsme dávaly bacha, aby nic neviděl. Ani ručník, ani šampon. Stejně to poznal. No a já měla obyčejnou kočku domácí a ta se naopak strašně ráda koupala. Ta vyžadovala plný škopek teplé vody se šamponem a v něm si lebedila a nechtěla ven.
Dobrý den, asi to nebude snadné (pokud je kočka již starší a vodu ve vaně nezná), ale možné to občas je (kamarád své kocoury koupe asi 1x za rok). Já jsem na psa používal dětské mýdlo - hezky voní, není agresivní a hlavně by nemělo štípat do očí (což ocení i zvíře typu kočka). Po vykoupání je vhodné zvíře hned osušit, tak si připravte předem nějakou osušku. Jestli se kočka nebojí fénu, tak i vyfénovat - následně opatrně rozčesávat srst (k tomu jsou vhodné "hrabičky", které mají ocelové háčky). Možná bude lepší, když na celou operaci budete dva (jeden bude držet zvíře a druhý se ho pokusí umýt). Zdravím!
Kočky jsou samočistící. Pokud není zcela extrémně špinavá, neřešte to.
Jinak toto je návod z facebooku:
Postup pro koupání kočky:
1. Otevřete víko WC a nalijte dovnitř asi půl šálku speciálního šamponu pro zvířata.
2. Vezměte kočku do náručí a hlaďte ji, zatímco se opatrně pohybujete směrem k WC.
3. V příhodném okamžiku vhoďte kočku do záchodové mísy a okamžitě přiklopte víko. Víko je nutné držet silou, nejlépe když se na ně postavíte.
4. Kočka nyní zahájí automatický čistící program, přičemž bude produkovat velké množství pěny.
5. Vyčkejte zastavení kočky a použijte několikrát splachovadlo, abyste dokonale spláchli uvolněné nečistoty. O kočku se obávat nemusíte, je nespláchnutelná.
6. Zůstaňte stát na víku WC a poproste někoho, aby otevřel domovní dveře. Ujistěte se, aby se mezi WC a domovními dveřmi nenacházela žádná osoba, jinak hrozí nebezpečí úrazu!
7. S dostatečným odstupem a co možná nejrychleji odklopte víko WC.
8. Kožich kočky bude proudem vzduchu na základě její značné rychlosti vyfénován do sucha.
9. Záchod i kočka jsou tímto opět zářivě čisté.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.