Dobrý den, někde jsem zaznamenal informaci, že kočky lépe reagují na slova, kde je písmeno č nebo š - prý je to pro jejich sluch příjemné. No, můžeme tomu věřit a nemusíme. Ale možná je to odvozeno i od slova číča = kočka. Zdravím!
Asi lidé zkušeností zjistili, že jejich sluch je citlivý na vysoké kmitočty - sykavky. A nejen koček. Zkuste na psa syknout tak, že silně vtáhnete vzduch do úst úzkou štérbinou mezi zuby a spodním rtem. Vy díky omezenému sluchovému rozsahu uslyšíte jen slabé syknutí, ale psi vzdáleni i desítky metrů nadskočí.
Je to přesně tak, jak říkáte. Na všechny své psy jsem sykala a oni poznali, že jsem to já. Jednou jsme byli na zahrádce na pivo a byly tam nějací študáci a zkoušeli, co na Endyho platí. Někdy ani nehnul uchem, někdy zvednul hlavu, ale jen na moje syknutí se vydal směrem ke mě. A v obchodě nebo na větším prostoru na sebe, s rodinou, také sykáme. Všichni máme takto naladěné uši. Lidé okolo nevnímají. Někdy mi přijde, že to syknutí, v rodině, je jako bych zavolala jméno.
Tak teď doufám, že budeš aspoň trochu rozumět, protože ti udělám krátkou přednášku z akustiky. Víš proč i zní jako i a ne jako u? Protože zvuk má jiné spektrum. I má větší množství vysokých harmonických složek, než u. Ostré sykavky, s c š č mají podíl vysokých harmonických složek ještě větší, než samohláska i.
No a není žádné tajemství, že kočky mají mnohem lepší sluch než lidi. Vysoké frekvence slyší desetkrát lépe než my. Zavolej čiči a kočka zareaguje. Zavolej mňau a kočka se ani nehne. Zkus na kočku zavolat ostrým S! a uvidíš jak zareaguje hned. Okamžitě zpozorní a nastraží uši.
U nás na dědině jsme v životě nevolali čiči(bylo to pro nás moc městské) zásadně všech pět koček mělo jméno a slyšeli na něj.když jsme je svolávali všechny tak holky pojdte...a ted když už jsem 19 let pryč ,mám tři kočky,a to samé.Slyší na jména,nebo Holky...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.