Nejste přihlášen/a.
To bude asi tím novým kocourem. Doteď se cítil kočičím pánem v domě a teď tam musí trpět nějakého nového cizího kocoura a dívat se jak je hlazen atd.. Asi se tam už necítí dobře. Je to asi tak, jako když si jeden z rodičů přivede domů nového partnera a děti tím zpočátku trpí. On asi trpí tak nějak podobně. Třeba to kočičím rozumem bere jako zradu.
Dobrý den, také si myslím, že to bude tím, že doposud byl "pánem domu" Váš kocour a teď je tam druhý kocour a ten Váš se cítí být "odstrčen". Největší chyba byla, že si Váš bratr pořídil kocoura. Kdyby si pořídil kočku, Váš kocour by to jistě snášel jinak.
Myslím si, že čas to nezachrání. Kocouři se většinou špatně snáší, obzvlášť když jsou v jednom domě. Jediné co můžete udělat, dát jim misky odděleně, každému do jiné místnosti, aby nedocházelo k tomu, že mladší bude odstrkávat od misky staršího. A věnovat se mu co nejvíc (zkoušet pohladit, dát si ho na klín). Ale pokud se bude bránit, nenuťte ho, mohl by potom mít k Vám odpor.
Tak odpověď je jasná, a už tu padla. Druhý kocour. Nejde o pocity jako zrada a podobně, to kočky nevnímají. Žijí současností. Jde o to, že doma, kde vše patřilo jemu, je nové zvíře. Píšu záměrně zvíře, protože takto by se klidně mohl chovat i s kotětem, kočkou, psem ... (ale vlastně i s dítětem)
Kočky na rozdíl od psů nejsou smečkové, většinou fungují jako samostatné jednotky. A kocouři obzvláště. Pokud nevyrůstají spolu, nikdy si nemusí porozumět.
V jeho teritoriu je tedy vetřelec, jeho psychická pohoda je pryč a to se projevuje různě. Stačí, že se neuvolní, stále bude napnutý( to teď vidíte sama). V horším případě začne vykonávat potřebu jinde než do záchodku.
Nepíšete, jak je druhý kocourek starý. Chodí ven (nebo jsou oba venkovní)?
Rada zní: pokud máte možnost, třeba i jen na pár minut, zůstávejte s ním sama. Tak, aby si nemusel hlídat záda (pocit bezpečí) - v jiné místnosti než je ten druhý(ideálně tam, kam běžně nechodí). Rozptyluje ho hrou, pamlsky, pohlazením i mluvou. Jen jeho. V tu chvíli se bude cítit privilegovaný, uvolní se. Vyzkoušejte to. Vím, že to zní divně, ale funguje to. Nejdřív jednou denně. Pozitivní účinek poznáte snadno - sám vás tam začne vodit. Netvrdím, že se úplně srovná. Ale pozvolna by se mohl psychicky zlepšit. Chce to hlavně čas - i na to, aby se sžili i kocouři. Jak budou stárnout, bude to lepší. M.
Tak to jo. Koťata (a mláďata všeobecně) mají mnohem více energie než dospělé (usedlé) kočky. Mohou být extrémně otravná, trénují si na "nebohých" dospělcích a ti to nesou těžce. Takže věřím, že se to zlepší. Mladý kocourek se časem více zklidní.
Simčo, mám jednu kočku 2,5 roku, trojbarevnou. K téhle kočce mám už potřetí jinou kočku. Vždy mezi tím bylo pár měsíců, kdy byla kočička sama, než jsem pořídila jinou. Když byla sama, chovala se úplně jinak, měly jsme spolu jaksi těsnější vztah, více se mazlila, byla víc kontaktní i komunikativní. Když je jiná kočka, zabaví se spolu, a moje trojbarevka se mi odcizí. Ony se stimulují, mají nějakou činnost, i když žádná velká láska mezi nimi není. Jsou jeden druh, jsem ráda, že se mají a že nemusím "suplovat" já
Takže se změna chování časově neshodovala s pořízením nového kocourka? Z dotazu ale vyplývá, že ano.
Moje kočky se kromě praní (=hraní) taky moc nemusí, vůbec vedle sebe nespí, nevšímají si samy sebe. Ale trojbarevka se potřebuje na někoho navázat a když je k dispozici její druh, vybere si ho. Když není, vybere si mě. Opravdu si myslím, že to může mít Váš kocourek podobně.
no tak pravda, vidím že kočkám a kocourům rozumíte. Zřejmě jste si nevšimla, že máte doma stárnoucího kočičího chlapa, který je zvyklý na svůj klid a na léty zaběhaný pořádek. Aby mu bylo veseleji, pořídíte mu kamaráda. Co myslíte, že se stane? Myslíte že je to kamarád? Vy si to možná myslíte, ale váš kocour ne. Ten v něm vidí vlezlého cizince, který se mu roztahuje po revíru. Tak se nedivte. Za vašeho kocouřího miláčka byste položila život a zároveň mu pořádně a trvale zkazíte náladu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.