Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úmrtí štěněte a vrácení peněz

Od: vojtaprav odpovědí: 20 změna:

Dobrý den,

musím nyní řešit takovou smutnou a složitější situaci. Od chovatele jsme si pořídili štěňátko retrívra, měli jsme jej 2 měsíce. Běhalo, skotačilo, jedno a zdálo se být jako naprosto normální štěně, pár dní zpět, ale začalo být dušné a rychle se unavilo. Dnes jsem jej raději vzal k veteřinaři s očekáváním, že mi řekne, že je nachlazené, dostáneme prášek a pojedeme domů. Bohužel veterinář zjistil, že pejsek má vrozenou srdeční vadu a srdíčko se mu nevyvíjí a nefunguje správně, že se mu bohužel nedá nijak pomoci, že se zatím netrápí, ale bude se zhoršovat a je lepší jej utratit dokud se netrápí.

Řekl jsem, že to nemohu rozhodnout sám a chceme se s ním ještě doma rozloučit. Na to mi řekl, že samozřejmě můžeme, dal mu nějaké léky a řekl ať to příliš neodalujeme.

Je to čerstvé a já teď nevím co s tím. Ani nevím, jestli si pořídíme nového, je to hrozné. Nikdy jsme nic takové řešit nemuseli. Je mi strašně trapné řešit u tohoto peníze, ale štěňátko stálo 19tis., a vlastně nebudeme mít ani peníze ani štěně.. je vhodné se obrátit na chovatele s tím, že štěňátko mělo vrozenou vadu a říci si, třeba o část peněz zpět? Nebo je neslušné?

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Slušný chovatel by u psa s PP mohl část peněz vrátit. Kontaktujte chovatele a absolvujte prohlídku u "jeho" veterináře.

doplněno 12.01.19 17:50:

Za 19 tis. předpokládám, že je s papírama nebo pozlacený.

mraf

Také si myslím, že se za psa zaplatilo, a ne málo, je to tedy svého druhu zboží. Za vadu s PP sice chovatel nemůže, ale zodpovídá. *hej*PP má psiště mimo jiné proto, že bude bezchybný na výstavách a schopným pokračovatelem rodu. Reklamace je na místě, obratná.

idanova*

Navážu na @pckopa. A po prohlídce, bude-li výsledek stejný a je-li štěně s PP, lze se domluvit s chovatelem třeba na štěněti z nového vrhu zdarma. Pokud pejsek PP nemá, asi moc neuspějete. Ida

lidus*
hodnocení

3x

Naše šeltie s vrozenou srdeční vadou žila 12 let, pes neběhal jelikož to neudýchal ale jinak to znát nebylo. Vada se zjistila až v jeho dvou letech. Byl z dobré chovné stanice a chovatelka se každý rok ptala jak na tom je a nabízela zdarma nové štěně. Utratit jsme ho museli pro nádor na hrtanu který nešel v jeho věku odoperovat právě pro tu srdeční vadu. Vás pes stál spoustu peněz a vada je asi větší a neslučitelná se životem, udělejte co musíte a ulehčete to sobě i zvířeti. Na chovatele se obraťte a pokud to není jen množič jistě vám výjde vstříc, nabídne zdarma nové štěně nebo vrátí peníze. Zprávu od veta mu pošlete.

hodnocení

2x
Vem lékařskou zprávu a zajdi za chovatelem co ti pejska prodal skus se snim rozumě domluvit
Třeba se dohodnete a dostaneš jiné štěně
Pokud se nedohodnete tak jedině se o dalším postupu poradit s advokátem
19000kč je dost peněz na to to nechat bejt
vojtaprav
hodnocení

Štěňátko, které jsme si vzali bylo poslední, takže výměna asi nebude možná- ani nevím jestli bych ho takto chtěl vyměnit, člověk už má toho psa přece jen rád. Chovatel je z druhé strany republiky, budu mu volat. Při prodeji se zdál rozumný, tak věřím, že se snad nějak domluvíme.

Pokud ne, asi to dále řešit nebudu, nemám na to náladu, je to takové celé smutné, že už to chci mít hlavně co nejdřív za sebou.

Souhlas - ono totiž často bývá mnoho štěňat, ale PP (díky té ceně počítám s PP) je pouze na několik štěňat...A teď jak to udělat, aby to PP bylo na to "správné" štěně..

Pokud koupíte auto s vadou motoru, pak máte také nárok na reklamaci...

sebod*

jmlc. Nechci se hádat, ale domnívám se, že všechna štěňate z jednoho vrhu mají pp. To, že jich pár bylo bez papíru platilo podlě mě kdysi.

sebod má pravdu to bylo kdysi...

idanova*
hodnocení

2x

Zdravím. Já vám rozumím. Je to smutné a člověk to těžko nese. Nemějte pocit, že jednáte nějak nemorálně. Vždyť vy jste pejska nedostal, vy jste si ho koupil, a to za dost peněz. A výsledek je ten, že nebudete mít ani pejska, ani peníze na nového. Já bych se s chovatelem sešla a ukázala mu zprávu z veteriny. Ono z očí do očí se jedná lépe. Pokud jde o stanici s několikaletým chovem, žádala bych nové štěně z dalšího vrhu. Pokud ne, pokuste se dostat peníze zpět, nebo alespoň víc než polovinu. Držím palce. Ida

hodnocení

0x

1. Pokud máte dojem, že chovatel něco podcenil či zanedbal, tak to zkuste. Osobně si myslím, že za vadu nijak nemůže, takže by neměl nic vracet, ale možná se poptejte u jiných chovatelů, možná jsou zvyklosti jiné.

2. Vemte prosím pejska ještě k jinému zvěrolékaři. Jedna moje studentka měla nedávno pejska na veterině, kde jí hned nabídli utracení ("a nechcete nám ho tady rovnou nechat?") pro nádor. Vzala ho jinam a tam zjistili, že žádný nádor pes nemá. Úplně jsem si na ni vzpomněla, z Vašeho psaní se zdá, že veterinář to bere celkem hopem.

vojtaprav
hodnocení

Dělaly se krevní testy, EKG a ultrazvuk. Na pejskovi je znát, že není ve "své kůži", dost pospává, je dost malátný. Obávám se, že v tomto případě nedošlo k záměně, jedná se o velmi dobrou veterinu, byli u toho i dva veterináři.

re4zon
Tak to jste na omylu, ze chovatel "za nic nemuze a nemel by nic vracet". Slusna chovatelska stanice mimo jine dava na stenata zaruku prave na vrozene vady. Krome zaruky puvodu je toto jedna z mala veci, kterou se chovatele lisi od mnozitelu a za kterou se plati. Ac nemam rad nektere namyslene chovatele, pro ktere je kazdy nepapirovy pes odpad, presne kvuli tomuto bych si koupil stene s PP. A za 19 tisic bych ocekaval velkou snahu vec urovnat, pokud ma vrozenou srdecni vadu. Otazka je tedy, co je ve smlouve a jak se k tomu prodejce postavi.

re4zon, díky za osvětu. Já tazateli chtěla poradit hlavně to druhé (jelikož mě to dost vyděsilo a i v onom případě psa viděli 3 veterináři), asi jsem to první měla vynechat.

vojtaprav
hodnocení

Jde mi o to, jak toto téma nadhodit a zformulovat. Když si to takto řeknu, tak mi to vždy zní jako studené a nepříjemné. Přece jen, bavíme se o pejskovi a ne o ledničce. Nechci, aby to vyznělo jako "No tak to teda nevyšlo, vrať nám prachy, seženu si jinýho."

lidus*

Zkuste to slušně, pokud by ale chovatel byl hulvát asi bych přiostřila. Napište dopis, popište problém, doložte zprávu veta, zeptejte se jak by to chovatel chtěl řešit, nadneste svojí představu řešení.

vojtaprav
hodnocení

děkuji všem za odpovědi.

Na základě Vašich rad, jsem chovateli zavolal. Řekl mi, že se mu to ještě nikdy nestalo a že ho to opravdu překvapilo, pejsek běhal a měl radost ze života, když jsme si jej odváželi. Poprosil mě o lékařskou zprávu s tím, že dá preventivně vědět dalším majítelům (štěně mělo 4 sourozence).

Řekl, že se určitě domluvíme, že nyní štěňátka nemá a nejdříve budou mít možná koncem léta, takže se domluvíme na vrácení peněz a kdybych chtěl tak mi dá další štěňátko levněji.

idanova*

Zdravím. *palec2*Ida

lidus*

Tak to je super a bylo to tak jednoduché.

hodnocení

0x

Je to smutné.Záleží na chovateli, soudit se asi nebudete,to by přišlo navíc a nevím, zda je to prkazatelné na sto procent. Mně osobně chovatelka zatajila u psa vrozeou kýlu, nebylo to ani v lékařské zprávě, když jsem se obrátila na toho veterináře, řekl, že si toho nevšiml. Zajmavé je, že si toho ihnedvšiml můj veterinář, ke kterému jsem šla na první prohlídku po koupi. Co jsem měla dělat, hádat se, soudit,operaci jsemm zaplatila. Ovšem váš případ je smutnější, je mi to líto.

Nečetla jsem všechny příspěvky, takže tenmůj je zbytečné, to je dobte, že jste narazila naslušné chovatele, kéž by takoví byli všichni.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]