Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Máte v okolí kosy?

Od: floro* odpovědí: 26 změna:
Tento vikend se muzete pridat ke scitani ptaku na krmitkach. Ted si tak uvedomuju, ze kosa jsem od leta snad jeste nevidela, na krmitkuJak je to u vas?
Jak je to u vas? Nevite nekdo, co se deje?

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Také jsem kosy dlouho neviděla.

" Z českých zahrad mizí tradiční obyvatel - kos černý. Jak ve čtvrtek upozornil Český svaz ochránců přírody, kosí populace u nás se od loňského léta potýká s virovým onemocněním Usutu (USUV). Kos přitom dlouhodobě patřil mezi nejrozšířenější druhy zahradního ptactva.+Zatímco loni se při vánočním pozorování ptáků především na krmítku kos vyskytoval na 98 zahradách ze sta, letos už jen zhruba na 58.

Pravděpodobnou příčinou úbytku je podle ochránců původně africký virus, na který jsou kosi z prozatím neznámých důvodů náchylnější než jiní ptáci. Virus Usutu přenáší komáři a způsobuje onemocnění ptáků i lidí.

Podle informací Státního zdravotního ústavu (SZÚ) byl virus na našem území poprvé potvrzen u ptáků v roce 2005.

novinky.cz/...

:(

hodnocení

2x
U nás máme kosy o velikosti malých slepic a zbytečně hodně. Loni naše kočky snižovaly jejich populaci. Tady je jich opravdu moc. Středočeský kraj.
Při sčítání šlo přímo o kosy černé.
pav*

Co to znamená zbytečně moc? To je snad dobře, že jich je hodně!

hodnocení

2x

Letos vídám kosů na krmítku výrazně méně než jiné zimy.

K počítání ptactva se nepřipojím. Sedět hodinu u okna a počítat bych nemohla. Jsem "těkavý" typ a nevydržela bych to. Také mám na zahradě doslova velkovýkrmnu a často se sletí i třicet ptáčků strávníčků. I když mám na okně dalekohled, nebyla bych schopná spočítat, kolik je tam v tom hemžení zrovna čížků, kolik vrabců...

Pro @nov: Asi žijeme ve stejném městě. Nebojte se, ti malí hladoví ptáčci jen malý kousek popoletí a najdou moje plná krmítka:).

athenaise*
hodnocení

2x

máme, dvě, ale nelítají ;) visí

Jako fór dobrý, ale dneska lidi ani nevědí, co to kosa je.*smich*

athenaise*

to jen pro odlehčení...jsme jako lidi moc vážní *pivo*

Díky, zasmála jsem se. :-D

wanesa*
07.01.19 18:50

*smich2*

wanesa*
hodnocení

2x

Bydlím na Březové u Sokolova(u lesa) a kosáků jsem tu léta měla přes zimu vždy okolo 20ks-párů.Letos mi sem chodí jen jeden na jablíčka.*zmateny*

Podle mě za to může loňské vedro,kdy kosáci neměli vodu,hmyz,žížaly ,a ještě je přepadl nějaký vir..Tak že tomu jednomu postrojuji. Dostává špek ,lůj a mám i sušené červy z německa:)

Také jsem se zůčastnila sčítání ptáčků. Vloni "zpracovali" 25kg semínek a zrní s oříšky i jsem jim dávala v létě pravidelně vodu,takže mi létali do krmítek a na vodu více v létě a na podzim, nežli teď.

lucie*
hodnocení

1x

Tchýni chodí na zahradu cca dva,občas se ukážou...o tom jednom říkám,že je to rozvedený kos-má oškubané ocasní péra:-Dale jinak je vidět moc není.

bekycek*
hodnocení

1x

U nás chodilo na krmítko každým rokem hodně kosů, ale tetos tam nejsou žádní, občas se tam objeví sýkorka, ale ani těch není moc. Jsem z okresu Kladno. Snad populaci kosů ten vir úplně nezlikviduje, bylo by to moc smutné.

nov
hodnocení

0x

Je fakt, že kosů výrazně ubylo. K nám na krmítko létají na jablíčka, ty jim moc chutnají. A dnes cestou z práce jsem viděla jednoho na vlakovém nádraží, bylo mi ho líto, i tří vrabčáků, protože marně hledali něco k snědku.

72mona3*
hodnocení

0x

Myslím v pátek (nebo čtvrtek?) o tom mluvili v televizi a zrovna včera se mi jich tu šest dohadovalo u krmítka. Ale jinak je běžně nevídám, občas jednoho nebo dva. M.

doplněno 06.01.19 15:05: Letos jsem ještě nesledovala Makov, tak nevím, jestli mají tam mají kosáky
makov.cz/...
72mona3*

Všechno bych to na nějaký virus nesváděla. Po celé republice určitě není. Loni třeba bylo hodně suché léto. Hodně. A přestože nás pár je, kteří mají na zahradách pítka pro ptáky, určitě to mělo vliv i na jejich potravu. Co třeba žížaly? Ty určitě byly zalezlé hlouběji. *nevi*

hodnocení

0x

já mám kolem zahrady lesík a kosů opravdu hodně - ale poskakují po stromech, na krmítko nechodí... zřejmě mají dost červíků :) ale kdyby se sčítalo v létě, když mi dozrává rybíz, třešně apod., to bych jich nasčítala opravdu hodně :D

hm*
hodnocení

0x

Vždycky jich tu kolem krmítka několik lumpačilo, letos - ještě nepřiletěl žádný.

hodnocení

0x

Poslední roky vídám v zimě pod krmítkem tak dva, tři kosáky. Paběrkují, co sýkorky vytrousí z krmítka, krájím jim jablíčka. Letos v létě jsme meli na pergole pod vínem kosí hnízdo, párek se střídal v krmení, bylo pekné to sledovat.

lidus*
hodnocení

0x

Na chalupě kosáci jsou, v Brně z balkonu jsem viděla pouze holuby, havrany (nebo vrány?), sojku a sýkorky. Dlask tu bývá z jara, poštolky a straky jsou také nejvíc z jara.

jabraka*
hodnocení

0x

Na zahrádce mimo město je občas vidím.Před lety byli ve městě často.Od doby,kdy se odpady třídí v zakrytých kontejnerech,z města zmizeli.Původně byl kos pták stěhovavý.Později i v zimě měl z lidských odpadků dostatek potravy a ve městech zůstával.

JABRAKA

jabraka*

Letos se do Evropy z Afriky rozšířil virus ptačí encefalitdy USUTU a vyhubil až 10% populace kosů.

JB

hodnocení

0x

Touhle dobou jich nikdy nebývá tolik vidět, to je naprosto normální. Na jaře jich zas bude mnohem víc. Jinak u nás v Brně vidívám běžně kosy, sýkorky, hrdličky, sojky, vrabce, straky a samozřejmě havrany+nějaké mě neznámé opeřence...

arfm
hodnocení

0x

My tady nevidíme ani kosy (velmi málo), ani vrabce - ty už dlouho ne. Kosi na venkově u lesa ano. Náměstí malého města mi přišlo v létě takové divné - čím to - no bylo plné vrabčáků. Tady v metropoli se usalašily straky, havrani (hnízdí), holubi samozřejmě. A na věži ti dravci - krahujci či sokoli, poštolky - to kvůli holubům zase. A také máme kormorány na vodě - nějak samé větší ptactvo. Prý i kalousi a puštíci si oblíbili naše stověžaté město.

wanesa*

Taky nevidím kosy*smich*

hodnocení

0x

Na Rakovnicku jich pár je i vrabců,ale když jsem bydlela,asi před rokem v podkrkonoší, tak jich bylo o mnoho víc :)

wanesa*
hodnocení

0x

idnes.cz/...

tady o tom i píší,že je kosů málo,proto si je musíme hýčkat.Ještě jedno takové šílené sucho a vedro celý rok a vymřou i další druhy nejen ptáků ale i zvířat.Jsem ráda,že teď stále prší nebo sněží, protože máme veliký nedostatek vody,hlavně spodních vod ale i v řekách je stále málo vody-Pořád jsme v mínusu už tři roky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]