Nejste přihlášen/a.
Je teprve 27.12. a u nás na sídiitři se střílí o stošest. Už předem mě jímá hrůza ze Silvestra. Doma to ještě jde. Ale teď jsme vyšli ven, ovšem před barákem pejsek uslyšel bouchání, šprajcnul se a táhnul mě zpět domů. Za chvíli jsmem šli domů a opakovalo se to. No půjdeme třeba ve 22, , ovšem na Silvestra se bude střílet celý den. Vloni to byla hrůza, od oběda jsem ho nedostala ven, bohužel mám čistotného psa a i když jsem mu nabízela noviny, balkon, nic, prostě to držel, nakonec jsme šli až k ránu, což musí být tolik hodin pro psa muka. Jak to řešíte, kdo máte max. štrašpytla, nemyslím doma, ale dostat ho ven. Spot od r. byl k ničemu, ztráta peněz.
A dodávám, že nejde jen o psy, dnes ve 2 ráno vzbudily desítky lidu nás na sídlišti silné petardy. To může dělat radost akorát debilovi.
Myslím, že odpalovat petardy a ohňostroje se smí pouze v určené dny.
Zkusila bych votravovat policii.
A také psát politikům, starostům, odborům životního prostředí, poslancům, zastupující nás lid.
A požadovat, aby se to nesmyslné běsnění zrušilo.
Smrdí to, znečišťuje ovzduší, plaší ptactvo, plaší divou zvěř v lesích, zvířata v ZOO, naše domácí zvířata , někdy i děti.
Je to zcela zbytečné vyhazování peněz a znečišťování planety.
Jako bojoval pan pekař povoláním za zrušení letního nebo zimního času, tak já doufám, že se nastane doba, kdy člověk rozumný od této ,,blbosti,, upustí.
Já nepálím a neodstřeluji již desítky let a jsem tady stále.
Člověk není tak důležitý, aby to o sobě dával vědět. Anebo právě proto to dává světu vědět, že JÁ nicka jsem tady?
Když zakázali nyní v některých městech na památku zemřelých horníků tyto ,,oslavy,, konce roku a nového, tak je vidět, že by také šlo, jenom být trochu uvědomělý a empatický. No člověk rozumný.
Chtěla bych toho moc? Co nechat vypsat referendum?
V odpovědích jsem našla dvě konstatování, že psí psychika je odrazem psychiky jeho pána (od rádců jethro a pedros). Může to být částečně pravda. Ale je z toho cítit odsouzení majitelů, kteří opravdu mají se svými psy v době ohňostrojů a petard problémy. Znám a znala jsem osobně tři psy, kteří takto velice trpěli. Můj, tetin a sousedův. Všichni tři ne zrovna útulkoví, ale s nepěkným životem u dřívějších majitelů. Relativně mladí, zdraví, přátelští. Co s nimi? Utratit? Jiní psi mí, tetini i sousedovi tento problém neměli a nemají. A pokud pes přebírá chování svého nervního majitele, tak co? Utratit majitele i psa? Co když majitel zažil nějakou havárii a velkého hluku se od té doby leká? Mně se prostě ty "rady", že si za psí strach z petard může každý sám, nelíbí. Po osobních zkušenostech ale také nic mimořádného neporadím. Venčit opatrně na vodítku a na silvestrovskou noc neplánovat žádný jiný program než posezení se psem v nejodolehlejší části bytu.
A nejsou to jen psi, kdo při ohňostrojích trpí. Zažila jsem (pracovně) mimořádně hloupý ohňostroj v CHKO, jindy jsem viděla vzlétnout a zmarteně nocí kroužit hejno vyplašených ptáků. Té radosti z nočních světel a hluku prostě nerozumím a rozumět nebudu.
Oslava války mamánků, kteří k vojně nepřičichnou. Jen si od ťamana nakoupí něco šmejdu, který jim dodá mužnosti ..
Nemyslím si, že pes kopíruje chovani svého pána. Určitě ne všichni. A i kdyby, nemohou jít přes svou přirozenost. Stejně jako lidé jsou i psi rozdílně citliví, a někteří prostě mají predispozice k tomu být ustrašení. Dalším faktorem je samozřejmě výchova a socializace a také životní zkušenost. My měli sebevědomého veselého kóliáka jen do té doby, než mu můj strejda práskl patronou před čumákem. Od té doby nesnesl žádnou hlasitou ránu a i silnější vítr před bouřkou už u něj spouštěl paniku. A už jsme ho to neodnaučili.
Pokud máte auto, tak ho odvézt někam mimo civilizaci, k lesu. A venčit jen na vodítku. Nikdy nevíte, kdy a čeho se lekne.
Máme kočičku. Takovou pouliční směsku, 9měsíců. Na chováni je ještě moc divoká, nerada se chová, ale je to bojínek. Na vlak za okny už si jakž takž zvykla, ale hlučných aut, houkaček hasičů, sanitek apod, to zaleze do nejbližšího tmavého kouta. Báli jsme se silvestra. Ale dostal jsem takový nápad, který se osvědčil, a který se možná bude hodit někomu pro příště.
Měl jsem na silvestra na návštěvě kamaráda s kytarou. Dohodli jsme se, že než čučet na TV, necháme ji vypnutou, a budem hrát a zpívat sami. Všiml jsem si, že se kočka nebojí ani dvou kytar najednou, ani našeho hrozného zpěvu.
Tak jsme mezi hraním začali pouštět dost nahlas rádio. Už kolem osmé, jsme to takhle začali praktikovat. Posloucháme doma country, tak volba stanice je jasná. No a to radio, nebo naše hraní, zřejmě přehlušilo většinu ran z dálky. I většinu raket. Těsně před půlnocí si ji dcera vzala do náruče, a ona držela a nechala se chovat a uklidňovat po skoro celou tu půlhodinu toho nejhoršího běsnění. Asi se u dcery cítila nejbezpečněji.
Takže tak, no. Zkuste to, třeba vám to taky pomůže.
tentato >
1) Odpalovat petardy a ohňostroje se může po celý rok, pokud to není např. v rozporu s vyhláškou dané obce.
2) Určitě nikde nejsou zakázané oslavy na počest zemřelých horníků. Někde možná obec změnila svůj program a doporučila lidem, aby zachovali pietu.Určitě ale nejde o zákaz oslav.
3) Znečišťování planety je absolutně zanedbatelné.
3) Ohňostroje jsou staré tisíce let. Nějaká regulace je jistě potřebná, ale zákaz je nesmysl.
Doporučte jí prosím výrobky od Dokonalé lásky, chodím pravidelně na FB na stránku Jezevčíci v nouzi, paní tam vede něco jako útulek, ale doma, a svoje vystresovné pejsky uklidňuje právě preparáty z Dokonalé lásky.
Normoš. Náš pes byl foxík nebojsa, pouštěl se do praček se psy dvakrát většími než byl sám - ale petardy - to byl hrozný strach. Při první ráně zalezl pod postel do nejzazšího kouta - a nedal se vatáhnout ani heverem.
Rady: Pořádně dlouze vyvenčit odpoledne nebo už dopoledne. Pak na psa mluvit a mluvit, navařit jatýrka... zatáhnou závěsy. Zvěrolékař dá sedativum, ale to jsme nepraktikovali. Strach ze střelné rány je v genech. Také jsme z toho byli na mrtvici, psíčka je líto.
Dobrý večer,
ach jo.Vyvenčete ho hodinu ráno a odpoledne.Večer mu dejte polovinu jídla a nikam už nechodte.Pak znova ráno.
P.S Když budete venku a budou střílet mějte ho na vodítku a kdyby se lekl a t.d. neukazujte paniku a ani ho nehladte jděte dál,jako by to bylo něco normálního.Hlavně neuklidnovat.Při nejhorším nechte ho doma.
Moje fenka jezevčíka,kterou mám venku většinou volně,uslyší třeba z dálky nějaké bouchnutí,hned se otočí a maže domů. To nepomáhá vysvětlování, že je lovecký pes, že by měla jít hledat střelenou zvěř, prostě zdrhá domů. Naštěstí bydlíme na konci města, tak je tu většinou klid. Doma se cítí bezpečně, to není problém. Ale na Silvestra půjdeme jen kolem baráku, na chvíli, nebudu ji stresovat. To zvládneme. Jinak bych ji musela nosit.
Zvíře kopíruje emoce svého majitele. Když jste z pyrotechniky nesvá vy, zvíře to samozřejmě vycítí a podle toho se chová.
Vyvenčit rychle na vodítku a pokud seopravdu hodně bojí pak je dobré podat léky. od veterináře. Zkušenosti jinak nemám naše jezevčice a bernardýn se nebojí a jsou ochotny se jít na petardy podívat zblízka.
Naši radní už několik let pořádají ohňostroj od 8 do 9 hodin večer, aby se na něj mohly jít podívat i děti, a považuju to za super nápad. Jinak samozřejmě lidi jak pominutí dělají kravál kontinuálně tak do 2 do rána, jako by bylo co slavit a jako by to jinak nešlo než kraválem Našemu psovi je to naštěstí úplně jedno, ani se nebudí
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.