Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Filtr + vzduchovací motorek do 12l akvária

Od: fread® odpovědí: 23 změna:

Dobrý den,
mám 12 litrové akvárium, které si zařizuju (nechci nic velkého jen pár rybiček). Jaký nejlepší filtr + vzduchovací motorek do 12 litrového akvárka? (chtěl bych co nejtišší jelikož ho budu mít v pokoji)
Rozměry akvária 30x20x20 šxdxv

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
To je loužička tak pro betu. Beta je labyrintka takže si dokáže loknout vzduchu když má ve vodě málo kyslíku, Pokud tam budeš mít tři neonky rasbory nebo paví očka tak se to taky bez vzduchování a filtru obejde když tam budeš mít živou trávu. Spíš než vzduchování bych řešil teplotu. V tomhle objemu nebude mít akvarko žádnou tepelnou setrvačnost a bude kolísat denní a noční teplota podle toho jak jde v pokoji topení. To rybám bude vadit.

kepler*
hodnocení

2x

Snad ti jako první odpovím na otázku. Stačí úplně ten nejlevnější vzduchovač,nejlépe membránový, který je taky nejtišší. Spolu s hadičkou a vzduchovacím kamenem tě to v akvaristice vyjde nejvýš na 200.- Jinak počítej s tím, co píšou kolegové. *slunce*

72mona3*
hodnocení

1x

Tohle je fakt mini akvárium. Ja mám nano 30 l a po zařízení (kořen, rostliny...) je malý...

Velice tichý filtr je tento: rostlinna-akvaria.cz/... Jinak by stačil klasický molitanový filtr se vzduchováním, ale tam jsou nejhlučnější právě ty bubliny ;)

A opravdu je téměř nutností topítko - v málokterém bytě je stabilně nad 22°C. Pro Betty je nutností (plus kryt). M.

hodnocení

Jsem omezený místem a chci to jen na stolík do pokoje. Jelikož jsem před bakalářkou a rybičky jsou prej antistresové *hehe* tak chci opravdu něco malého a max 4,5,6 rybiček, víc ne :) Dnes jsem zakoupil nějaké rostliny a štěrk, přikládám foto

Filtr + vzduchovací motorek do 12l akvária
72mona3*

Ale počítejte s tim, že bez osvětlení vám ty rostlinky moc dlouho nevydrží :( M.

honza7654*
Do toho bych ryby nedával. Je to o kruťe malé. budou se trápit. Max tak jednu bettu, ale ta má specifické požadavky. Pro krevetky by to bylo ok. :)
hodnocení

Trpí ty rostliny hodně bez světla? Pán v prodejně nám říkal, že tyto druhy rostlin jsou vhodné i do horších podmínek, kde není toho světla tolik

honza7654*
Rostlinky tam sice máte nenáročné ale bez světla to nepůjde. Stačí třeba stolní lampička..
Vlevo je nějaká cryptokoryna ta je opravdu velmi nenáročná na světlo. Rychle se ti rozroste a bude spotřebovávat dusík z rybích výkalů takže jestli tam opravdu budeš mít do 10 malých rybiček obejdeš se bez filtru. Pokud budeš na filtru trvat, delají se filtry bez vzduchovadla. Voda se pak okysličuje jen tím že se pohybuje. Nejsou ani extra velké takže ne ukousnou z malého objemu zbytečně další prostor. Nebo můžeš zkusit pudni filtr.Driv se dělaly improvizované tak, že se do písku zahrabal plochý trychtýř a pod něj se dala hadička od vzduchovadla. Jak bublinky strhávaly vodu při průchodu hrdlem trychtýře vsakovala se další voda do písku a strhávala sebou nečistoty o které se pak lip mohly postarat kytky. dneska už jsou k mání výlisky plastu ve tvaru smrkové větvičky které fungují daleko lip ale nevím jestli by se to sehnalo ve tvé mikro velikosti.
hodnocení

Totak:

Dobrý den, ve zverimexi jsem koupil tento filtr: akvamex.cz/...
A tento vzduchovací motorek: jkanimals.cz/...

Chtěl bych se zeptat, jestli je to ok na tak malé akvárko? Nebo mi poradíte spíš jiné? Stále je nepoužité takže jde vrátit :D Radši bych ten filtr asi bral kvůli čistotě vody. Přece jenom je s ním voda čistější. Nebo ne?
Díky za odpověď

sollik*
hodnocení

0x

Jestli máš možnost zvol určitě větší nádrž. Čím menší tím víc starostí. Ve 12 litrech se těžko udržuje biologická rovnováha a každý i sebemenší zásah má výrazný vliv. Osobně bych pod 60 litrů nešel. Ano, bude potřeba více rostlin, substrátu, silnější osvětlení, ale vynahradí ti to stabilnějším prostředím. Ze začátku co nejvíce rostlin, hlavně stonkovek, sehnat klidně co kdo daruje nebo levně prodá, hlavně ať je jich co nejvíc. Postupně až se nádrž zajede budeš druhy redukovat a ponecháš si jen to co ti bude v nádrži prosperovat a líbit se. Filtr vol s co největší filtrační plochou např. bioakvacitovou kostku např. akvarista.cz/... s čerpací hlavou např. akvarista.cz/... samozřejmě i zde platí čím kvalitnější značka, tím tižší čerpadlo. A nebo pokud nejsi limitovaný financemi tak venkovní filtr např. akvarista.cz/... třebas i starší, na inzerát. Velice kvalitní filtr se dá snadno vyrobit svépomocí z dalšího, menšího akvária, návodů je spousta. Vzduchovací motorek je ve tvém případě spíš na škodu, nehledě na to že vzduchování dělá hluk.

Podle toho jak píšeš bych tě tipoval na začátečníka, ale zvolit malinkou nádrž je ta nejhorší volba - nebude se dařit a tebe to zbytečně odradí od tohoto krásného koníčku. Spoustu odpovědí na tvé otázky najdeš na https://rybicky.net/

doplněno 14.12.18 20:52:

EDIT: Aha, tak pokud to máš jen na chvilku jako relax přes bakalářku, tak bych asi zvolil jiný způsob relaxu. Takhle to bude jen o tvé nervy a o trápení rybiček. A vyhozené peníze.

hodnocení

Přesně tak, jsem začátečník. Měl jsem hady, pavouky(ještě mám) ale rybičky ještě ne :-D Samozřejmě to není jen na chvilku ale jak jsem již psal, jsem limiotvaný místem kvůli stolíku, na kterém akvárko bude proto jsem zvolil 12 litrové, které jsem měl doma. Takže dle Vás v akvárku nemůže být pořádně nic než krevetky, třeba těch 5 rybiček například?

honza7654*
Tady máte pokročilé vyhledávání v atlasu ryb.
rybicky.net/...
Když budete brát že čistý objem vody máte 8 litrů... Zadejte tam do kolonky „Minimální velikost nádrže“ svůj čistý objem a uvidíte že vám to nic nenajde. Když ale zadáte 20 l, tak už budete mít na výběr. Opravdu to chce větší objem. :)
sollik*

fread: No nemůže ... to víš že může. Ale nebude to nic moc ani pro tebe a rozhodně ani pro ty ryby. Je to jako by tebe někdo zavřel na panelákovém záchodě. Budeš zavřený na malinkém prostoru, nebude ti zrovna nejlíp, budeš se podle toho chovat a podle toho vypadat, no ale tak pár dní tam přežiješ... tolik k rybám. No a tebe jako akvaristu rozhodně nebude těšit pohled na ryby živořící v takovém náprstku.

Zkrátka má-li malé akvárium fungovat a rybám se dařit, chce to kvalitní techniku, výběr vhodných ryb a hlavně ranec zkušeností. Pak je šance to udržet.

Já bych to zas tolik neodsuzoval. Pro neonky, rasbory, nějaké malé tetry nebo paví očka v rozumném počtu by to z nouze stačilo. Sice se doporučuje aspoň 3 litry vody na jednu rybu ale těm jmenovaným by díky jejich malé velikosti "rozbeh" 30x20 mohl stačit.

hodnocení

Dobrý den, ve zverimexi jsem koupil tento filtr: akvamex.cz/...
A tento vzduchovací motorek: jkanimals.cz/...

Chtěl bych se zeptat, jestli je to ok na tak malé akvárko? Nebo mi poradíte spíš jiné? Stále je nepoužité takže jde vrátit :D Radši bych ten filtr asi bral kvůli čistotě vody. Přece jenom je s ním voda čistější. Nebo ne?
Díky za odpověď

akvarijni-filtry.heureka./... Tohle má daleko větší aktivní plochu ale pro pár rybiček vystačí asi i to tvoje a navíc to bude v malém prostoru daleko miň bít do očí.
Dneska se už asi víc než vzduchovaci motorky prodává tohle vyprodeje24.cz/...

Tam je ale vevnitř stejně malý filtr jako ten cos koupil.
hodnocení

A jak je to s hlučností u tohoto? vyprodeje24.cz/...
Je hlučnější spíše ten můj motorek nebo toto,? :-D

Venkovní motorek bzučí jak kmitá kotva membrány. Ale je to sotva slyšet. Vnitřní filtr není slyšet o nic víc v něm se otáčí vrtulka na magnetu který se pohybuje ve vodní lázni. Slyšet jsou buď bubliny ze vzduchovadla nebo šplouchání vody od filtru to ale nejsou nepříjemné zvuky. Ty ponorné filtry mají v příslušenství hadičku přes kterou můžou i prisavat vzduch. To bych řekl že je slyšet nejvíc ale není povinné ji tam dávat když by ti to vadilo.

Jen si rozmysli jestli k těm pár rybičkám nepřidáš několik krevetek. Pokud použiješ vnitřní filtr, tak ty potvory se za něj moc rády schovávají a když mají mladé tak pro ty nejspíš nebývá nejlepším zážitkem, nechat se pricucnout do houbičky filtru.
hodnocení

Co se týče toho motorku a filtru tak mám si nechat ten, co jsem již zakoupil? Nebo mám spíše koupit ten, co jste mi poradil? Konkrétně tento? vyprodeje24.cz/...

Děkuji za odpověď.

Volba je na tobě. Venkovní motorek bzučí ale nezabere misto v akvarku. Vnitřní filtr spíš jen šumí ale je ve vodě pro oko jako rušivý element. I když ty kryptokoryny rostou rychle bude pár měsíců trvat než ho zakryjí. Podle mě ten vzduchovací motorek budeš muset dost škrtit protože je stavěný na větší objemy.
honza7654*
Jenom technická. To nejsou kryptokoryny. Je to rychlerostoucí hygrophila (corymbosa?). Ty rostou opravdu rychle a je možné je snadno rozmnožovat řízkováním. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]