Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problém u štěněte s ucpáváním konečníku

Od: jaruska01 odpovědí: 6 změna:
Dobrý den potřebovala bych poradit máme 7 týdenní štěně a když se chce vykalit tak u toho kňoura a trvá jí to moc dlouho, a do toho i když ji utru zadeček tak se jí ucpe anální díra. Nedávno jsme byly u veterináře tak jí to vyprázdnil (odtrhnul pinzetou zatvrdle výkaly v díře), říkal že ji mám po každý otřít zadek, dělám to furt ale mám pocit že se jí to furt ucpává a pak má problémy se vykalit. Poznal už to také někdo u svého mazlíčka? Poradil by mi někdo co mám dělat? Děkuji

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dlouhaparcela
hodnocení

2x

Tak malé štěňátko nemá určitě problémy se žlázkami.

Já bych to viděla, že bylo velmi brzy odebráno od matky, a mělo ještě chvíli u ní být, a cucat mlíčko.

Veterinář se mě zaměřit na stravování, co malému dáváte ke žrádlu a nasadit nějaký druh diety. Opravdu dáváte pejskovi vhodnou, štěněcí stravu?

Má dostatek dobrého pití? A dostatek pohybu. Jakmile nemá štěndo dostatek pohybu venku, střívka mu nedostatečně /peristaltika/ pracují a nevytlačí bobek.

Takže chodit, hýbat se, ne suchá strava, hodně pitíčka, třeba i více misek. Když nějakou převrhne, aby mělo možnost se napít i jinde.

Podávat slabý heřmánkový čaj /vlažno-chladný/. A poradit se ještě s vetem, co podávat. Žádný cukr a piškoty.

doplněno 13.12.18 00:36:

Ještě bych chtěla doplnit, že když se u štěňátka objeví nějaké problémy, zvláště u takto malého, je dobré vždy kontaktovat chovatele a problém probrat s ním.

Štěňata se odebírají od maminky po 50 a více dnech, tedy by bylo dobré pokračovat ve stravě, co podával původní chovatel. Tedy pokračovat a teprve až si u Vás doma štěndo zvykne, tak mu pomalu, postupně zařazovat případné nové složení.

Štěně je vystresované odtržením od maminky, přechodem do cizího prostředí, nemělo by se stresovat podáváním jiné stravy, než na jaké bylo zvyklé.

Pokud jste si štěně přivezli právě nyní a hned následující dva dny mělo štěně problémy, mohl udělat chybu v krmení původní chovatel, případně štěně opravdu málo pije.

Odměřte mu přesně nápoj měrkou a pravidelně misku kontrolujte, zpětně přeměřujte a zapisujte si, kolik toho vypilo.

doplněno 13.12.18 00:43:

Popřípadě mu ještě můžete nějakým olejíčkem /jedlým/ natřít konečník, kdyby ho měl poraněný, aby mu výkal lépe klouzal ven. Popřípadě nějakou mastičku, kterou by mohli doporučit v lékárně.

Znečištěný zadeček omývejte vlažnou vodou, můžete i tím heřmánkem.

Vím, že štěňátkům /a i jiným zvířátkům/ maminky masírují po jídle bříška jazýčkem, aby se potrava dobře promíchala a odcházela. Ale u takto 7 týdenních štěnat to nevím, jestli už na to není starý, to si zkuste najít na internetu sami, či se zeptejte toho veta. Nebo to sem někdo doplní?

da
hodnocení

1x

Nevím, jestli to nějakým způsobem přispěje k řešení, ale máme kočku, která má od narození zúženou pánev a tím i užší konečník. Kvůli tomu se nám občas "ucpává", asi podobně, jak píšete vy. Vet nám na to poradil podávání Lactulosy, ale radši se na to předem zeptejte toho svého... Je to takový sladký sirup a usnadňuje vyprazdňování.

hodnocení

1x

Jaruško, jaká je to rasa? Něco jiného je doga a něco jiného čivavka. A také, prosím tě, čeština má dost slov na to, aby lidé přesně mohli popsat o co jde. Takže ta mluvíš o konečníku a zácpě? *hej*Je také možné, že štěně je mladší a bylo zvyklé na masáž konečníku a bříška maminkou, jazykem. Tahle masáž podporuje peristaltiku /pohyb-práci/ střev a uvolnění svalů kolem konečníku. Je potřeba, kromě vhodné stravy, jemně masírovat bříško a mokrou vatou, konečník. Hrozí totiž, že v bolestech uhyne. *hej*Ještě se zeptám, odčervoval někdo? Je možné, že je zacpané červama. Od koho jste štěně koupili? Z množírny? Solidní chovatel by tak malé a evidentně nemocné štěně neprodal.

dlouhaparcela
hodnocení

1x

Docela jsem z toho špatná.

Když si pomyslím, jak asi chudák musí trpět. Doufám, že se jaruska ozve, jak se problém řeší.

V zadání se píše, nedávno jsme byli u veternináře - tedy to vypadá, že štěně máte již dříve, že se odtrhlo od péče maminky a tedy dedukuji, že ho máte z množírny.

Jak to v množírnách vypadá, to se nechá dohledat.

Štěně ale viděl veterinář, tak předpokládám, že má provedenou kontrolu bříška a vznesen dotaz na odčervení?

Jaruško - kolik je Vám, pokud jste dítě, měl by být dohled a dozor nad pejsek od rodičů. Nenechávejte ten problém dlouho.

floro*
hodnocení

0x

Zásadní informace je věk (to udáváte, super), ale také plemeno a hlavně čím krmíte.

A neříká se anální díra a v díře, ale konečník a konečníku. Ten termín úplně trhá oči.

hodnocení

0x

vlastní zkušenost-koupili jsme štěně buldočka-fenku- bylo starší /ne týdny ale asi 4 měsíce staré-udajně si ho chtěli nechat protože jeho matka byla nemocná ale nějak se z toho dostala a dva pejsky pak doma nechtěli- byli jsme u nich doma,matku jsme viděli-nic nenasvědčovalo tomu že bude nějaký problém-tolik na ůvod-Adélka měla mít všechny injekce a měla být odčervenáno ale druhý den jsem si všiml že ji leze nějaký bílý červ z nosní dírky...letěl jsem k veterináři a štěně bylo totálně plné červů..samozřejmě po podání odčervovacího přípravku z ní lezly neuvěřitelné věci...byl jsem za majitelem ale to bylo zbytečné-motal svoje že má doklad kdy byl pes na odčervení--no naštěstí pes to přežil bez nějakých následků a byl tu s námi krásných osm let-pak v plné sile bulka na krku a zvětšovalo se to-rakovina-.takže zůstaly krásné vzpomínky a fotky...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]