Nejste přihlášen/a.
Zdravím rádce.
Prosím radu, co dělat s použitým kočkolitem ze záchůdku.
Kam vyhazujete kočičí hovínka, kam bochánky po čurání a když čistíte vecko a chcete nasypat úplně nový kočkolit, kam sypete třeba 2 kila z již používáného vecka.
Pokud máte nějaké jiné rady a vychytávky pro kočku v bytě, klidně pište. Děkuji.
Vše, co ze záchůdku vytáhnu, jde do popelnice. Nejdříve v sáčku (použité mikrotenové z obchodů a tak) do koše a z něj pak do popelnice spolu s dalším odpadem. Stejně tak ten zbytek, když desinfikuju záchůdek. Jinak se ale před plánovaným čištěním záchůdku snažím kočkolit měnit častěji a nedosypávat moc, abych nevysypávala stelivo, co jsem tam den předtím dosypala a je tedy relativně čisté. Jedné kočce to nevadí, druhá je cimprlich a asi si potřebuje pořádně pohrabat, tak občas jde místo toho do sprcháče
Nevím, někdo se zahradou to třeba bude mít jinak, ale já fakt nevím, kam jinam bych to stelivo sypala. Některé může přijít do záchodu, ale to moje ne, tak co pak
A rady, vychytávky? Česat, česat, česat... ad záchůdek, vyzkoušet si, měnit podle svých zkušeností a jak na co reagují kočky. Jednu dobu mě hrozně okouzlilo silikátové stelivo, jenže pak asi klesla kvalita, začalo to smrdět, špatně to nasávalo moč, 5l pytel mi vydržel 4-5 dní (předtím minimálně 7 a když jsem ještě měla jen jednu kočku, tak skoro 3 týdny), pomočené oblasti jsem se tedy snažila vyhrabávat, čímž odpadly veškeré výhody silikátového steliva a teď máme pár měsíců zase hrudkující a jsme všechny tři spokojené
Jo a ještě jsem si pohrála s lopatkami na vybírání kočkolitu. Mám všechny 3 velikosti, stelivo Tigerino se vyrábí ve 2 hrubostech. Na jemnější používám prostřední lopatku, když je stelivo relativně čisté a má jen pár velkých hrud, ale když je tam spousta malých hrudek, tak pak beru tu nejmenší, lépe to vychytá. Obdobně s hrubozrnným stelivem a oběma většími lopatkami.
Děkuji.
Měla jsem ve sklepě opravdu letitý, nenačatý pytel ,,Mikeš,, a po vysypání je vynikající, dobře hrudkuje a drží. Koupila jsem do druhé přepravky u nás v krámečku Borcat a ten je o kousek horší, okraje bochánku odpadávají, drolí se, zde tedy bude potřeba ta lopatka s malými oky.
Budu objednávat asi s dovozem, tak Tigerino vyzkouším, děkuji za tip.
Přemýšlím i nad tím, že budu vyhazovat bobky do koše pro psy, ale mám ho docela z ruky, tak uvidím. Do popelnice si říkám: chudáci popeláři. Ale to nevím, kam se vysypávají ty psí koše /pracovníci města/ .
Bochánky od čůrání asi hodím pod okrasné keře na zahradu a přisypu mulčovací kůrou, to by mohlo být vyřešené.
Po kolečku na internetu jsem zjistila, že vybrat správný kočkolit je věda a není to levná záležitost. Zaujal mě Greenwoods, ale dováží se z Kanady, to je hrůza, z ekologického hlediska nanic.
Vůbec mít kočku /nebo pejska/ není dnes levné.
Děkuji moc za rady.
Ano, různá steliva je dobré vyzkoušet, naučit se porovnávat výhody jednoho či druhého, jen tak pak vyberete to nejlepší pro sebe a čičiny. Párkrát jsem to měla tak, že se mi nějaké stelivo dost líbilo, ale pak jako by se něco změnilo, nevím, prostě jsem po pár měsících používání přišla na to, že to zase tak super není. Možná jsou i rozdíly v různých šaržích výrobku, kupovala jsem stelivo v Lidlu a 2x bylo úžasné, nesmrdělo, pěkně hrudkovalo, a pak najednou smrdělo a hrudky se rozpadaly. Ze všech steliv mi opravdu nejvíc vydrželo to běžné Tigerino. Ani není bůhvíjak drahé, pytel 14l vyjde při dvojbalení na 150,- a šetřit se s ním dá dobře, to dvojbalení jsem teď naposledy měla měsíc a 3 dny.
Je pravdou, že i při dvou kočkách je toho odpadu hodně; co třídím odpad, tak většinu běžného odpadu do popelnice fakt tvoří stelivo a jen malý zbytek jsou nějaké odpadky. Ale u nás to jde do spalovny. A i kdyby nešlo, to stelivo je přeci jen forma jílu a zvířecí výkaly, to snad nikde moc škodit nemůže. Kdyby kočky byly venku, škodily by prostředí zase lovem ptáků
Kdybyste bojovala se zápachem, zkuste také změnit krmivo, občas některému zvířeti nesedne konzerva nebo granulky a smrdí. Někdo mi říkal, že po drůbeži kočkám nesmrdí hovínka. Když se mi v srpnu mladá přiotrávila, měla dietu z krůtího masa a musím to potvrdit, nesmrdělo to.
Tak když mi ji přivezli, byla krmená různými příchutěmi v taštičkách Felix a suchým Purina. A je pravda, že byl smrádek.
Ač se to prý nemá, začala jsem vařit na večeři kuřecí, rybu, vepřové s nastrouhanou mrkví a ...nic nepáchne.
Problém je, že již je zmlsaná a suché jaksi odmítá a ani do kapsiček se moc nehrne, spíš brouzdá po kuchyni.
Jsem zastáncem spíše vařit, tak uvidím časem.
do kuchyňského odpadkového koše, ve kterém máme zatahovací pytel. Takhle vždycky po ránu vyčistím kočkám záchod, pytel zatáhnu, položím do kufru auta a vyhodím do obecního kontejneru, který mám po cestě na silničním odpočívadle. Když je pytel nějakou náhodou podezřele těžký, dávám si preventivně pozor, aby se neroztrhl. Vezmu ho do jutové tašky, kterou jsem dostal v Penny.
Používám to nejlevnější stelivo v supermarketech/ nejčastěji z Tesca/. Měla jsem 2 kočiny, nyní mám jednu a ob den čištěný záchod nesmrdí. Kocour je na Hills granulích, nic jiného nežere. Použité stelivo házím v sáčku do koše. Pokud by se třídil odpad, tak asi by patřil do bioodpadu. Kocour kaká 1x denně tuhé bobky a čůrá cca 2-3x denně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.