Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak přestěhovat kocoura

Od: ladamusilova odpovědí: 15 změna:

Dobrý den, chci se zeptat mám dvouletého kocoura a přinesla jsem si ho jako kotě které někdo odložil u silnice, zvykly jsme si na sebe dokáže mi hodiny ležet v klíně a je schopen komunikovat řečí těla takže si dost dobře rozumíme, prostě mám ho moc ráda a myslím že on mě taky, bydlíme v rodiném domě a on je zvyklý pohybovat se venku. Musím se odstěhovat do města do panelového bytu a bolí mě ho opustit tak jako to kdysi někdo udělal když ho nechal u cesta, ale vůbec nevím jak bude reagovat když mu připravím takovou změnu, četla jsem že kočky jsou závislé na teritoriu a já mu nechci ublížit nikdy jsem takovou situaci neřešila a tak nevím jak to vyřešit tak aby to bylo snesitelné pro kocoura i pro mě.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

72mona3*
hodnocení

8x

Tohle je těžké rozhodnout. Buď ho budete stresovat převozem, kastrací (pokud není) a uzavřením v bytě, nebo ho prostě opustíte a budete doufat, ze si najde cestu k dalšímu člověku. Za sebe vím, že bych ho tam nenechala. I kocour, který je zvyklý chodit po venku, si v bytě může zvyknout. Měla jsem v opatrování několik koček, které byly celý život venkovní, ale žádná ani jednou nenaznačila, že by chtěla ven. Je to jen a jen na vás. M.

hodnocení

7x

Já bych odporovala předchozí rádkyni. Zvykl si na vás, má pravidelně jídlo. Bude opuštěný podruhé a to ho poznamená, já bych to srdce neměla, rozumíte si, máte ho ráda já bych ho vzala sebou. Vždyť je to to samé, když se někdo ujme opuštěného kocoura a vezme ho do bytu. Taky třeba dříve běhal volně a teď bude doma.

ben®
hodnocení

7x

Dobrý den, máte k tomu zvířátku citovou vazbu a i zodpovědnost, tak opustit ho nemůžete. Myslím, že kastrovaný kocour (to je podmínkou) si v bytě zvykne, péče bude stejná a jenom nebude běhat venku. Kamarád má v paneláku dva kocoury a přes léto je vozí na chalupu, kde mají přírodu i volný pohyb a to střídání teritoria jim nijak nevadí - zkrátka se přizpůsobí daným podmínkám. Vy máte toho kocourka od kotěte, tak jste pro něho důležitá a na nové prostředí si zvykne (možná stejně jako odchycené kočky v útulku). Zdravím!

toserika
hodnocení

6x

Nedejte na řeči.

Ptejte se svého srdce.

Chcete si ho vzít sebou?

Tak si zvykne, jako Vy.

Pokud tam bude s Vámi, bude mít svůj pelíšek, tak ani ne za 14 dní bude OK. 14 dní je doma na zvyknutí, aby se kočka držela doma a neutekla. A protože budete mít kočku doma stále, tak neuteče. Ven můžete s kšírami jako pes.

Koči stejně hodně prospí, nebude to tak hrozné. Přestěhování je menší stres, než být bez Vás. Kočka není pes, proto není nutné být s ním po přestěhování doma.

toserika

Mám nyní novou dospělou kočičku týden a byla se mnou kamarádka za 4 hodiny. Dříve byla venku, potom v bytě a nyní byl požadavek též v bytě. Takže bych to přestěhování neviděla jako problém. Nová majitelka, nový byt a není žádný problém. Okamžitě se mnou i spala, vecko bez problémů, žrádlo též.

Je to přítula, takže, když je to Váš kočičák, tak ho berte sebou, viz jak píši výše.

Jdete do svého bytu, nebo k majiteli? Abyste neměla problém s majitelem. I když se dnes ptát snad již nemusíte, ale souhlas je určitě víc než žádoucí, proč si dělat hned v začátku problémy..

ladamusilova
hodnocení

Děkuji moc za odpověď, máte naprostou pravdu jen jste mi potvrdila to co si myslím, jen jsem o tom trochu víc přemýšlela a potřebovala slyšet i názor ostatních, jistě zkušených chovatelů. Nedokázala bych se sním rozloučit to mi říká srdce, ale nevěděla jsem jak to ma kocour ale ted už vím že stejně tak je to jasné láska je láska*slunce**vtip* se sousedy jsem mluvila tam žádný problém není.

blanka33*
hodnocení

4x

Dobrý den. Jak bylo řečeno, kočky si těžko zvykají na nové prostředí. I tak si ale myslím, že by pro kocourka bylo lepší, kdyby jel s Vámi, protože kde vezmete jistotu, že až odjedete, tak se ho někdo ujme a že se bude mít dobře? Navíc, jste na něj zvyklá, kocourek je zvyklý na Vás. Já bych to zkusila. ;) Možná mu bude dlouho trvat, než si zvykne, ale pokud se mu budete věnovat, zvykne si. ;)

kot
hodnocení

4x

A já si myslela, že až dočtu váš dotaz, dozvím se, že se z vás stala bezdomovkyně a kocoura nebudete mít kam dát. Vždyť budete mít krásné bydlení, kocourek by se tam už nevešel? Vždyť to není tele. To byste měla to srdce, že byste ho opustila? Určitě mu více ublížíte, když ho opustíte, než že si bude zvykat na nový domov ve městě, ale vedle vás.

staszi*
hodnocení

4x
Vezměte ho s sebou.On si zvykne, začátky budou třeba krušné, ale zvykne si.Přece byste ho neopustila, kdoví co by se mu přihodilo a nemůžete spoléhat na to , že si najde sám nového člověka.Měla jsem kocoura ,kterého jsem vzala z útulku, původně tulák co žil na ulici...mela jsem obavy jak bude,snášet pobyt v bytě..ha ani na chodbu nešel, stal se hned klasický gaucak.Hlavně ho nechte vykastrovat, pokud již není.

pb®
hodnocení

4x

Nevím kdo kdy vymyslel, že kočky jsou fixované na prostředí. Možná to platí u polodivokých bezprizorních koček, ne u koček, co mají rády svého majitele. Chovatelé běžně se svýma kočkama cestují na výstavy a spí po hotelích a těm kočkám je to jedno, hlavně že jsou se svým člověkem. Takovou zkušenost mám taky. No a moje máma vzala kočku, která žila 7let venku, posadila si ji jako spolujezdec na klín a odvezla autem 160km domů do paneláku. A ta kočka byla šťastná, že je konečně někde doma, má plnou misku a milující lidi, co do ní nekopou. Rozhodně nijak netrpěla a prožila v paneláku dalších 7 let.

Je mladý, určitě si zvykne. Pro kočky platí, že změnu dobře snášejí, poud se stěhují do lepšího. A na vás je i z toho paneláku pro kocoura lepší udělat. Takže velké škrabadlo až do stropu, poud je balkon, pak ho zasíťovat a vysoké šrabadlo dát na balkon, pokud balkon není, pak zasíťovat okna. Dají se dát skladná škrabadla na rohy stěn, nebo jen omotat nohy od stolu kobercem a uchytit elektrikářsku páskou, prostě na co nejvíc míst mu rozmístit nějaké rozptýlení. V květináči pěsovat obilí nebo trávu pro kočky. Ze začátku kocourovi podstrojovat, hodně se mu věnovat, hrát si s ním. Třeba ho naučíte i na kšírky a vodítko a umožníte mu tak volný pohyb venku.

jabraka*
hodnocení

2x

Bude to složité,kočka je tvor,silně vázaný na lokalitu,kde vyrůstá.Na cizí prostředí si bude zvykat těžko,hlavně ale dlouho.Museli byste ho držet doma,dobře krmit a být s ním.Ale v bytě je to neřešitelné.Nechte ho na místě,on si zvykne na jiné domácí,pokud ho budou dobře živit.

JABRAKA

hodnocení

2x

Zažila jsem kočku, která do bytu šla skoro i ráda, zažila jsem takovou, která držená v bytě nemohla existovat. Záleží na samotném zvířeti *nevi* některé to zvládne, jiné ne. Já bych to zkusila. Počítejte do začátků s tím, že si s kocourkem budete muset extra hodně vyhrát a věnovat se mu, protože tím, že mu odepřete chození ven, mu rapidně ubyde zábavy. Nejen lidi potřebují něco dělat, stimulovat tělo i mysl. A hrát si s ním víc budete muset pak pořád.

lidus*
hodnocení

2x

Jistě záleží na povaze zvířete. Náše domácí, panelákové princátko se běžně bez problémů stěhuje na celé léto na chalupu, lítá po celé dědině, loví myši, některou noc tráví kdesi ve společnosti venkovních koček, leze po střechách a stromech a pak bez problémů odjíždí domů do města kde den prochrápe v posteli. Na chalupě chodí na wc kdoví kam, doma bez problémů na kočičí wc. Jediná naše starost je řádně odblešit před odjezdem do bytu, ale jelikož toto provádíme i u našich chalupových koček není to velký problém. Já bych si kocoura odvezla sebou. Do bytu pořídit wc, škrabadlo až do stropu, pelíšek (ten je u nás zbytečnost). Manžel jezdí krmit i v zimě a kocour jezdí někdy na 2 dny na chalupu a pak zase do bytu. V bytě žil 3 roky a nic jiného neznal, zvykl si velmi rychle.

ladamusilova
hodnocení

Děkuji, pomohl mi váš názor, ten kocour je pro mě moc důležitý a ted už věřím že to zvládneme asi jsem se toho trochu bála, ale to bude tím že mám málo zkušeností a docela mě překvapilo jak moc mi všechny tyto rady a názory lidí pomohou zahnat obavy, vytvořím mu co nejlepší domov a když budeme spolu nebude nám nic chybět, děkuji.

belinda*
hodnocení

0x

Tohle jsem řešila letos v září. Stěhovala jsem se z domečku do bytu. Bála jsem se, že to kočičáci nezvládnou a úpně v klidu. Vůbec jsem na nich nepocítila, že by se nějak změnili. Jde i o to, aby jste hlavně v klidu byla i vy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]