Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Samec morčete + mládě

Od: lidus* odpovědí: 10 změna:

Vážení rádcové. Dnes musela vnučka nechat uspat morče, chce hned druhé ale jednoho samce 4 roky má druhá vnučka. Tito dva byli na sebe zvyklí od mala. Můžeme k tomu velkému koupit mimino? Neublíží mu? Jeden chovatel říká ano a druhý ne. Máte zkušenost? Děkuji. L

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

blanka33*
hodnocení

4x

Dobrý večer, za mě - zkuste to. ;) Ono záleží hlavně na povaze obou morčat, která se nedá nijak zvlášť říct. Starší morče může být pohodové, ale jakmile k němu přidáte nového (mladšího) spolubydlícího, úplně se změní a jeho pohodová povaha bude pryč.:-D Nové morče se může zdát "hodňoučké", ale nakonec může to starší pěkně potrápit. Takže zkusila bych to, jakmile uvidíte, že se honí, perou se, prskají, okamžitě je oddělit a přendat nové morče do jiné klece.

72mona3*
hodnocení

1x
Tohle se doopravdy nedá předvídat. Já třeba měla dva kluky, sourozence. Vyrostli spolu a většinou byli v pohodě, přesto občas docházelo ke konfliktu. U cizích se to musí zkusit, jak si sednou (každé si "nevoní") a i později, až dospějí, se bude řešit: samička - mladé, sameček - souboje. M.

eivlis*
hodnocení

1x
Na to jednoznacna odpoved neexistuje a opravdu je to o povaze morcatek..Ja jsem mela 2 holky z chovne stanice, kdy jedna z nich tu druhou velu sikanovala, kousala a druha pistela hruzou.Poradili mi poridit treti holku..Koupila jsem ve zverimexu mlade morcatko a doma jsme zirali jak ta malicka si okamzite sjednala ve velke kleci poradek.Od te doby zadne utoky,hryzani a ta nova-temer miminko se velmi skamosila s tou slabsi a od te doby byl klid..

lidus*
hodnocení

Morčata mají velkou společnou klec, domečky mají dva, kluci spolu vyrostli a v pohodě. Vážně se bojíme aby to mimino nezadávil, to by vnučka šílela. Dvě klece nemáme.

blanka33*

Proto píšu: zkuste to. Důležitá je první reakce, jakmile uvidíte, že morčata na sebe nijak neútočí, bude to dobrý, možná je jen budete muset pár dní hlídat a pozorovat jak spolu vycházejí, jestli mladší morče nezlobí to starší, či naopak. Ale pokud už první reakce bude špatná, budou muset být odděleně, nedá se nic dělat. *nevi*

Pokud si chcete pořídit samečka, tak je možné, že když bude morče malé, staršímu vadit nebude, ale jakmile vyroste, můžou mezi sebou bojovat. Takže s tím určitě počítejte a mějte v záloze nějakou další klec.

72mona3*

Morčata spolu nikdy nebojují k smrti, takže zadávení nehrozí. Nejdřív jen skřípou zuby, už to vetsinou stačí k vyjasnění situace. Tou poslední kapkou je kousnutí, ale k tomu dochází jen v případě, že druhý odmítá ustoupit. Ani kousnutí není nijak závažné, morčátka mají silnou kůži. Většinou si nevšimnete žádné rány, protože se ihned zatáhne. Jen hrozí infekce, tak u takových uzavřených kousnutí dochází občas k podebrání.

Pokud by situace byla neúnosná, dá se vytvořit v kleci přepážka. Pouštět ven ale klidně spolu, mimo klec je více místa k ústupu. M.

lidus*
hodnocení

Dík za rady, dám po neděli vědět jak to dopadlo. L

lidus*
hodnocení

Plním slib. Máme malíčkého Damiánka, odstavené morče a náš Balů ho ochraňuje, vypadá to legračně BALŮ váží 1,20 a to mimino se stratí v dlani. Děkuji všem co mi dodali odvahu to zkusit.

blanka33*

Tak to je skvělá zpráva! *tanec* Držím palce, ať to tak vydrží i nadále! *jasne*

72mona3*

*placni*

Výborná zpráva! Děkujeme. *pusa*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]