Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. V první řadě bych se obrátila na toho dotyčného a žádala vysvětlení, proč takto zachází s cizím psem. Pokud bych to považovala za týrání, obrátila bych se i na policii, nebo stížností na obec na chování takového souseda. V neposlední řadě bych zabezpečila svého psa a měla ho pod dohledem tak, aby neutíkal a neobtěžoval sousedy. Aby neměli důvod se takto chovat.
Snad to oznámit na policii a na ochránce zvířat. Bylo by dobré, kdyby se vás několik spojilo.
Pravděpodobně ho cizí psi obtěžují a toto je jeho způsob, jak to dát majitelům velmi důrazně najevo. Ne že bych to schvaloval, ale umím si představit i dotaz ve smyslu "toulají se mi po pozemku cizí psi na které majitelé nedohlíží, co mám dělat".
Ano, souhlas. Člověk by se vždy měl zamyslet z pohledu obou stran. Co je popisováno je názor pouze jedné strany a může být ovlivněn pozicí ve sporu. Specielně majitelé menších plemen bagatelizují svou toleranci vůči volnému pohybu SVÝCH psů. Ale i tento pes může být buď agresivní nebo spoštěč agresivity jiných psů a zákon nerozlišuje psy dle velikosti.
Tak já budu mít také jiný názor z druhé strany. Chovatel, či majitel psa /i jiného zvířete/ odpovídá za jeho bezpečné umístění a zabezpečení, aby se nemohl z vymezeného místa dostat ven a obtěžovat, nebo útočit na ostatní občany.
Tedy jste povinni mít psa v kotci, nebo na pozemku dobře oploceném. Pokud máte chatrný plot, tak mějte psa uvázaného na řetěz, dokud nevybudujete pořádný plot.
Chyba není v pánovi co značkuje psy, ale ve vás, chovatelích, kteří necháte své miláčky volně pobíhat.
Znám pár dětí, které se psů bojí i když budete tvrdit, že zrovna ten Vás nic nedělá.
Vidíte, je to několik dní a teprve já jsem vám dala bod za váš názor. Z příspěvku je jasné, že ten chlap, co značkuje psy, je magor. Ovšem, co mají d...e dělat cizí psi někde po dědině nebo kde? Pes snad má být na vodítku nebo v blízkém dosahu pána a poslouchat! To je ta dnešní doba, škoda mluvit.
@penny - Tohle je vám relevantní dostatečně?
Způsob oznámení o týrání zvířat
Občané mohou podávat, nejlépe písemnou formou, oznámení a podněty k šetření případů na ochranu zvířat proti týrání
- příslušnému obecnímu úřadu,
- krajské veterinární správě (resp. příslušnému veterinárnímu inspektorátu v bývalých okresních městech apod.),
- policii ČR,
- státnímu zastupitelství.
Přestupky a správní delikty na úseku ochrany zvířat proti týrání projednávají orgány ochrany zvířat ve správním řízení.
Trestní činy vyšetřují orgány činné v trestním řízení a projednávají je soudy.
Celý text včetně dalších odkazů zde svscr.cz/...
Zdokumentovat a podat trestní oznámení. Pokud je víc lidí/ oznámení tak se to spíš bude řešití. Vše oznamovat prokazatelně a nenechat se odbýt že "s tim nic neudělají a sepisovat to je zbytečné. Zapojit kromě policie i město/ obec.
Nebo mu dát deku a nastříkat na oranžovo jeho + přidat pár lopatou. Zároveň si svého psa hlídat, pokud vám opakovaně zdrhá tak je problém i u vás.
Nadruhou stranu ho chápu, cizí pes volně běhající který není pod kontrolou, opakuje se to... Nastříkat na oranžovo (něčím co jde umýt ale dá to práci) nebo nasmrdět "voňavkou" je jedna z mála věcí která "páníčka" donutí začít si psa hlídat... Mlácení lopatou/ zastřelení je na místě jen při napadení (obzvlášť dítěte). Pokud napadne a pokouše dítě tak utracení, takový pes mezi lidi už nesmí...
Pokud mu zdrhá jeho pes tak taky (prokazatelně) oznamovat, policie by ho měla odchytit a s majitelem to řešit.
Za prvé - Váš pes by neměl jen tak pobíhat, protože může vstupovat na cizí pozemky, může tam být vnímán jako obtěžující skutečnost.
Za druhé - to ovšem neznamená, že někdo bude beztrestně týrat zvíře, protože takové jednání se příčí dobrým mravům.
Za třetí - jestli ten dotyčný muž odchytil Vašeho psa mimo svůj majetek a týral ho, je to horší varianta jednání, co jsem uvedla v druhém bodu.
Takže byste měl na toho člověka podat trestní oznámení na PČR. K tomu si pořiďte seznam svědků s adresami, kteří toho člověka viděli s Vaším psem, jakož i seznam svědků a poškozených, kteří se s tímto jednáním setkali už dříve. Dokladujte rovněž fotografiemi. Policie Vás vyzve k podání výpovědi a uvidíte, co bude dál, pravděpodobně to vyhodnotí na komisi, ale ten člověk se jistě bude ze svého jednání zodpovídat. Je docela možné, že si po pokutě dá už propříště pokoj s podobnými aktivitami.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.