Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Soužití 2 psů v domácnosti

Od: stengla odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,

mám 10letého MMO a 2 letého mopse. Oba od štěněte. Oba máme volně v byte. 2 roky naprosto bez problému (společný pelech atd). Po 2 letech jednoho večera MMo 2x mopse napadl. Bezdůvodně. Před 6 měsíci mi umřela matka, která se se mnou o oba psi starala. Domnívám se, že by mohlo jít o žárlivost. Oba jsem nechala chemicka vykastrovat a držíme je odděleně. Jenže to nejde napořád, nemůžeme ani na zahradu.

Je to již 6 týden o kastrace a po přiblížení se k sobě (na vodítku) MMO stale na něj vrčí. Jinak je vidět, že se oba zklidnili na samostatném chování.

Prosím o radu.

Velice Vám děkuji

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

floro*
hodnocení

4x
Dva psi (mysleno psi ne samci) jsou smecka. Maji urcitou hierarchii. Mladsi pes dospel a starsi v nem vidi ohrozeni v postaveni ve smecce. Je to zakonite, ze nejakym zpusobem se budou muset rovnat, az se porovnaji. Toto obdobi zase prejde. Ale to musi cekat kazdy majitel, ktery si poridi vice psu spolecne.
Ze davate psy k sobe na voditku neni dobre. Omezeni voditkem v kombinaci s nervozim panem za zady pse irituje a negativne v chovani ovlivnuje ci primo agresi vyvolava. 6 tydnu je doba, kdy cerstve hormony by jiz nemely byt v tele, proto bych pse pustila spolu, s obojky, NO s kosem (je na nej zvykly). Pustit ale tak aby na sebe nahodne narazili, ne privest na voditku a poustet postavene proti sobe!
A nechte je vykastrovat klasicky, ne chemicky!
stenglova
hodnocení

Děkuji za odpověď.

Oba psi jsou samci. Myslíte, že chemická nefunguje tak dobře jako klasická? Zvolila jsem to proto, že u velkého (měl před 2 měsíci uraz na tlapě a byl na šití v narkoze ze které se budil ´11 hodin!) zjistili zvětšené srdce a tekutinu na pruduškách. Jelikož špatně snášel tu narkozu tak jsem se bála a taky jsem to chtěla rychle řešit. Ale pokud to pomůže ve zlešpení soužití určitě to udělám Chemická je jen na 6 měsíců.

jabraka*

Floro:

Dokonalá odpověď,mám od dcery zkušenost,že jeden pes ze dvojice si získá a udržuje vedoucí úlohu.Pak je klid a psi si vedou dobře.Ale pán je musí v této úloze podporovat.

JB

floro*

Jabraka, díky. V tomto směru mám dokonce osobní zkušenost. A dvojitou.

Paní tazatelko, osobně nemám s chemickou kastrací u svých psů zkušenost, nicméně znám pár cizích psů (tedy fen), které i přes chemickou kastraci začaly hárat, jedna dokonce dostala zánět a stejně musela na operaci. Takže u nich selhala, jenže tam je to vidět, kdežto u psů nikoliv. Jen snad nějským testem na testosteron. Navíc co to dělá se psím organismem? To vám nikdo neřekne!

Zkuste se o klasické kastraci konzultovat s veterinářem, snad by to šlo pod nějakou částečnou narkozou s lokálním umrtvením. Když to tak jde u koní, proč by to nešlo u psa?

Případně je zkuste spolu socializovat a uvidíte, co to udělá do budoucna. Ale že toto hašteřivé období časem skončí je jisté.

stenglovaa
hodnocení

Flor, děkuji za odpověď.

Až se psi potkají a velký ho napadne mám hned zasahovat nebo je nechat. Bojím se, aby malému nic neudělal.

Děkuji

floro*
Bude to pro vas tezke, ale nechat. Hlavne se rzet v klidu, nekricet nepobihat okolo. Ono to casto nebyva tak dramaticke jak to clovek vidi. To nam to adrenalin nasobi. Vetsinou je to tak, ze se rychle zpacifikuji. A pokud bude krev, nejcasteji je to z poraneneho jazyka, ktery je enormne prekrveny. Pokud by pak bylo potreba zasahnout, tak lapit za obojky a jejich zakroucenim pridusit. Nejvic skody nadela clovek odtrhavanim, to se pri zakousnou a drzi.
Taky bych ale MMO radne vyvencila, prece jen je to aktivnejsi pes. A setkani at vam probehne nekde venku na neutralni pude.
Ty sarvatky budou probihat vickrat, nebude to jen jednou. A ono to stejnak dopadne, ze MMO ze sve pozice ustoupi a sefovat bude mops.
stenglova
hodnocení

@floro

Tak volné 3 dny mámě za sebou :( V pátek jsem je zkusila náhodně pustit k sobě na zahradě. MMO měl košík. Okamžitě mopse napadl úplně stejně jako před kastrací. Válel ho po zemi obracel na záda. Chvíli jsem je nechala a pak oddělila MMo za obojek do vzduchu s povelem "Nesmíš" a to samé u mopse (lehčeji:)). Mops dovnitř a MMo zůstal venku. Za 2 hodiny znova a opakovalo se to samé. Jen jsem šla cca 10m do zahrady- abych taky něco udělala-, mops byl u mě a MMo na něj jen koukal. Jakmile se dostali na 3m - boj. Tak jsme to opakovali cca 4 v sobotu znova a něděli to samé. Když se potkají MMo na mopse vyletí. Spolu běžně nejsou na noc vůbec. Kyždý v jiném patře. Mám to takhle stále zkoušet dokud to jednoho nepřestane bavit? Popdle mě si oba nárokují i mops. Děkuji za radu

idanova*
hodnocení

2x

Zdravím. Obávám se, že se vám podařilo udělat hned několik velmi závažných chyb naráz. 1) Nevzala jste na vědomí, že mopsík nebude napořád štěnětem, tudíž dobrovolně a zcela automaticky ve smečce podřízeným. Ve chvíli, kdy se dostane do puberty a přejde v dospělce => to nastalo, začne se prosazovat. Zvlášť, pokud je MMO starý (10ti letý) děda. 2) Musí dojít k přirozenému rozdělení postů ve smečce. A dejte pozor, do této smečky už nepatří vaše maminka, ale vy ano. I vy budete muset přirozeně zaujmout svůj post, nebo vám bude přidělen psy. Pozor, abyste neudělala další chybu. Zapomeňte na "žárlivost", to je vlastnost lidská, ne psí. Psi nežárlí, psi využívají situací a dobývají. 3) A přesně ve chvíli, kdy se začali vaši psi navážno "bavit" z pozice samec x samec o nadřízenosti a podřízenosti, do zmatku s věkem, velikostí plemene, kilogramy a tím, kdo obýval tuto noru (byt) dřív, jste vy zcela nesmyslně zasáhla ještě do hormonů (dočasná kastrace). 4) A psy držíte odděleně => jasně demonstrujete, že nechcete, aby byli spolu a aby spolu vycházeli; a ještě je proti sobě stavíte na vodítkách, aby si dobře každý zapamatoval, kdo že je jeho nepřítel. Náprava vám dá věru práci a bude nejspíš ve 2 fázích. Fáze A) Do vyprchání chemické kastrace (se budou psi chovat podle potlačených hormonů), pak nastane změna, budou se hormony rovnat a fáze B) při přirozené hladině hormonů se psi začnou chovat teprve přirozeně, tak, jak to už asi zůstane. Ale je tu jedno pozitivum. Jasně a názorně vidíte, jak se chovají kastrovaní psi. Já jsem velký odpůrce kastrací (u psů), protože kastráti se chovají nepřirozeně a nevyzpytatelně, jsou bázliví nebo útoční a ostatní psi s nimi koukají, coby méněcennými, nekamarádit. Ale navíc jim to nese velké zdravotní problémy: tloustnutí, odvápňování kostí, kazivost zubů, slabá a nemocná srst, zkrácení života...( Ale to je na vás). Jinak, já bych jim nechala obojky (pevné), abych mohla okamžitě a razantně kdykoliv zasáhnout, ale nechala bych je navolno a pospolu. Gesty či slovně bych korigovala jejich chování, aby oba přesně věděli co si přeju a co ne. Pokud budou ve vaší společnosti, jste vy vždycky šéf, a oba nastejno podřízení = bude klid. Ovšem budou-li spolu bez vás, budou se pasovat a jeden bude velet. Ustojíte-li fázi A, nastane ještě fáze B, kterou když ustojíte, (pomohou vám hormony obou psů. Klesající testosteron MMO, jeho klidné a přítelské chování dané plemenem...), budete mít klid napořád. Tak držím palce a věřím, že to zvládnete. *placni* Ida

hodnocení

0x

Já jsem nepochopila, proč dva psy držíte odděleně. Že jeden napadnul druhého k tomu nedává důvod. Myslím si, že se poperou a vysvětlí si to. Mopsi mají volnou, špekatou kůži a malé puseny s podivnými zuby. Nejsou rozhodně nebezpeční, aby hrozilo potrhání do krve. Je možné, že jeden chtěl být dominantní a ten druhý nesouhlasí. Je potřeba jim vysvětlit, že velíte vy, vy jste dominantní, vy jste nejvyšší zákon.

Jak vypadá chemická kastrace? Nevím to a jsem zvědavá.

Aháá, teď jsem si uvědomila, že jeden je mops a druhý nevím co je MMO.

stenglova
hodnocení

Chemická kastrace je zavedení implantátu pod kůži. Jmenuje se SUprelorin a funguje jen 6 měsíc. Plně reversibilní. MMO je malý münsterlanský ohař.

annna*
hodnocení

0x

Mopsi a shih-tzu jsou má krevní skupina. Mopsi jsou obvykle naprosto nekonfliktní stvoření, která dokonce oplývají vlastností, se držet v houfu. Často je najdete polehávat na jedné hromadě v pelíšku. Oni se primárně k sobě nechovají agresivně, nýbrž si asi potřebovali v té chvíli něco zásadního vyříkat. U dvou psů s tak velkým věkovým odstupem, kdy je jeden na prahu stáří a druhý je zrovna dospělý, je velký rozdíl v rychlosti a potřebách. Takže jednoduše ten mladší asi otravoval toho staršího, popř. mu vzal něco důležitého (žárlivost, pamlsek...). Myslím si, že řešením není tyto dva psy oddělovat, protože tím se jen problém prohloubí, protože jim vezmete vzájemný kontakt. Já bych je dala dohromady, byla s nimi a pozorovala je. Lehce pak zjistíte, kde vzniká problém. A v každé smečce (i 2 jsou smečka + Vy) musí být nastoleny vztahy dominance a submisivity, takže bych je nechala, ať si to vyříkají. Ale dala bych jim prostor a byla s nimi, kdyby to překračovalo únosné meze, tak bych použila svoji dominanci. A tomu oni porozumí a srovnají se do houfu.

Soužití 2 psů v domácnosti
Soužití 2 psů v domácnosti #2
stengla
Dobry den,Děkuji za odpověď. Ten 2 lety je mopse, ale ten 10 ti je malý Munsteralnd skype ohař.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]