Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč kotě přestalo chodit do kočkolitu?

Od: sirasinda* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,

máme skoro tří měsíční koťátko. Doma ho máme 8 dní. Od prvního dne chodila na silikát do kočičího WC. Byli jsme nadšeni, jak je koťátko šikovné a čistotné. Dokonce i po přendání toalety do jiné místnosti. Ale od 6. dne začala kadit a čůrat všude možně po bytě (lino, boty, omalovánky...), i když má WC čistý, pravidelně vybírám. Zkusila jsem plesknout a trošku vymáchat čumáček, nic. Koupili jsme jiné stelivo, nic. Dala jsem jí wc zpět jako první dny, nic. Vzala jsem její výtvor do ubrosku, hodila do wc i s ní, ona sice zahrabala, ale příště zase jinde. To samé i s močí. Nechápu proč, co se stalo? Proč po 5 dnech, kdy všechno bylo super, najednou začala tohle dělat? Manžel moc kočky nemusí, jsem ráda, že jsem ho nakonec ukecala si ji koupit a tak takhle situace u nás nesmí trvat dlouho, jinak ho asi klepne... :( Prosím poraďte... Děkuji moc. :)

Proč kotě přestalo chodit do kočkolitu?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

72mona3*
hodnocení

4x

V první řadě netrestat. Nikdy.

Pokud vyloučíte zdravotní problém, bude to v prostředí. Lépe řečeno v lidech. Kočička takto může "protestovat" proti něčemu, co se jí nelíbí. Jak to u vás funguje? Zavíráte ji někam? Vyháníte odněkud? Byla zvyklá venku a teď je jen doma? Píšete, že manžel kočky nemusí, jak se chová on?

Víte, většina koček je bezproblémová a třebaže jim někdy nevytvoříme ideální podmínky, nic z toho, co popisujete, se neděje. Ale některé kočičky jsou citlivější a takto volají po nápravě. Zanechávají po bytě svůj pach, aby se tam cítily lépe. M.

doplněno 22.09.18 20:31:

Ono je někdy strašně těžké určit, co je spouštěčem. Z počátku bylo vše v pořádku, protože si teprve zvykala. Teď se snaží tam být doma. Nedokážu odhadnout, co jí může vadit. Nechci svádět vinu na vašeho muže, ale kočky vycítí, když jsou jen trpěné, vaše láska nestačí (samozřejmě nevím, jestli je on příčinou, jen hádám). Jak se jí věnujete? Snažíte se ji vyblbnout? Unavit? Hodně případů nevhodného chování má příčinu i v nudě a přebytku energie (a té mají koťata na rozdávání). Ani ta separace není v pořádku, přestože vás chápu - zabránili jste jí bobkovat všude. Jen to může prohloubit (i nemusí) frustraci.

A zdravotně je tedy v pořádku?

sirasinda*
hodnocení

Manžel si jí nějak nevšímá, netrestá, večer si ji naopak i pohlasí, když u nás hezky leží u TV na gauči. Ale je naštvaný kvůli smradu a těm hromádkám, protože máme nový byt a dvě děti a tak se mu to nelíbí. Já trestala jen jednou. První tři dny byla zavřená jen v obýváku, protože to jinde neznala, když si zvykla na jiné místnosti, nechávali jsme ji otevřené dveře ještě na velikou chodbu a kuchyň. Na chodbě měla wc. A vše ok. Až od 6. dne problém. Jinak kočička byla zvyklá částečně venku, částečně v bytě. Takže tohle by problém být neměl. Od toho 6. dne, kdy kakala v obýváku, jsme ji nakonec zavírali na noc na chodbu, to bylo dvakrát. Ale chodba je veliká a měla tam vše, včetně škrabadla. To jí zase přes den přenášíme do obýváku, kde trávíme nejvíc času.. A včera v noci jsme ji nechali volně přístupné tři místnosti. Ráno vše ok, nikde nic. Až někdy třeba v deset ráno, když už jsme byli všichni vzhůru, šla rovnou na lino, místo na wc. Fakt nevím čím to je... Jediné kdy na ní občas zhouknu je, když skočí na stůl nebo drape kožené sedačky, ale to jen zvýším hlas, nepleskám jí. Tím to snad není...?

sirasinda*
hodnocení

No, na veterině jsme nebyli, ale byla jsem v úzkém kontaktu s paní, co mi ji dala a byla kontrolována, odčervená a zdravotně opravdu vypadá naprosto v pořádku. Já se snažím se s ní mazlit, hladit ji, vlídně na ni mluvit, občas ji hodit míček či myšku, to je asi vše, snažím se ji hlavně pozorovat a když cítím, že se jí třeba nechce, nechám jí, nenutím jí. Když citím, že zrovna nechce ležet v klíně, tak ji nechám, nedachmám ji tam násilím...

A manžel je zatím ok, nekřičí, nevyhazuje ji, netrestá, nic, naopak, sejdeme se všichni většinou večer a to je klidná hodná, odpočívá, tak si ji oba hladíme a je vše ok...

72mona3*

V tom případě netuším. Líčíte vše téměř jako ideální *zmateny* Že by byla až taková citlivka? *nevi* Zkuste se podívat jejíma očima, v čem je problém. Já se začínám přiklánět k nedostatku aktivity. Zkusila bych ji víc zabavit, ne jen občas. Pokud byla zvyklá na ostatni koťata a jejich aktivitu, je možné, že teď je nevybitá. Kupte nebo vytvořte mávátko (peříčko apod. na tyčce) a zkuste i laserové ukazovátko. Je třeba ho používat s rozumem, ale pro zabavení kočky je skvělé. Život koťat tvoří tři věci. Spánek, hra a jídlo. Čeho se jí nedostává? ;)

Zvažte i veterináře. Paní chovatelce sice věřit můžete, ale teď už je kočička vaše. Měla by mít i očkovací průkaz.

hodnocení

3x

Vřele doporučuji tyhle stránky: modrykocour.cz/... Uložte si je a navštěvujte kdykoliv budete potřebovat radu. Tady najdete úplně všechno. Kakání a čurání mimo záchůdek je protest. Musíte zjistit, co se jí nelíbí.

Uvědomte si, že kočka není pes a nikdy, vůbec nikdy neposlechne, nezapamatuje si, nebude dělat to, co chcete vy. Bude si žít svůj život a vy budete bydlet u ní a ne ona u vás. Nějaké tresty a máčení čumáku (bez jakékoliv logiky, protože si žádné zvíře logicky nevyvodí, že to nemá dělat) neplatí a platit vůbec nikdy nebude. Buď to přijmete nebo si pořídíte psa, kterého něco naučit můžete.

nechceme
hodnocení

2x

Koťátko 6. smyslem vytušilo, že není v této domácnosti vítané.

Souhlasím s předešlou odpovědí, že se u vás necítí doma.

Určitě stále uklízíte, vytíráte, desinfikujete, sbíráte chloupky a drobečky.

Jakmile si kočka zvykne chodit na krabičku, tak si jen tak neodvykne. Kočky jsou velmi čistotné.

A zároveň mstivé. I když u tak malého kotěte opravdu nevím.

----------------------------------------

Opravdu si myslíte, že když vymácháte čumáček /pusinku/ koťátku /nebo malému kojenci/, tak přestane čůrat-kadit jinde /do plenek/?

Kupte jí schránku, boudičku, kočky se potřebují přes den schovat, možná nemá klid /2 děti/.

sirasinda*
hodnocení

Ona je vítaná, já si ji vymodlila, je to pro mě splněný sen, miluji kočky. Dokonce jsem odbourala i alergii na srst. Hladím ji, věnuji se ji, koupila jsem ji hračky, děti jí podle mě moc netahají, spíš dcera a jen trochu, nemůžu říct, že by tu byl nějaký kravál, takové normální. A já nejsem zrovna blázen do úklidu, dnes jsem sice vytírala, ale v podstatě po týdnu, nebýt kočky, vytírala bych i dýl, neběhám doma s hadrem a drobky taky moc neřeším, jsme v tomhle celkem v klidu. A boudičku má, plus druhou přímo ve škrabadle. Má, kam se schovat. Možná ji teď ale zkusíme dát víc volnosti, aby se uklidnila...

marfusa*
hodnocení

0x

Někdy je příčina v zánětu močových cest. Kočky ho mívají často. Tímto způsobem kočka upozorňuje, že není v pořádku. U Vaší kočky nějaký důvod je. Bezdůvodně by to nedělala. Někdy je problém psychický. Něco jí může vadit.

hanulka*
hodnocení

0x
Nedocetla jsem se, jak staré máte děti. Mě se stalo že jsem přivezla koťátko co jsme pořídily pro švagrovou, měla jsem ho pár dní v bytě než jsme predavali, koťátko bylo čistotné chodilo na záchod, ale když přišla návštěva s dětma (2 a 4 let) a děti furt za koťátkem běhali a nenechali v klidu, tak mi protestne nakakalo v obýváku. Když návštěva odešla kotě zase chodilo poctivě na záchodek.

sirasinda*
hodnocení

0x

Tak už je to v pořádku. Přendali jsme jí WC do jiné části bytu, dali jsme ji více klidu, méně ji "tahali", nechali jsme ji volný pohyb ve 4 místnostech a nějak to přešlo samo... :) Jsem teď spokojená a děkuji všem za rady. :)

72mona3*

Skvěle! ;)

My můžeme nadhodit pár tipů, ale nakonec je to vždy na vnímavosti majitele a jeho chuti to řešit. Jiný by po týdnu ztratil nervy. Děkujeme za výbornou zprávu. *pusa* M.

kotka

Třeba na původním místě, kde měla WC, mohla vnímat nějakou geopatogenní zónu a ta jí rušila, nebo něco jiného jí na tom místě vadilo. Na novém místě je už vše jak má být.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]