Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je to za hmyz? Včela?

Od: jjh odpovědí: 5 změna:
Zdravím, našla jsem doma tento hmyz a nevím, co topřesně je. Nemá to rozměr jako normální včela. Je to o dost větší. Může mi někdo poradit?
Děkuju

Co je to za hmyz? Včela?
Co je to za hmyz? Včela? #2

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

72mona3*
hodnocení

4x

Mohlo by se jednat o jednu z Pestřenek. M.

hodnocení

2x

Myslím si, že to je moucha pestřenka trubcová, velká je 14-18mm a napodobuje včelího trubce. Má chlupatou hruď a kresbu zadečku mívá proměnlivou.Proto ji lidé někdy říkají včelice.

doplněno 14.09.18 12:44: Nebo to je pestřenka sršňová, ta je ještě větší (16-22mm) ,ta je ale vedena v Ćerveném seznamu ohrožených druhů. Pestřenky neublíží, nemají kusadla ani žihadla.

hodnocení

2x

To bude nějaká pestřenka, je jich spousta druhů, na první pohled vypadá jako včela, ale je prostě jiná. Drvodělka fialová to není v žádném případě, ta je fakt velká a opravdu do fialova a vrčí jako čmelák. Ono někdy stačí podívat se na nějakou miříkovitou rostlinu v poledne, kdy svítí slunko.Na první pohled j tam spousta včel, ale najednou zjistíte, že některé jsou malé - to jsou ty kutilky a samotářky, některé tlusté - pestřenky apod. a když jemáte při sobě, tak uvidíte tu různorodost.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, zřejmě to bude divodělka. Zdravím!

cs.wikipedia.org/...

doplněno 14.09.18 10:32:

jjh - já jsem se ještě díval na různé obrázky na internetu a ztratil jsem jistotu, že je to divodělka, resp.

pokud to je, tak nevím, jaký druh (je jich více druhů). Počkáme si na další "určitele".

jjh
hodnocení

Koukala jsem, ale nějak mi neodpovída ta barva zadečku. :/

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]