Nejste přihlášen/a.
Máme venkovní kočku, která nám zřejmě spadla někomu do nádoby s vyjetým olejem. Má čistou akorát hlavičku. Prosím o info čím srst vyčistit. Není ale zvyklá se koupat, takže když jsem ji zkoušela umývat tak škrábala.
Děkuji moc za informaci.
Vzít kočku a umýt jí přípravkem na nádobí. Ten je dostatečně účinný a také nepoškodí pokožku.
Takto se čistí i zvířata při úniku ropy na moři.
Určitě nepoužívat žádný benzín či ředidla. To té kočce může ještě více uškodit, než když jí necháte v oleji.
Konečně nějaká normální rada Já upřednostňuji šampon/sprchový gel/mýdlo, ale přípravkem na nádobí to jde stejně dobře. Hlavně nepospíchat, pěna se musí dostat opravdu všude. A následně samozřejmě stejně pečlivě opláchnout, jinak bude kočka při prvním kontaktu s vodou zase plná pěny (platí zejména pro ten prostředek na nádobí)...
Dobrý den, to je fakt docela velký problém - asi bych si pořídil větší množství hadrů a technický benzín. Hadry do benzínu namáčet a kočku otírat a otírat (i nebo hlavně proti srsti, což se jí také nebude líbit). Ideální by byl Vapex, ale ten doma určitě nemáte. Voda a mýdlo (šampon) na olej stačit nebude. Zdravím!
praivo - technický benzín na ten olej .
praivo - patrně jste ještě nic technickým benzínem nečistil. Nejde o polévání, ale namočení klůcku a tím se potom potírá postižené místo - nic nekape, nic nikam nazateče. Ano, technický benzín vysušuje pokožku, ale to je tím, že skvěle odmašťuje. Takže, jedná se o rozumné a opatrné použití spojené s vytíráním srsti do hadrů. Naopak, voda se šamponem způsobí, že se olej jen srazí a bude to horší.
Technický benzín na kočku, vážně? Voda a mýdlo/šampon na olej bohatě stačí, jen je holt třeba použít trošku víc než normálně.
Z bezpečnostního listu techického benzínu:
H304 Při požití a vniknutí do dýchacích cest může způsobit smrt
EUH 066 Opakovaná expozice může způsobit vysušení nebo popraskání kůže
A to je pro člověka, ne pro <5kg kočku, u které je navíc při mytí ještě větší riziko, že se použitý prostředek dostane i jinam než jen na srst... A ten Vapex by měl udělat co? To je sorbent, určený na úklid vylitého oleje, s vrstvou na srsti těžko něco udělá (už jenom proto, že nemá šanci se dostat všude).
Technickým benzínem a podobnými prostředky už jsem vyčistil dost na to, abych věděl, jak a s tím reagují a . Navíc otírání u srsti nepomůže, je třeba použít něco, co pronikne mezi chlupy a to po celé jejich délce, což právě udělá pěna ze šamponu nebo mýdla. Poté stačí opláchnout a je hotovo. 3/4 prázdnin jsem měl brigádu v autoservisu, ze které jsem se vracel téměř denně s olejem i ve vlasech, takže tak trochu vím, jak se ho bezpečně zbavit.
A když už jsme u toho, tak technický benzín zase tak perfektně nečistí, zanechává po sobě mastnou vrstvu. Proto se také nemá používat na věci jako jsou brzdy, u kterých je toto problém, a místo něj se používá speciální čistič na brzdy, který se zcela odpaří a nezanechá na čištěném povrchu nic.
Já bych se řídila chemickým pravidlem, že podobné se rozpuští v podobném a na olej použila olej. Jedlý rostlinný, co má snad každý v kuchyni. Nějak pomocí suchých čistých hadrů a toho stolního oleje z ní ten vyjetý vytřít. A pak tu mastnotu vykoupat v Jaru nebo jiném prostředku na nádobí, to je nejvíc dermatologicky vyzkoušený přípravek.Pokud u kopání hodně vyvádí, může se umýt v přenosce. Tam se může vztekat a škrábat jak chce, sprchovat jí budete přes mřížku, pokud tedy máte normální plastovou přenosku, ne tu napodobeninu přenosky v podobě ratanové kukaně.
Chudák malá. Budete ji muset umýt násilím, vzít si dlouhé rukávy a pracovní rukavice a škrábání ignorovat. No a použil bych to, co používají strojníci - solvinu.
Solvinu a jiná abraziva ne! Chece to tekutý odmašťovač a pro jistotu nic moc agresivního (na motorový/převodový olej to ani není potřebné) - použil bych prostě šampon pro kočky, např. spokojenypes.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.