Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vyčistit srst od oleje

Od: koralovka odpovědí: 11 změna:

Máme venkovní kočku, která nám zřejmě spadla někomu do nádoby s vyjetým olejem. Má čistou akorát hlavičku. Prosím o info čím srst vyčistit. Není ale zvyklá se koupat, takže když jsem ji zkoušela umývat tak škrábala.

Děkuji moc za informaci.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

yvunygumyt
hodnocení

9x

Vzít kočku a umýt jí přípravkem na nádobí. Ten je dostatečně účinný a také nepoškodí pokožku.

Takto se čistí i zvířata při úniku ropy na moři.

Určitě nepoužívat žádný benzín či ředidla. To té kočce může ještě více uškodit, než když jí necháte v oleji.

praivo*

Konečně nějaká normální rada *palec2*Já upřednostňuji šampon/sprchový gel/mýdlo, ale přípravkem na nádobí to jde stejně dobře. Hlavně nepospíchat, pěna se musí dostat opravdu všude. A následně samozřejmě stejně pečlivě opláchnout, jinak bude kočka při prvním kontaktu s vodou zase plná pěny (platí zejména pro ten prostředek na nádobí)...

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, to je fakt docela velký problém - asi bych si pořídil větší množství hadrů a technický benzín. Hadry do benzínu namáčet a kočku otírat a otírat (i nebo hlavně proti srsti, což se jí také nebude líbit). Ideální by byl Vapex, ale ten doma určitě nemáte. Voda a mýdlo (šampon) na olej stačit nebude. Zdravím!

doplněno 01.09.18 17:25:

praivo - technický benzín na ten olej .

doplněno 01.09.18 17:56:

praivo - patrně jste ještě nic technickým benzínem nečistil. Nejde o polévání, ale namočení klůcku a tím se potom potírá postižené místo - nic nekape, nic nikam nazateče. Ano, technický benzín vysušuje pokožku, ale to je tím, že skvěle odmašťuje. Takže, jedná se o rozumné a opatrné použití spojené s vytíráním srsti do hadrů. Naopak, voda se šamponem způsobí, že se olej jen srazí a bude to horší.

praivo*

Technický benzín na kočku, vážně? Voda a mýdlo/šampon na olej bohatě stačí, jen je holt třeba použít trošku víc než normálně.

praivo*

Z bezpečnostního listu techického benzínu:

H304 Při požití a vniknutí do dýchacích cest může způsobit smrt

EUH 066 Opakovaná expozice může způsobit vysušení nebo popraskání kůže

A to je pro člověka, ne pro <5kg kočku, u které je navíc při mytí ještě větší riziko, že se použitý prostředek dostane i jinam než jen na srst... A ten Vapex by měl udělat co? To je sorbent, určený na úklid vylitého oleje, s vrstvou na srsti těžko něco udělá (už jenom proto, že nemá šanci se dostat všude).

yvunygumyt

Tohle už hraničí s týráním zvířat.

Benzín na kočku určitě neeeee*zed*

praivo*

Technickým benzínem a podobnými prostředky už jsem vyčistil dost na to, abych věděl, jak a s tím reagují a . Navíc otírání u srsti nepomůže, je třeba použít něco, co pronikne mezi chlupy a to po celé jejich délce, což právě udělá pěna ze šamponu nebo mýdla. Poté stačí opláchnout a je hotovo. 3/4 prázdnin jsem měl brigádu v autoservisu, ze které jsem se vracel téměř denně s olejem i ve vlasech, takže tak trochu vím, jak se ho bezpečně zbavit.

A když už jsme u toho, tak technický benzín zase tak perfektně nečistí, zanechává po sobě mastnou vrstvu. Proto se také nemá používat na věci jako jsou brzdy, u kterých je toto problém, a místo něj se používá speciální čistič na brzdy, který se zcela odpaří a nezanechá na čištěném povrchu nic.

ben®

Nebudu se dále přít a respektuji jiný názor. Respektuje i můj - tazatelka si vybere.

pb®
hodnocení

2x

Já bych se řídila chemickým pravidlem, že podobné se rozpuští v podobném a na olej použila olej. Jedlý rostlinný, co má snad každý v kuchyni. Nějak pomocí suchých čistých hadrů a toho stolního oleje z ní ten vyjetý vytřít. A pak tu mastnotu vykoupat v Jaru nebo jiném prostředku na nádobí, to je nejvíc dermatologicky vyzkoušený přípravek.Pokud u kopání hodně vyvádí, může se umýt v přenosce. Tam se může vztekat a škrábat jak chce, sprchovat jí budete přes mřížku, pokud tedy máte normální plastovou přenosku, ne tu napodobeninu přenosky v podobě ratanové kukaně.

hodnocení

0x

Chudák malá. Budete ji muset umýt násilím, vzít si dlouhé rukávy a pracovní rukavice a škrábání ignorovat. No a použil bych to, co používají strojníci - solvinu.

praivo*

Solvinu a jiná abraziva ne! Chece to tekutý odmašťovač a pro jistotu nic moc agresivního (na motorový/převodový olej to ani není potřebné) - použil bych prostě šampon pro kočky, např. spokojenypes.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]