Nejste přihlášen/a.
Že pes a lidé netvoří smečku je jen lidský pohled. Z psího pohledu pes a lidé smečku opravdu tvoří a pes si v ní hledá své místo. Zjevně zkouší, jestli to jeho místo nemůže být nad Vámi. Vůdce smečky se může měnit, ve volně žijících smečkách to tak je. Starý nebo nemocný musí uvolnit místo silnějšímu.
Vy jí musíte ukazovat, že jste její pán. Netolerovat když neposlechne, důsledně vyžadovat, aby splnila Váš příkaz. Jak vy rozhodnete, tak to i bude. Měkkost se nevyplácí. Cvičte jí, učte nové příkazy. Pes nemusí mít jen jednoho pána, bude poslouchat všechny lidi v rodině, které bude cítit jako autoritu. Zařadí se pod ně.
Když jsem připravovala psa ke zkouškám, cvičil s ním i můj muž a občas i větší děti. Bylo zajímavé, že pes si večer lehnul na nohy tomu, kdo s ním cvičil. Výcvik není jen o poslušnosti, to je pravidlem u služebního psa. V rodině to funguje tak, že miluje paní, která ho krmí a mazlí se s ním, ale zas až tak neposlechne jako pána, ke kterému má respekt. Je to jako s dětmi. Mamka vříská a děcka nic. Táta se jen podívá a děcka ví, že je konec srandy.
Úplně na začátku si pohledej na netu, jak se učí základní cviky (sedni, lehni, stůj, štěkej). Laskavě a důsledně. Pochvalou a odměnou dosáhneš mnohem více, než nesmyslným ječením a tresty. Pes tě rád poslechne, ale nerozumí ti. Nerozumí, co po něm chceš. Je to totéž, jakoby k tobě přišel Japonec, něco ti řekl a pak totéž začal ječet nebo ti lísknul. Také bys nevěděl, co po tobě chce. Najdeš-li způsob vysvětlit mu, co po něm chceš, máš vyhráno. A pak on bude vědět, že je lepší tě poslechnout. Nalámej si do kapsy piškoty a za odměnu, když něco udělá dobře, pochval ho a dej mu čtvrt piškotku.
Vyzkoušej: Vodítko na krátko do pravé ruky, pes u levé nohy, bez křiku, jen důrazně řekni jeho jméno, maličkou pauzu, aby si uvědomil, že mluvíš na něho a pak pokyn sedni! Mírně vytáhni vodítko a levou rukou mu zatlač na zadek a zopakuj sedni! a pochval. Takhle se dají v klidu nacvičit všechny cviky. A když neposlouchá, tak ho potrestej právě tím, že cviky zopakuješ. Bude vědět, že je pes a musí poslouchat.
Zdravím. Bylo by dobře uvést plemeno fenky. Je-li to malé plemeno - je ve věku 1 roku již dospělá a bude se chovat a reagovat jinak než fenka velkého plemene, která je do 3 let štěně, na 1- 2 letech věku - řekněme puberťák. Píšete o otčímovi, tak soudím, že vy jste odrostlejší dítě. K dítěti se pes vždycky bude chovat jinak, než k dospělé osobě. Není úplně důležité, kdo psa cvičí a kdo ho krmí. V první řadě je potřeba si s fenkou vybudovat pevný vztah založený na důvěře, citu a velkém přátelství. Prostě parťáci! Toho se docílí jen pokud budete spolu mnoho a mnoho hodin. Hrát si spolu, běhat, blbnout, spolu odcházet a spolu se vracet- bý pejskovi 2. psem. Ve stejnou dobu jíst - pes na zemi a vy u stolu, každý své jídlo. Vy pak mu nadřazeně dáte poslední sousto ze svého talíře (jen to, co mu neuškodí, třeba 2 jeho granule ovoněné vaším jídlem). Stále být v očním kontaktu. Dívat se na televizi na zemi, vedle sedícího psa. Mezi učením se do školy dělat přestávky a fenečku pomalu a láskyplně hladit po všech částech jejího těla. Bude vědět, že ji máte rád a že vám může věřit. Vždycky. Pes poslouchá toho, koho miluje, nebo toho, koho se hodně bojí. Ale když se bojí, není to vztah, pes jen ví, že musí za jídlo. Není to jeho vůle. Nevěří a zradí. Takže na psa uplatňovat teror je to nejhorší. A když vás pes miluje, udělá všechno, co po něm budete chtít. Budete na sebe napojeni. Nemyslete, pes je velmi inteligentní tvor. Vycítí, co po něm chcete. Cviky ze cvičáku i bez člověka umí. Sednout, lehnout... Ale jde o to, aby pochopil, co po něm zrovna chcete. Pak, pokud vás miluje, se přerazí, aby vyhověl. Takže bych radila: netrénujte fenečku, ale naučte se s ní komunikovat. Abyste pochopil, co ona říká vám, a abyste jí dokázal (pro ni pochopitelně) říct, co chcete vy po ní. Udělejte si pevný denní režim, aby věděla, kdy se jde čurat, kdy se bude lítat, kdy se jde jíst,kdy nesmí rušit... Hodně dobré je navštěvovat nějakou psí školičku a tam se naučit komunikovt se psem. Mnoho tam toho okoukáte od jiných lidí a vaše fenečka zas od jiných pejsků. A ve velké školičkové lidsko-psí smečce je pejsek v mladém věku nejšťastnější. V dospělosti už nepotřebuje tolik pohybu a tak velkou smečku a vystačíte si jen vy 2. Tak asi tak. Ida
Děkuju
Moje zkušenost: psí smečka je jako pyramida. Na vrcholu stojí jeden - vůdce. Ten vede celou smečku. Vaše rodina jste pro Vašeho psa smečka. Váš pes by měl být dole v té pyramidě to znamená měl by být ten tzv. poslední. Ano, bude mít jednoho pána, ale bude (měl by) poslouchat i ty ostatní členy smečky, kteří jsou mu nadřazení (musí se to však vyžadovat). Pozor však - Váš pes to bude zkoušet se dostat v té hierchii nahoru na lepší pozici. Takže to bude zkoušet na členy "nad" ním. Tím u nás byly moje děti a nejčastěji děti jsou. Našemu psovi jsem velice rychle vysvětlila, že bude poslouchat i naše děti a je jim podřízená. Ano ze začátku na ně zkoušela zavrčet. Zavrčela jednou, a tak jí to bylo (odmne) velice rychle vysvětleno, že tudy nee.
Našemu psovi jsem se věnovala já. Můj muž po ní nikdy nic nechtěl, ale zato jí dovolil vše, co neměl. (spaní v posteli, pamlsky zadarmo, nikdy našeho psa nepotrestal nikdy nemusela poslouchat a taky ho neposlouchala atd) A výsledek? Pes poslouchal mě, byla tak oddaná, že dokonce i za mnou utekla.
PS: Pes vždycky zkouší, co si může dovolit (snaží se si vydobít lepší pozici, blíže vůdci), jediný lék je podle mne, že si musíte opět "vybudovat" autoritu, a dostat se na vrchol pyramidy do pozice vůdce.
Jinak my jsme cvičili jak doma, ale i na procházce. (máme cviky i na doma)
Ale to vám zde nebudu rozepisovat - vydalo by to na román. Ale základní pravidlo zní: vyžadovat cvik do té doby, dokud neudělá to co chcete a správně, tak jak to Vy požadujete. Někdy dostala pamlsek (granuli) a někdy pohlazení jako odměnu, ale vždy za správně odvedenou práci byla odměněna - buď pohlazení nebo ten pamlsek (granuli).
Roční pes bude zkoušet, co si může dovolit, zvláště při bezradnosti toho, kdo ho chce cvičit. Chození na procházky není výcvik. Pes má jednoho pána, což neznamená, že nemá poslechnout ostatní členy rodiny. Doporučil bych opakovanou návštěvu cvičáku, kde vysvětlí, co a jak. Pro začátek: pes a lidé netvoří smečku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.