Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Tak jak jsem včera říkala, dneska jsem přivezla ty dvě slepičky. Jednu černou, prý je to dominant černý a hlavně se mi moc líbila, a jednu bílou. Ale ty moje, co jsem tady už měla, ty rezavé, tak jedna z nich okamžitě zaútočila na ty dvě nové. Přitom ta černá slepička je skoro větší, než ty moje a nechala si nařezat, musela jsem zakročit. A tu bílou ta moje rezka zmydlila také. Teď jsou obě nové slepice zalezlé v boudě na snášení, kam se schovaly, před tou útočnicí. Tak teď nevím co bude dál a co mám dělat. Je to normální chování u slepic a kdy to skončí? Nebo jak tomu zabránit? Já tu jednu násilnici zavřela stranou, aby nemohla do výběhu, ale strašně tam kdákala a dobývala se ven. bylo mi jí líto, tak jsem ji zase pustila. Tak nevíte co mám dělat a jestli si na sebe vůbec zvyknou? Díky.
Ano, je to tak, nové jsou bity od starých a proto se nové vždy dávají zvlášť, přepůlit ohradu. Po nějaké době se okoukají, nové dostanou sebedůvěru z nového prostředí a mohou se pustit k sobě.
Takže pití, žrádlo, výběh zatím pro každé hejno zvlášť.
Nezapomeň na popeliště, tedy suchý prostor pod stříškou s pískem a jemným prachem, hlínou, a je možné dávat tvrdý tvaroh, rostloukat vařené, pečené kosti /zdroj bílkovin/. Na noc vždy tvrdé zrno, aby měly na noc plná volátka. Také nekrmit stále měkkým a teplým! Tedy vařené brambory ve šlupce se šrotem až studené, aby se neudělal típek, slípka zhyne potom hladem. Občas zrýt kus výběhu, slepice se těší na žížalky.
Tak bohužel, nemám čím bych je od sebe oddělila. Teď ty dvě nové sedí v té kukani a spí. Starým jsem nanosila pět plných kýblů z kompostu, aby měly v čem hrabat a nemyslely na rvačky. Tráva tam v tomhle suchu neroste. Ale začnu každý večer zalévat a zase něco povyroste. Posílám foto slepiček a kurníku. Ten jsem koupila na internetu za 6 tisíc korun a musela jsem ho vevnitř celý zateplit a ještě celý pobít opravdovými dřevěnými deskami. Celé to zpevnit kovovými úchyty kolem dokola a tak dál. Myslela jsem, že mne trefí šlak, když to přišlo. Vypadalo to jako domeček pro panenky. A to to vychvalovali, že je to velice kvalitní kurník s velkým výběhem, pro 4 slepice. Tenvelký výběh je 60cm x 150cm. Ten prostor pod kurníčkem.
Jak už psala Pohanka, slepice oddělit - přičemž tak, aby na sebe viděly (tedy pletivem). Ještě bych každé zastřihla peří na jednom křídle, aby ztratily rovnováhu a nepřelétávaly k sobě (pokud jsem to ještě neudělala).
Ve vašem případě navíc vyvstal ten problém, že jste původně měla jen rezavé slepice, a teď jste k nim přidala i černou a bílou. Ptáci se orientují především podle zraku a barvy jsou pro ně velice důležité. Zvyknou si na sebe i tak, ale slepice stejné barvy si zvykají rychleji. Teď už však budete mít strakaté hejno a různobarevné slepice už se vám budou přidávat snázeji (až si tyto na sebe zvyknou).
Vidím, že ty nové jsou ještě hodně mladé a zřejmě nesnášejí. To má velký vliv - starší slepice je "neberou vážně". Až začnou snášet, zlepší se to.
Křídla jsem jim ostříhala hned. Ale fakt je nemám čím oddělit. A navíc budou muset spát všechny v tom jednom kurníku. Ach jo, to zas bude...
No ona ta černá má prý dvacet týdnů a opravdu je větší než ty rezavé. Ty jsem koupila před měsícem. Já jsem je napřed měla u kamarádky, s jejíma slepičkama. Já jsem sama a stačily mi dvě. Ale její syn je protivný a ona sem jezdí jen na víkendy a on tady kraluje, když tady není. A s ním já se nemohu shodnout, protože je to chlap a hlavně chlastá a když je opilý, tak dělá problémy. Tak jsem se rozhodla, že si je dám k sobě a musela jsem to vymyslet a koupit ten kurník a udělat tu ohradu. A protože jste mi tady před časem říkali, že dvě slepičky je málo, že jim bude smutno, tak jsem jela přikoupit ještě dvě. Ta černá je opravdu strašně hezká, jmenuje se Černá Horal a ta bílá je Dominant Sussex. A není zase až tak malá, je to blbě vidět, protože je tam vtlačená do rohu. A ty rezavé jsou Isa Brown.
Nakonec jsem to vymyslela a přepažila. Vypadá to teda děsně, ale účel to plní. Akorát je mi divné, že ta Horalka a ta Sussexka se projdou, nazobou a napijou a pak se spolu vtlačí do rohu a chrní. Mají opravdu zavřené oči. A ty dvě rezavé teda pořád šmejdí a pořád hrabou. Ještě jsem je neviděla ve dne chrnět. No uvidím během času.
Ji. ji, ono stačí natáhnout prozatím na chvíli nízké pletivo.
Protože je v noci teplo, mohou slípky zůstat na noc venku, ale jen pokud to je bezpečné /divoká zvířata/.
Prodávají se zateplené kurníky s dvojitými stěnami a mezi nimi izolace 9000-12000 Kč.
Co jsem koukala na netu, tak vysloveně ty tenké se nazývají rekreační kurníky a chovatel se nazývá též rekreační chovatel. Jsem se nzasmála. Slepička musí vydržet 2-3 roky. To je asi opět nový termín, jak napálit lidi. Snad to znamená, že takto se chovají slípky pouze o víkendu a v létě o dovolené? A co v zimě? Mají to asi kvůli tomu, kdyby slepice zmrzly, tak aby chovatel nemohl podat reklamaci. Podat ji může, ale neuznají.
Podívej se Suzy, jestli není v návodu na použití do kolika stupňů mrazu se může kurník používat.
Pohanko, není. Bylo z Německa a i návod na smontování byl jenom v němčině a hodně sporadický. Ale zvládla jsem to, protože jsem kutil. Ale ihned jsem viděla, že to je hračka. Proto jsem všechny díly ještě před smontováním zateplila polystyrenem 2 cm a pak ještě celé obložila opravdu dřevěnými deskami, jeden a půl cm silnými. Pak jsem to celé zajistila sešroubováním těch nožiček kovovými spoji, ty jsem si koupila tady v železářství a neskrblila jsem. Celý ten výtvor jsem nakonec natřela lodním lakem, dvakrát. Ta střecha je snad jediná dobrá. Myslím tím tu Ipu. Pohanko, i já viděla jiné kurníky, ty dražší, o kterých píšeš. Studovala jsem to jeden celý den, než jsem objednala tento. A hlavně jsem četla i recenze. No a zjistila jsem, že i ty dražší jsou z tak tenkého dřeva, že všichni lidé, kteří si to koupili, museli zateplovat polystyrenem. Nikde totiž neuvádí sílu použitých desek. Jenom píší, že je to velice kvalitní japonská borovice, která odolává počasí a že je to napuštěno nějakým "sajratem", to už si nevzpomenu na název. Nic není pravda. Je to celé jenom zlehka projeté v nějaké lázni a místy je vidět, že to na dřevo ani nechytlo. Já jsem viděla kurník i za 17 tisíc. Ale ani u něho nebylo uvedeno, jak silné jsou desky. Všude píší, že je to kvalitní borovice. Proto jsem se rozhodla koupit tento za 6 tisíc, protože jsem předpokládala, že to budu muset dodělávat. A to bych musela i ten za deset tisíc. Takže ve finále bych za to zaplatila ještě víc. Jsem blbec, protože pak teprve mne napadlo, že kdybych tady šla do bazaru a koupila tam bytelnou starou dřevěnou komodu a tu si přizpůsobila podle svého, tak jsem to v porovnání s touhle hračkou měla za pár kaček a bylo by to desetkrát lepší. No nic. Už se stalo. Tak jak jsem to zaopatřila, to něco vydrží a pak koupím tu komodu a bude to. Jsou to hajzlové, protože lžou. Ano, také jsem to četla, ten rekreační kurník a ten byl ještě dražší, než tenhle co mám a byl menší. Já jsem tam teď mezi ně dala "plůtek", je to příšerné, ale na to kašlu, hlavní je, že se zatím k sobě nedostanou. Ale na noc je musím nacpat k sobě. Tady je statek a jsou tady lasičky. To bych ráno našla slepice vycucnuté. Jo a tenhle výtvor měl ještě okýnko, to jsem zadělala těma deskama, protože světlo slepicím vadilo. Já to mám postavené tím okýnkem na západ a protože tady je slunce celý den až do pozdních hodin, tak jim tam tím oknem svítilo a to se slepičkám nelíbilo. Tak uvidím, jak to bude zítra.
Drůbeži ze všeho nejvíce vadí vlhko a průvan (nejhorší je kombinace obojího). Suchý mráz bez větru, i poměrně velký, snášejí v pohodě (mohou jim však namrzat hřebeny, laloky a jiná holá místa - takže v mrazech mazat sádlem). Chladno má samozřejmě vliv na snášku, ale slepice jen tak snadno neumrzne.
Zaráží mě, že - jak píšete - slepičky hodně spí i ve dne... Možná se ale jen bojí chodit ven.
Co jste za ten krám dala Sůzy?Dyď je to jak krmník na dvě kačeny.Chůdinky slepičky.Ani rozběh nemají.
Arakine, ahoj. 6 tisíc jsem za to dala, píšu to podrobně nahoře, i jak jsem to musela celé dostavět a zateplit. Byla to hrůza. Jako domeček pro panenky. Ale výběh u něj je dost veliký, asi jste si nevšiml. Mám tam oplocené docela velké místo, kam z toho kurníčku vylezou a jsou celý den venku. A jinde jsem nakonec vyčistila a opravila kurník, který tady už byl a ten je veliký, tak až se zkamarádí a bude zima, tak budou tam. Teď je tam nenechávám, sice tam je výběh také, ale je to tam takové nehezké, to tady to mají lepší.
Slepice se kupují vždy celé hejno naráz,pak nejsou problémy.A pro pohanku ten tipec ,,ošpice na jazyku se dá strhnou pinzetou a slepice žere dál.Jinak slepice krmit přirozenou stravou pšenice,kukuřice,staré pečivo brambory...jen v zimě přidávat trochu granulí. Důvod je že po granulích bude cítit žloudek když vejce uvaříte. Tak jak koupená v marketu.Prý se nemá krmit ječmenem,ale to nevím určitě.Jinak nedávno jsem na Vás vzpomínala při výrobě česnekových placek do mražáku.Super nápad.Dělam to tak i s předsmaženou cibulí.
Ječmen ani žito by se opravdu krmit ve větším množství krmit neměly (vhodné není ani triticale), protože obsahují inhibitory bílkovin. Slepice bílkoviny nutně potřebují ke snášce a takovým krmivem se jejich účinky omezují = slepice tedy přestanou snášet, popř. budou snášet velmi špatně.
Co se týče zápachu žloutku - podle mých zkušeností na to má největší vliv typ slepice. Žloutky většiny hybridů nejsou tak chutné jako žloutky plemenných slepic. Já osobně nedám dopustit na slepice Dekalb white (což je v podstatě vyselektovaná leghorna).
Bronislavo, já jsem napsala důvod, proč jsem dokupovala. Kdybych věděla, co se bude ani ne za měsíc dít, tak bych smozřejmě koupila všechny 4 najednou. Holt to byl pech, který jsem musela řešit jinak. Jinak jsem moc ráda, že rada s tím česnekem Vám byla užitečná. To člověka potěší. já jsem s tí způsobem také velmi spokojená. Ale cibulka mne nenapadla, také vyzkouším. Určitě to bude stejně dobré. Vajíčka domácí už jím a jsem nadšená. Pšenici mám. Snáší každý den. Ty rezavé, co už mám měsíc. Ty dneska koupené uvidím. O té černé píší, že prý je to velmi nenáročný druh. Dám vědět.
Ildiko, já jsem amatér, slepice poznám podle obrázku. ječmen ani žito nedávám, to nikdo nedoporučuje. Jenom tu pšenici a ten šrot z kukuřice a pšenice. Zelené ze zahrádky, okurky a cukety, ty mají rády, vyzobají to až na slupku. a listy salátu a sem a tam nějakého slimáka rozpůleného, to se můžou utlouct. Každá rafne svůj kousek a pádí se s tím schovat. Také mne právě překvapilo, že nové slepičky pořád spaly. Ale už je to lepší. Měly strach z těch mých rezavých násilnic. Teď už jsou daleko lepší a hrabou. Už vědí, že na ně útočnice nemůžou. Já si myslím, že do týdne to bude v cajku. Dám určitě vědět. A ti prodejci také kecají. Jak já poznám, že to je čistokrevná slepička, když tomu nerozumím. Jeden tam byl a říkal, že má čistokrevné, ale přišly mi takové neduživé, nebo co. A navíc vypadali barevně úplně stejně, jako vedle ty co zase říkal jiný prodejce, že to jsou ty vyšlechtěné. To je jako s tím kurníkem. Když není člověk odborník, tak ho lehce "natáhnou". A už nad tím nebudu přemýšlet. Mám je doma, tak už jsou moje. Až budu kupovat příště, tak se tady zeptám jaké mám koupit a podle čeho je rozeznám. Oni všichni prodejci říkali, že to jsou "dominanti" a přitom neměly stejnou barvu. Asi mě vzali za pitomou městskou "husičku", která houbeles pozná a moc se nespletli.
Suzymon, dominanti jsou všichni hybridi (nejsou to plemenné slepice). Samozřejmě jsou i jiní hybridi než dominanti, navíc samotných dominantů je hodně rázů. Takže vám klidně mohli nabízet slepice různých barev a nemuseli si nic vymýšlet. Z dominantů mám také nejlepší zkušenosti s těmi černými, akorát že hodně kvokají. Já osobně už žádné klasické hybridy nechci, právě kvůli chuti vajec, ale ne že by zase byli kdovíjak špatní. Navíc u vajec do těsta je to jedno.
Barevné rázy dominantů - drubez-horesovice.cz/... .
Pokud nemáte slepice do chovu, je zbytečné shánět plemenné, ale právě ty slepice Dekalb white jsou opravdu perfektní. Na rozdíl od normálních, plemenných leghorn nejsou nijak divoké (jsou dost klidné a snadno se ochočí), snáška je velice vysoká, vejce mají bílou skořápku a lahodnou chuť(!) - což ocení hlavně ti, kdo mají rádi vařená vejce. Tyto slepice se prodávají jen v některých drůbežárnách, takže v některých místech může být složitější je sehnat.
Dekalb white - chovzvirat.cz/...
Pokud nechceš kuřátka, tak kohout je nanic. A 4 slípky pro jednoho kohouta je málo. Bude na ně skákat /pojímat/ a může je uhnat, budou z něj vyřízené a budou se před ním schovávat. Deset slepic a jeden kohout je akorát, když už by ho člověk chtěl.
Nezapomenout, že kohou kokrhá a to brzy ráno. Kdo žije v blízkém okolí, aby si nestěžoval?
Též ho zbytečně krmíš. ALE, pokud si ho odchováš a vykrmíš, tak jednu neděli můžeš mít mladého, domácího kohoutka na víně. Kdo ho zabije?
Pohanko, tak vidíš jak jsou někdy ty rady ošemetné. No jasně, na to tady nikdo nepomyslel, že ten kohout bude "obskakovat" ty moje ubohé slepičky, které mám jen kvůli vajíčkům. Žádná kuřata nechci. Ještě tohle! To bych ho musela nechat vykastrovat
Moc Ti děkuji. Ale já bych ho stejně nekoupila a kamarádka také nechce. A s tím zabíjením slepiček, až se bude muset, tak to už mám vyjednané s kamarádkou. Ta se toho pak ujme, ale já to stejně jíst nebudu. to jsem si zase vymyslela kokotinu.
Ale už se stalo a mám radost, když každý den vytáhnu 2 vajíčka.
Ono záleží na kohoutovi. Já bych slepice bez kohouta nechtěla, ale pokud to není chovné hejno, vybírám kohouta klidného, neukřičeného, raději menšího (aby slepice netrpěly). Např. kohout zdrobnělé wyandotky by nemusel být špatný, navíc je to parádník. Obecně jsou pro tyto účely vhodné zdrobnělé formy těžších (tj. zároveň i klidnějších) plemen drůbeže.
Kohout toho sežere velice málo, skoro by se až řeklo, že téměř nežere. Nemá ani zdaleka takový energetický výdej jako slepice.
Ildiko, je opravdu nádherný. Mně nejde o jídlo, mám ho hodně. Já jsem takový sysel, tak netroškařím . Mám pšenici, kukuřici, šrot pšeničný a kukuřičný, velikánský pytel nějaké směsi pro nosnice a pivovarské kvasnice. Navíc dávám okurky, cukety, saláty a slimáky. Po těch se mohou utlouct. Je to sranda, když ho jedna rafne, ta druhá jí ho rve ze zobáku a tak se vzájemně pronásledují. A pak že jsou slepice pitomé. Vůbec nejsou. Ale toho kohoutka už kupovat nebudu. Nevím jak by se snesli v kurníčku. Pořád nosím ty dvě nové v náručí, spát do druhého kurníku. Doufám, že do měsíce to bude v pohodě. jinak se z toho zvencnu.
Suzymon, jasně - ony si ty slepice musejí na sebe zvyknout (a Vy jste z nich také jakási zneklidněná - zbytečně, samy se porovnají). Jestli kohoutka, tak někdy v budoucnu, to sama posoudíte.
----------------------------
Jinak klidný kohout těžšího plemene je do malého slepičího hejna velmi vhodný. Do velkého hejna je zase lepší nějaký lehký divoch, protože ten vyloženě potřebuje hodně slepic. Klidný kohout by to nemusel zvládnout (pro některá plemena by i ty Vaše 4 slípky byly až dost).
Suzy takykupuju slepice podle krásy a každý rok mám svoje kuřata, pravda někdy je 1 slepicka 8 KOHOUTŮ A NĚKDY ZASE VÍC SLEPIC, u nás je to recese a hračka pro vnučky, nenasazuju je sednou si jak chtějí. K tomu rvaní fakt kohouta ten si je zrychtuje, netroufnou si ani na kuřata hned je u nich a rozežene je. Neboj trochu se poškubou a zvyknou si.
To bude dobrý.
Jen mě zaráží, že jste neponechala okno, slepicím světlo nevadí, zvyknou si. Odchovány jsou v halách a neví co je okno, sluníčko atd. Nyní se brzo rozednívá, to je idilka pro slepice. To je v zimně budete mít ve tmě? V zimě sluníčko přes okno vám částečně vyhřeje jejich bydlení. Čím méně světla, tím méně vajec.
Ale ony přece v kurníku jenom spí. Ve dne jsou venku. Ty rezky jsou už naučené chodit do kurníku samy. Tak jsem k nim právě přidala ty nové dvě. Chvíli byl rachot a pak se to zklidnilo. Já jsem ráda, že tam na sebe nevidí, když se roznenají podle barvy. Úplně se bojím, co bude ráno. Jsem blbec, teď si vyčítám, že jsem nekoupila stejnou barvu. Bojím se, aby se nevystresovaly. Ale když jsem viděla na tom trhu, jak je měli jednu přes druhou nacpané v těch bednách, tak to snad přežijí. Přece je mají také někde v nějakých halách všechny pohromadě a nervou se, tak to snad bude dobré. A i v zimě přece budou venku. Nebo mi chcete naznačit, že v zimě musí všechny slepice sedět celý den v tom kurníku? To snad ne. Teď jste mi nasadila brouka do hlavy.
A tak velké okno, aby se to přes něj mohlo vevnitř vyhřát, to zase nebylo a bylo to takové tenké sklíčko naprd.
U nás slepice chodí ven celoročně, ale je pravda, že v zimě se rády vyhřejí v teple, na sluníčku (což nejlépe umožňuje nějaký skleník, nebo alespoň větší okno v kurníku; také je možné okolo osluněné zdi vyskládat okna).
Na zimu je dobré jim přisvěcovat, protože se právě brzy stmívá a ony se večer ještě často chtějí nazobat (bez toho hůře snášejí).
Tak ten můj kurníček rozhodně nemůže sloužit k tomu, aby se do něho slepice nahemovaly i ve dne a v něm se nějak vyhřívaly. Fakt je to jenom na to spaní. Mám 4 slepice, tak nebudu blbnout. Nakonec uvidím v praxi, jak se budou chovat. Jestli samy od sebe polezou do kurníku i ve dne a podle toho se zařídím. Ale zahradu mám na východ-jih-západ. Takže se slunce točí kolem dokola celý den. A právě proto jsem to prťavé okénko, 15x20cm, zadělala, protože jsem si všimla, že právě do něj svítilo hodně slunce, když zapadalo a slepičkám se to moc nelíbilo. Dlouho jim trvalo, než se tam uklidnily. Sousedka, má slepic 10 a má obyčejný dřevěný, po domácku vyrobený kurník. Díra se žebříčkem na vlez a z druhé strany dvířka, aby ho mohla vyčistit. Žádná okna tam nemá. Když jsem byla malá, tak jsme také měli plno slepic a kurník byla obyčejná dřevěná bouda a slepice venku i v zimě. Detaily už si nepamatuji, ale okna to nemělo určitě. A slepice snášely o sto šest. Ale je fakt, že tenkrát žádné hybrydy neexistovaly, ani dominanty a ani žádné jiné dnešní "vymyšlenosti". Já jsem udělala blbost, že jsem koupila ty jiné barvy. Kdo vybírá, ten přebere.
Takže dobře mi tak. Ty rezky už jsem měla doma a věděla, že snáší každý den, tak jsem měla přikoupit ty samé. Ale to néé. Já zase chtěla něco "lepšího" a tak mám co jsem si navařila a teď si to musím "vyžrat". Takový je život. Včera se to v kurníku chvíli mlelo, ale pak to ztichlo a byl klid. Ale jakmile jsem otevřela víko a chtěla kontrolovat, jestli všechny sedí na bydýlkách a vešlo tam světlo, tak okamžitě začaly ty zrzky útočit a klobat ty druhé. Tak jsem to zavřela a když tam měly tmu, tak byl klid. Teda určitě nespaly všechny na bydýlku. Ale to snad zase tak moc nevadí. Ráno jsem je vypustila živé a nepotrhané.
Už vidím jak v zimě při mínusových teplotách ( mínus 5 a více) jsou dobrovolně vaše slepice venku. Do sněhu také odmítají vlézt.
Jak to chcete řešit? Budete jim svítit a topit jako v drůbežárnách?
slepice - měli jsme zděný kurník a slepice, co pamatuji. Téměř každý den, dokonce i v zimě, se jim otvíralo a nechávalo se na nich, zda půjdou ven či ne. Mráz nemráz. Nepouštěly se ven jedině, pokud bylo hodně mrazivo a vlhko. A co pamatuji, jen jedinkrát se stalo, že kohoutovi namrzl hřebínek. Myslím, že samy poznají, kdy mohou jít ven. Pokud je výběh dobře umístěný, že se tam opírá sluníčko, vůbec bych to neřešila. A teď zimy jsou velmi mírné.
Jedinou "vychytávkou" bylo, že uvnitř kurníku se přes den svítilo. Do tmavého se jim nechtělo vracet, zvlášť, když se začínalo brzy stmívat. M.
Naše slepice chodí ven dobrovolně celý rok, a to je v kurníku velké okno a hodně světla; místa je tam také dost. Do sněhu dobrovolně nejdou, to je pravda - proto jim, pokud napadne sníh, vymetáme před kurníkem plácek. Velké mrazy tady nebývají, resp. v zimě bývá stabilně okolo nuly (nebo spíš nad nulou).
Tak to jsem z toho na větvi. Dobře, vezmu si všechny připomínky k srdci a předem se na tuto eventualitu připravím. V tom mém kurníku se teda procházet nemohou. Je to fakt jen to spaní. Ten výběh je umístěný pod dvěma vzrostlými smrky a sníh tam nebývá, neboť to chrání větve. Sluníčko tam jde, ale ne celý den, jako jinde na zahradě. Akorát ten kurníček mi prostě vyšel postavit do místa, kam se zapadající slunce opírá. Jinam ho dát nemohu, to bych to už udělala. Když bude teda nejhůře, tak koupím ještě tu komodu. Ale tady zimy ostré nejsou. Bydlím v Poděbradech, ale stane se, že uhodí mráz třeba na jednu noc. Ale to jsou stejně v tom kurníku. Ještě že mám jenom 4 slepičky, to jsem teda zvědavá, jak to bude řešit moje sousedka. Kupovaly jsme slepičky spolu, takže je tady bude mít také první zimu. A ta je má na úplně nechráněném místě, kde musí v úpalech otvírat deštník, aby měly alespoň někde trochu stínu.
A ještě pro "slepici". Jak to budu řešit, jsem už napsala. A pro doplnění, řešit bych to musela stejně, když teda říkáte, že slepice dobrovolně v zimě nevylezou, i kdybych to prťavé okénko nezabarikádovala. A přece nebudou sedět několik měsíců na zadku v kurníku. To jsem ještě neviděla. A jak by se najedly? Copak bych jim tam mohla ještě cpát misky s vodou a se zrním a tak dál? Ale vyprovokovala jste mne a já půjdu a poohlédnu se po nějaké vhodné komodě předem. Abych byla připravená. Ale musím se tady smát, to mě vyjdou ta vajíčka teda pěkně draho. Už teď jsem do těch 4 slepiček vrazila 10 tisíc. A ještě teda tu komodu. A protože nebudu skrblit a kupovat šunt, protože chci, aby to něco vydrželo, tak počítám, že to bude tak kolem 3 tisíc a pak to asi budu muset postavit na nějakou podezdívku, teda budu muset přikoupit itong a postavit sokl.
No já teda nevím, nevím...
Suzymon, před kurníčkem se také na zimu dá zřídít fóliový přístřešek (prostě průhledná fólie přehozená přes nějakou konstrukci a u země zatížená, aby tam netáhlo). Nemusí to být kdovíjak velké. Slepičky velice ocení, když budou mít i v zimě suché a slunečné místo na popelení - budou lépe snášet.
Ildiko, tak to je dobrý nápad. To nebude nákladné a navíc to lehce zvládnu, když jsem dokázala sestavit ten rébusový kurník. Zatím se slepičky kamarádit nechtějí. Ty zrzky jsou fakt dominantní. A navíc ta jedna co si začala ihned, už nakazila i tu druhou, která byla klidná a akceptovala nováčky v pohodě. Dneska už prostrkuje hlavu také a chtěla by je klobnout. Sranda je, že když dám jídlo těm novým, a zároveň samozřejmě i zrzkám, tak ty Zrzky si evidentně myslí, že tamty to mají lepší a mermomocí se k nim chtějí dostat. Běhají kolem plotu jako zběsilé a nadávají. Přitom mají to samé u čumáku...
V zimním období byla pro slepice nejlepší stodola, kde byly v suchu a mohly hrabat.
Nebo jim vyčlenit nějakou prázdnou, nevyužívanou komoru, chlívek. V zimním období voda v pítku brzy zmrzne, teplou jim dávat nesmíš, je tedy potřeba tedy mít trošku pro slepice zázemí. Možná, že se prodávají pítka s topením, které udržuje v mrazech vodu nezamrzlou?
My jsme měli pro slípky udělanou větší, otevřenou boudu, ze tří stran byla krytá prkny a pobitá černým, dehtovým papírem. Vodu jsem jim musela dávat minimálně třikrát denně, o led si poraní zobáky.
V boudě byl z prken zbitý kurník a slepice se v zimě a v dešti zdržovaly pod střechou.
Ta sousedka musí postavit také nějaké kryté místo, kvůli slunci, dešti a sněhu. Slunečníkem to nelze řešit nastálo. On i ten igelit větrem povolí, nebo se mrazem rozpadne.
Pohanko, já jsem doma a tak mi vůbec nebude vadit chodit tu vodu kontrolovat a měnit, kdyby zmrzla. Stodolu, ani chlívky tady nemám. Ale dneska jsem celý den opravovala kurník, který tady měli ti dřívější majitelé. Vyčistila jsem ho a kde bylo třeba, vyspravila. Je veliký a je zateplený. Je sice na trochu blbém místě, ale je. Ruce mám úplně orvané, ale jsem spokojená s výsledkem. Tam budou v zimě všechny 4 slepičky. Teď jsem tam navečer dala ty dvě nové, aby spaly v něm, protože v tom malém se se ty zrzky bouřily. Přenáším je v náručí, je to sranda. Můj pejsek mi je v patách a chce se podílet na práci, ale to by špatně dopadlo, je to jezevčice a pořád se oblizuje a kničí. Ta by je srovnala ve vteřině .
Pokud se slepice-agresorka zatím neuklidnila, tak jí prosím usekněte hlavu sekyrkou na špalku. Tělo pohoďte po učitou dobu (2 dny) na viditelném místě ostaním slepicím na očích. Dojde jim to i v jejich mini mozečku, že takhle skončí každý, kdo narušuje řád. Má babička řešila před lety podobnou situaci ve svém poněkud rozsáhlejším hejnu. Ducha vzpoury na dvorku potlačila až poprava hlavního strůjce nepokojů - kohouta - darmožrouta. A pro výstrahu bylo ještě popraveno několik slepic. Divili by jste se, jak to účinkovalo.
smudli - Možná kuchnout agresívního kohouta a udělat z něj něco dobrého, a to stačí. Ale v hejnu 4 nových slepiček nee.Ty dvě nové jsou vystresované ze změny, z převozu, je vedro, za týden bude jistě lépe.
Je to opravdu nesmysl, co píšete... Slepice si na mrtvé kolegyni leda tak pochutnají (vlastní zkušenosti). Žádné zastrašování tady nepomůže. Kohouta nepovažuju za příživníka! Sežere toho velmi málo, protože nesnáší (večer mívá ve voleti skutečně jen pár zrnek) a udržuje v hejnu pořádek + slepice jsou s ním klidnější, méně se stresují.
Milý "smudli", ani nevíte, jak jsem šťastná, že nepatřím do Vaší rodiny. Pro mne byla tím agresorem Vaše babička a jak je vidět, předala Vám její přístup k životu. Je mi Vás opravdu líto, ale pokud jste mladý, zkuste se nad sebou zamyslet. Rozhodně se Vaší radou řídit nebudu a nikomu hlavu sekat nebudu. Ve skrytu duše ale doufám, že jste si to vymyslel, aby řeč nestála. A ještě ten nápad, pohodit mrtvé tělo mezi ostatní slepice. To by snad neudělali ani ti nevzdělaní černoši někde v Africké buši. Tak nějak tady váhám, kdo má vlastně ten mini mozeček. Moje slepice mají teda mozek slepičí, ale umí ho používat v plném rozsahu a to se někdy ani některým lidem nezdaří. Docela by mne zajímalo, jak jste přišel na to, že kohout ve stádu slepic je jenom příživník. Ale asi to máte od té babičky.
Tak teda s tím oknem je to divné. V tom druhém kurníku okno je a slepice do něj nalétávají. Dala jsem tam ty dvě nové, aby je v tom malém kurníčku ty zrzky neklobaly. Já jsem takový vůl , kdybych koupila také zrzky, tak by byl klid. Ten druhý kurník je veliký, tak na 15 slepic a teď tam dřepí ty dvě. On je totiž problém v tom, že ty zrzavé chodí spát později a ta černá a bílá zase dříve a já musím čekat, až do malého kurníčku nalezou napřed zrzky a pak tam k nim šoupnout ty ty dvě ostatní. Jenomže když jdu pro ně, tak už jsou nacpané skoro na větvi smrku, i když mají ustřižená křídla. Tady jste říkali, že jenom jedno, moje kamarádka jim ustřihla obě a klidně ta bílá vylétla až na kurník. Už jsem z toho zoufalá...
Ony si zvyknou - já osobně ty rezavé hybridy moc ráda nemám, to už raději ty černé. Takže za mě jste neudělala chybu.
Pokud ty nové ještě nesnášejí, budou je ty snášející každopádně utlačovat - s tím nic nenaděláte. Až se roznesou, postupně se to srovná.
Ildiko, Vy jste tak hodná, že mi vždycky odpovíte a uklidníte mne. Já jsem fakt už na nervy. Ty nové ještě nesnáší, ale ty rezky opravdu každý den snesou vajíčko. A klidně si sednou vedle sebe a snesou zároveň. Ta černá slepička je úplně výstavní na pohled, má tu žíhanou náprsenku a na zádech takovou malbu tmavě šedého a černého peří. Je to přesně ten horal, jako na té fotce. A je také taková veliká a má silné nohy oproti těm druhým. A přesto si nechá nařezat. Celá se schoulí a ta zrzka ji jde po krku. Ta bílá je takový zmatenec, pořád chce k těm zrzkám a když ji nasekají, tak brečí. Tak už toho mám dneska opravdu dost. Za celý den jsem se nezastavila. Ráno je zase ručně odnesu zpátky. Už se nechají chytit v pohodě, asi mi důvěřují.
Málo lidí zná že pořádek ve vaší slepičí partě udělá Kohout je to policajt . a hlavně milovník obranář.
bez kohoutka dobrý team nebude.On si už pořádek udělá sám nechate to na něm ubydou vám starosti.
To myslíte, že i pro 4 slepičky je třeba kohouta? Sousedka jich teda koupila deset a kohouta nemá. Ale taky se tam řežou ty nové, co jsme minulou neděli přivezli, s těmi co už tam bydllí měsíc. Tak já se ji pokusím přemluvit a pojedeme v neděli ještě pro kohouty.
A než ho koupím, tak jakou teda rasu mám koupit? Abych zase nepřinesla domů nějakého krasavce a ten se bude tady jen naparovat a pořádek neudělá.
Tak teď jsem si něco o kohoutech přečetla a opravdu nevím, jestli to je dobrá rada, koupit ke čtyřem slepičkám kohouta. Kohouti jsou také agresivní a prý když padnu na nějakého toho agresora, tak bude lítat peří ze slepic. Tak abych tady neměla nakonec místo jedné agresorky, ještě ke všemu nějakého bohatýra, který mi to tady srovná se zemí. Zabíjet to neumím a nebudu. Já se na to asi vykašlu.
Žádný kohout Vám pořádek se slepicemi neudělá. Slepice chovám už dvacet roku.Dokonce jsem dostala kohouta darem a za dva dny ho slepice uklovaly.Budou se klovat stále,nezvyknou si.Možná trochu méně ale klovat se budou.Chyba byla že jste je koupila z různých chovu a s časovým odstupem. Nejlépe je kupovat najednou z jednoho chovu a při obměně najednou všechny zabít a pak koupit nové.Radím zatnout zuby a tu nejagresinější zabít na polévku nebo na paprice.Jinak slepice budou stále poklované,krvavé budou se trápit ve stresu a možná ani neponesou nebo budou mít ,,křapky´´Nejlépe by bylo všechny vyměnit Osobně mám 15 slepic a čtvrtým rokem je měním.Obyčejné černé.
Bronislavo, já je mám teď oddělené plůtkem z pletiva. Takže na sebe nemohou, ale vidí se. Naštěstí mám jenom 4 slepičky, tak ty nové prostě nosím v náručí spát do jiného kurníku. Já jsem to všechno dělala na přeskáčku, kvůli tomu, že jsem původně měla ty dvě slepičky u kamarádky a dvě by mi bohatě stačily. Kamarádka je fajn, ale bohužel má syna, který je strašně hloupý a k tomu ještě pije, takže je v opilosti ještě hloupější. Navíc mne strašně nesnáší, protože ze mne cítí, co si o něm myslím. Takže to špatně dopadlo, protože kamarádka sem jezdí jen na víkendy a jemu začalo vadit, že jsem se o slepice starala a nosila jim zelené a dávala vodu a i jídlo, protože on to neudělal a já to samozřejmě viděla. takže se cítil jak pod drobnohledem a nechtěl, abych viděla že se o slepice nestarají. Má mladou družku, ale ta ke slepicím také netíhne a kladný vztah mají pouze k vajíčkům. Ona jim uvaří velké množství kukuřice a pšenice a to jim vyklopí do velkého kastrolu a klidně to tam nechá zapařit až do druhého dne. No a když to slepice nesežerou, tak si myslí, že nemají hlad a nic jiného jim nedá. jenomže slepice nejsou prasata, co sežerou všechno, tak já jsem chodila a to zkažené jídlo raději vyhodila na kompost a dala jim jiné, čerstvé. Ale mně to nevadilo, dělala jsem to ráda, dokonce jsem jí řekla, že se klidně budu o ně starat, ať se na to vykašle, že to chápu, že má malé dítě a nemá čas na slepice. Prostě jsem se snažila být co nejvíc diplomatická, aby se neurazila. Ona mi to odkývala, ale doma se o tom asi bavili a hlavně jim vadilo, že mne vidí z okna, jak se o slepice starám. A to jsem ani vajíčko nechtěla, i když jsem tam měla ty své dvě slepice a už začaly snášet. Dala mi tak 3-4 vajíčka za týden. Já sama si nikdy nevzala. Říkala, že všechny nenesou a já jí řekla, že to chápu, že mi to stačí. Ale zajímavé je, že teď mám právě dvě ty slepičky doma já a mně nesou každý den obě. Tak mi asi dala právě ty dvě co teda nesly
. A také vidím, že se jim vajíčka už zvětšila. Dříve byla taková prťavá.
No a kvůli tomu jsem musela přikupovat další dvě slepičky, protože dvě jsou prý málo, že prý je jim smutno. Chybu jsem udělala v tom, že jsem nekoupila stejné barvy a proto je problém. To jsem ovšem nevěděla. Tak teď je sleduji a budu věřit, že si na sebe zvyknou. Ty nové ještě nesnáší a to je ta černá už pěkný macek a je i dost těžká v porovnání s tou bílou. Cítím to v ruce, když je přenáším spát jinam. Ale právě jsem se dočetla, že prý těžká plemena začínají snášet později, tak mám asi to "těžké plemeno". Takže kvůli slepicím, které ještě nesnesly ani jedno vejce, nebudu vraždit slepičky, které snáší každý den. To bych už musela být úplný blázen. Já počkám. Také tady "pohanka" říkala, že prý až začnou snášet ty nové, tak je ty starší uznají a přestanou je klobat. Jak to teda poznají, to nevím, ale budu čekat.
Suzymon, s tou černou a bílou jste dle mého názoru chybu neudělala; spíš ty rezavé slepice už si příště raději nepořizujte - já mám s nimi právě tu zkušenost, že jsou agresivnější (záleží samozřejmě na konkrétním typu, ale obecně jsou tyto rezavé hybridy jaksi ostřejší). Nic bych nezabíjela, jsou to všechno mladé slepice a byla by jich škoda - jakmile se ty nové roznesou, opravdu se se jim také dostane jakéhosi uznání ze strany ostatních. Hlavně jim teď nedávejte tu kukuřici, ať nejsou tlusté (potom by nesnášely vůbec). Kukuřice je na zimu, když mrzne.
Nojo Ildiko, ale právě ty rezavé jsou ke mně strašně přítulné a hned byly. A ty začaly snášet fakticky asi za deset dní, co jsme je tenkrát přivezly. A ty dvě moje, od té doby co je mám doma snesou pravidelně každý den vajíčko. Zvykly si snášet v víkendovém kurníčku. jediné co je divné, tak nechtějí sedět na bydýlkách, usadí se na tu přepážku co dělí to snášecí místo od jejich ložnice s bydýlkama a tam spějí, potvory. Tak musím každý večer dávat pod ně tácek, protože by si zakadily snášecí seno. Ale to mi nevadí, jen mi to je divné, protože kurníček se nezdá, ale místa na spaní, je tam dost. Aleuž je nenutím. Dříve jsem je pořád ručně přesazovala na bydýlka a vysvětlovala jim to, ale to pochopit nechtějí. Tak ráno prostě vezmu tácek s hovínkama a dám jim tam podkladky a do hodiny už mažou snášet... já si tady s nima užiju docela dost srandy. Ale do zimy se musí spřátelit, protože v mrazu tady nebudu šaškovat a přenášet v náručí slepice z místa na místo. A pak, ta černá je veliká a jestli ještě vyroste, tak ani nevím, jestli ji zpacifikuji.
Ta agresivita se projevuje spíš ve vztahu k ostatním slepicím než k člověku. Ale zvyknou si na sebe určitě, jen co se ty nové roznesou. Ty rezavé budou asi pořád vedoucí, ale ty dvě nové nebudou pronásledovat.
Sice jsou to všechno dost dobré rady ale mám jinou zkušenost. Kukuřičný šrot krmíme (3 kyble pšeničný + 1kukuřičný) v pohodě a nesou celou zimu, některé chvilku spočnou ale vajec na rozdávání, slepic je asi 17 (co já vím, pořád jsou nějaká kuřata, občas stará umře)kohouty mám 2, jeden zůstal z loňských kuřat a nikdo ho nec hce a jelikož je mazlík na polévku určitě nejde. Vychází spolu naprosto v pohodě, vůbec se neperou, slepice si nedovolí na kuřata, nedám na ně dopustit. Lojzu jsem koupila, prý lehký kohoutek, no prdlajs je to kus mamlasa a občas útoči na manžele když krmí jeho slepice a ty se jdou hladit, vnučky to mají od kuřat vymazlené a já pak sedím na vozíku se slepicí na klíně. Slepice jsou všeho chuť, žádná luxusní rasa, jsou mezi nima kropenky a horalky co jsem kuřice koupila ale jinak co se narodí to je. Suzy ten kurníček je krásný ale fakt jak pro panenku. Naše slepice mají 3 chlívy, 1 má 7 kukaní pak díra ve zdi a je druhá a tam řady na spaní, zase díra ve zdi a popeliště, vypadá to dost hrozně to víš je to staré po předcích ale funkční.
Liduš, lehké slepice zvládnou kukuřici i v létě - ale je to zbytečné. Těžší plemena byla původně vyšlechtěna i na maso a takové slepice po té kukuřici budou tlusté. Žádné nosné hybridy nejsou vyloženě těžké, ale některé mohou být trochu těžšího typu a už je to může negativně ovlivnit. Pro snášku jsou nejlepší hrách, oves a proso (nejen u slepic, ale vůbec u všeho).
A také kopřivy nasekané a smíchané se šrotem.
Též se kopřivy suší, nebo též jetelovina. Potom se v zimě nadrobí a přimíchává.
V zimě jsme i krouhali řepu a opět smíchávali se šrotem.
Kukuřice a kukuřičný šrot jsou dražší položky, dávat spíše jako doplněk zobání.
Ale pokud se budou používat průmyslově připravená krmiva, tak takové krmení bude asi zbytečné.
Děvčata, já jsem koupila 25 kg krmné směsi pro nosnice, 20 kg. celé kukuřice, 20kg celé pšenice, 20 kg šrotu ze pšenice a 20 kg šrotu z kukuřice. Takže toho mám docela dost. Dávám naklíčit tu pšenici a večer míchám šrot z kukuřice a pšenice a do toho přidám celou naklíčenou pšenici. To zaleju mlékem a promíchám. To mají moc rády. Ráno zase chtějí namočené rohlíky a celozrnný suchý chleba, zalité mlékem a posypané kukuřičným šrotem. když jim dám uvařenou kukuřici s tou pšenicí a rozmixuji to, tak ofrňují. Musím to jít vyndat, hodit pávovi a jim dát to jejich oblíbené. Takže tady živím i toho chuděru páva. Už je sám a je smutný a nikdo jiný mu nažrat nedá. ten chlap co mu patří, asi čeká až hlady pojde. Kretén blbej...
A ještě jsem zapomněla na ty pivní kvasnice. Ale ty jim zatím nedávám, protože ani nevím kdy s tím mám začít. Asi se tím trochu posype ta směs, co jim dělám.
Maj se u tebe jak královny /princezny/.
S mlíkem opatrně, ať nemají průjem.
Pokud jim nasekáš kopřivu, hodíš pamprlici, nebo pustíš popást, tak klíčit obilí nemusíš. To jsme dělali až v zimě, a na jaře.
Pohanko, kopřivy nejsou, je strašně sucho. Já jim dávám okurky a cukety a plevel. Sem a tam nějaké listy pampelišky, když nějakou najdu. A nechala jsem přerůst salát, co jsem měla pro sebe a tak dávám jim. Také tady mám to lezavé zelené, co má tučné listy, nevzpomenu si jak se to jmenuje, ale jím to v salátě také. Bršlice to není, ta je také suchá. je to takový plevel, ale je to moc dobré. Plazí se to po zemi. Ale všeho je letos málo tím suchem. Dneska u mne na slunci 48 stupňů. A já tady mám slunce celý den. Ještě že jsou pod těmi smrky, tam mají chládek. Tak zatím ahoj, jdu spát. A díky...
Jo a stím mlékem si dám teda pozor.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.