Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak je to u kosů?

Od: maky® odpovědí: 8 změna:

Hezké nedělní ráno, pozoruji každý den kosí hnízdo, jsou tam tři natažené krčky a otevřené zobáčky, Vidím, že nekrmí jen kosice, občas přiletí i kos s potravou v zobáčku, to mne překvapilo. Zajímalo by mne, jestli seděla na vajíčkách jen kosice, nebo oba a jak to bude s vyvedením, bude je tu učit létat? Hnízdo je na pergole pod vínem na dvorku, pěkně schované pod listím. Děkuji.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

72mona3*
hodnocení

3x

Moc hezky je celkové chování kosů popsáno zde: chovzvirat.cz/...

Ve zkratce: sedí převážně samice, samec jen občas. Krmí oba. Létat je neučí. Kosíci opouští hnízdo ještě před tím, než to umí. Naučí se to dodatečně. Asi vám budou chvilku pobíhat kolem ;) M.

doplněno 15.07.18 11:43:

Tohodle prcka jsme měli na zápraží (a později u garáže) loni. Nevím, jestli to byl kosík nebo drozdík, ale hovínek tam nechal požehnaně. Takže když jsme se o něm bavili, bylo to: tak co malej sr*č? :-D

Letos nám jeden podobnej pobíhal téměř pod rukama, když jsme dělali na zahradě.

Jak je to u kosů?
hodnocení

Děkuji, ještě že nemáme kočku, ani žádný soused, jen obsoused. Ptáčata narostla, už jsou vidět i křidélka. Asi budou tři.:-D

hodnocení

Nevím, jak se ta ptáčata dostanou z hnízka, dvorek je dlážděný a na druhé straně pergoly dlážděná cestička na zahrádce, je to tak 4 metry výška.

72mona3*

4 metry nic není :) Sice lítat nebudou umět, ale ani se nerozplácnou :-D Peří už mít budou a k přesunu prostě ta křidélka použijí, jen to nebude tak efektivní. Dolů to půjde dobře, ale až si budou chtít někam vylétnout, to bude horší. A právě na tom si nacvičí lítání. I právě "vylétlá" mláďata musí zvládnout únik před predátorem. Celkem vám zavidim, že to budete mít z první ruky *srdce*

hodnocení

Jsou asi tři a krčky jsou již pekně dlouhé, dnes si to tu vnoučala fotila.Rodiče mají napilno, zobáčky jsou stále otevřené. Jestlipak příští rok staví nové hnízdo, nebo by se do neho mohli vrátit? :-D

72mona3*

Přiznám se, že tohle nevím jistě. Kdysi jsem četla, že většina drobných ptáků si staví hnízda stále nová. Ono to asi bude z důvodu ochrany. Už může být tzv. profláknuté pro predátory a hlavně zničené po zimě. Jestli je to fakt, to netuším, ale přijde mi to logické.

hodnocení

No uvidíme za rok, možná se v něm zabydlí někdo úplně jiný. :-D

hodnocení

Tak jeden mrňous byl už na dvorku, pípal a krmili ho tam, vlezl si až na krajíček a za nějakou dobu už tam nebyl.Na zahradě jsem ho neviděla. V hnízdě jsou ještě dva, sotva se tam vejdou.:-D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]