Nejste přihlášen/a.
Dobrí deň. Keď chcem chovať gupky (neskôr neonky a iné) akú stravu im mám podávať? Pestrú-Jednotvárnu?
Je značka Tetra min dobrá? A ak áno ktoré "druhy" tej značky mám kúpiť pre tie gupky na kŕmenie? Lebo doma mám (kupovala som set a v ňom to bolo) Tetra min flakes a okrem vločiek je kopa druhou a tak neviem, mám ich kŕmiť jednotvárne alebo podávať rôznu stravu z tejto značky alebo inej?
P.S. Nechcela som to dať do hospodárskej. Ale preklikla som sa a neviem jak to dať naspäť.
Zkoušela jsem dávat i komáří larvy (mražené), jenže to byl s prominutím hnus. Rozmrazit "čtvereček" , pár kousků nasekat na drobno (larvy jsou moc velké) , zbytek spláchnout...
Dala som do googlu zooschatz a ako prvá stránka sa mi ukázala táto : fischfutterhandel.de/...
tak neviem či ste teda mysleli túto alebo inú alebo som Vás ja zle pochopila...prosím neskopírovali by ste ten link stránky kde kupujete Vy potravu pre rybičky a neposlali ju sem?
Zooschatz je výrobce. K dostání to je v každím větším zverimexu. Z pochopitelných důvodů mražené krmivo nekupuji na internetu. Než by to ke mě přišlo, tak by to moc mražené nebylo.
Takže jen malá ukázka jaká krmiva například používám:
To mi odľahlo lebo môj rozpočet nieje príliš veľký. No moc ma neteší že by som musela mať v dome živé červy a larvy a takéto nedalo by sa ich kŕmiť iba bylinnou potravou, vločkami, a červy by boli iba sušené?
Tak urřitě se nic strašného nestane. Ale místo živé můžete dát rybám mraženou stravu.
Ono to s tím živým kramením není tak horké. Většinou to funguje tak, že to co nachytáte rovnou zkrmíte a příliš neskladujete. Kdo by chtěl doma skladovat komáří larvy a riskovat jejich vylíhnutí. Buchanky, dafnie a podobné blechy zase nevydrží příliš dlouho, protože se udusí. Já co si donesu domů, tak něco málo zkrmím a zbytek rovnou zamražzím na horší časy.
Vyjímkou je teba grindal, mikry a spol. ale to myslím že je pro paví očka zbytečné doma chovat.
Sušeným živočišným moc nekrmím , protože mám dost ryb žijících u dna a to sušené plave, takže nemám dostatek zkušeností abych mohl dělat nějaké závěry.
Aha a myslíte že je potrebné tú vločkovitú potravu kupovať špeciálne pre druh rybiek gubka? Lebo niekde som čítala že to im bude chutiť viac či čo tak teda neviem... lebo ževraj je aj potrava určená iba pre gupky...
To je zbytečné, je to spíš marketingový tah aby to lidé kupovaly že dávají rybám něco extra. Ten tetra min je naprosto vyhovující.
To som rada. Ohľadom množstva kŕmenia sa budem radšej pýtať inokedy lebo Vás už mojimi otázkami prevalcujem
Dobrí večer...mám ešte otázočku :D pre malé rybky je dobré aké jedlo? Mohli by byť kŕmené týmto : abc-zoo.sk/...
Pokud budou mít dostatek úkrytů (rostlinný porost, jávský mech), není třeba je oddělovat. Některá "miminka" se možná stanou potravou, ale aspoň to bude přírodní výběr.
Přesně tak, samičku nestresovat žádným přelovováním. Mladé živorodky se ukryjí v rostlinách. Stejně jich vždy přežije dost.
Ďakujem veľmi pekne. Inak prosím Vás honza7654, vy ste vraveli že máte skúsenosti s rostlinna-akvaria.cz/...
No a ja jak som odtiaľ už objednala(v piatok) : Hygrophila polysperma,Egerie densa,Cryptocoryne wendtii,Hygrophila difformis, Hortilab Lilaeopsis brasiliensis invitro + jednu dekoráciu -koreň. No ohľadom rastlín..neviem ale oni sú "košíčkové"alebo jak?
Lebo len dnes som si všimla takú "tabuľku":Pozor! Akvarijní košíčkové rostliny, jenž jsou v nabídce, nejsou skladem na pobočce v Opavě! Je nutné je nejprve přes osobní odběr na pobočku objednat.
Tak ale do mailu mi prišlo že mi fakturujú všetky rastliny a aj dekorácie takže tieto rastliny sa nevsťahujú do kategórie košíčkové? Lebo som teraz v pomykove či mi prídu všetky alebo ten osobný odber alebo jako...
To nevím, co platí. Obrátil bych se s dotazem na ně. Ale já bych to chápal tak, že kdo chce rostlinky přebírat osobně v obchodě v Opavě, tak si je musí napřed objednat aby mu je tam dovezli, protože je mají v Šumperku v pěstírně ze které to musejí dovézt. Oni totiž berou rostliny z pěstírny Aqua-Daho. Od nich si ale jako maloodběratel na Slovensko neobjednáte.
Jáj už chápem tej tabuľke. Ďakujem ale nechápem vašej poslednej vete. a) prečo až na tú jednu rastlinu b) prečo v košiciach?
Ptala jste se, jestli se nevstahují do kategorie košíčkové rostliny. Vztahují, jen Lilaeopsis brasiliensis jste si objednala in-vitro (v kelímku v s kořeny v gelové hmotě).
Práte se poroč to posílají v těch košíčkách? Je to hlavně kvůli praktičnosti při neustálém pšemisťování rostlin. Navíc když to pak příjde někam na prodejnu, tak by jim to plavalo všechno na hladině.
Jooj ja som totiž prečítala z Vašej správy že Košice a nie košíčky a takže mi prídu asi dnes, zajtra cca a mám ich nechať pár hodín na vzduchu v izbe nech sa aklimatizujú a potom iba šupnúť do už naplneného akvária (voda v akvárku sa filtruje týždeň) a dať do substrátu a čo tie plavúce? Egeria densa tá sa tiež zakorenuje či jak? A dekoráciu, mám pred daním do akvárka namočiť či jak? deko: rostlinna-akvaria.cz/...
No to nevím, jestli Vám příjdou zítra, když vše posílají údajně v úterý. Viz. Rostliny dovážíme 1x týdně čerstvé z pěstírny a proto Všechny objednávky rostlin odesíláme každý týden v tentýž den (v úterý). Objednávky uzavíráme o nedělní půlnoci. Všechny objednávky, které dorazí až po nedělní půlnoci odešleme až úterý další!
Na vzduchu je moc dlouho nenechávejte. Prostě je vložte do nádrže. Ono je teď docela teplo, takže to není jako když příjsou rostliny v zimě.
Egeria může vzplývat na hladině ale může být i zasazená. U mě se jí vždy dařilo spíš když volně plavala. Ale každý to má jinak.
Ten kořen pořádně opláchněte a dejte ho do akvária. Vyvařování kořenu je naprosto zbytečné a ještě mu to zkrátí životnost. Kořen Vám bude nějaký čas plavat a tak je dobré jej zatížit nějakým kamenem. Nebo ho nechat plavat než se nasákne a neklesne na dno. Stává se, že nové kořeny trochu barví vodu do hněda ale to časem přestane. A hlavně to není vůbec naškodu, rybám to prospívá (obsahuje to různé huminy a třísloviny). Taky se stává, že nové kořeny chytnou plíseň, to je nejlepší nechat být ono to přejde, případně nasadit šneky okružáky, oni si s tou plísní poradí.
aha, super. A keby som si aj vybrala npr. okružáka ploského ale na rastlinkách ktoré by mi prišli by boli nejaký alebo len ich zárodky(čítala som že sa to stáva často) a tie nebudem chcieť lebo to bude nejaký rýchlo rozmnožovací druh, čo mám spraviť?
Môžem/mám nejako vypláchať rastlinky v nejakom roztoku či v niečom aby sa z rastliniek prípadne vymyli alebo čo?
Inak, už viem odkiaľ bereme my vodu (vodovod) z bratislavskej vodárenskej spoločnosti. bvsas.sk/...
môžu byť tieto pomeri pre gupky?
ďakujem ale aj keď som to otvorila, nerozumiem tým parametrom že ktorí má byť taký a je taký...atd. môžem Vám do správy napísať obec?
Pěkné, akorát dolívejte vodu klidně dva cm pod okraj horního okraje skla. Proč se ošizovat o litry.
Spínací hodiny josu dobrá věc. Protože akvárko chytne pravidlený rytmus. Svícení je hlavně kvůli rostlinám. Rybám je to víceméně jedno (pokud jim tam nesmažíte světlo nonstop). Začal bych na nějakých 8 hodinách svícení. A až se začnou rostliny chytat, tak bych postupně přidával a skončil na nějských 10 - 10 hodinách. Je to proto aby hned zezačátku nevystarotvaly řasy. Přes 12 hodin bych svítit nedoporučoval.
Aha, dobre a treba aj pauzovať? Ako myslím (niektorý ludia na internete to písali) že npr. od 8:00 do 13:00 a potom od 15:00 do 20:00 (len príklad čísla som si vymyslela). Treba to? A nevedeli by ste mi poradiť kvalitnú značku na kúpu spínacích hodín?
Dobrí deň. Ako ste vraveli, voda mi trochu zhnedla. No mám taký problém a neviem či mám na to vytvárať daľšiu otázku (ako samostatne), tak to píšem ešte sem. Egeria densa, ako ste spomínali, nechala som ju spývať/ plávať na hladine nezakorenenú ibaže prúd filtra mi ju neustále "sťahuje" dolu a potom je skôr dole než na hladine. Je to zlé alebo to môže tak byť? A keď mám akva zabehnuté od 9. Júla (minulý pondelok) kedy môžem dať rybky? A mám teda "kŕmiť" prázdne akvárko či nechať tak?
A nestačilo by aj dva týždne či tak nejak? Lebo s rodinou mám naplánovanú cestu do hornbachu (aj pre možno ryby) už dlhšie tak či by sa to nedalo vybaviť naraz. A tie rastlinky budú fakt tak rýchlo rásť? Slimáci ktorý boli na rastlinkách kedy približne "vyrastú"? Koľko a ako často mám kŕmiť to prázdne akvárium(Mám doma to tetramin flakes krmivo).?
A inak neviem či sa mi to len zdá, ale na koreni mám nejakú bielu až priesvitnú riasu či čo to je ale na fotke je to skoro nevidieť. Nič to nieje alebo je? Tej "riasy" je iba trochu
Aha, ďakujem krásne. A pred chvíľou som si našla nový výhonok na egerii. Neviem či sa dá aby už tak skoro rástla ale som si istá že predtým tam nebol. Môže egeria tak rýchlo rásť? Inak oplatí sa mi kupovať machovú kouli? A tá egeria ona keď sa rozrastie, nebude zavadzať ostatným rastlinám? Lrbo ako už teraz mi pláve hocikade a keď jej bude viac...či ona potom už bude iba na hladine? A to keď budem čistiť akvárko tak ju mám odsúvať? A kedy mám teraz začať čistiť vodu? Lebo minule ste mi písali že pred vpustením rýb a po vpustení rýb vymeniť vodu (ak som to poplietla ospravedlňujem sa) a potom neskôr raz za týždeň. A mám meniť vodu ako často keď sú tam len rastliny? Neviete kde sa dá kúpiť slimák okružník/okružiak? Neviem ho nikde nájsť(asi zle hľadám). A ktomu kŕmeniu ste mi písali že stačí špetka. Ale myslíte špetka na týždeď alebo na deň či jak? Prepáčte za priveľa otázok ale v hlave otázky ktoré si teraz v tejto chvíľi nespomeniem je ešte viac..
Ďakujem ešte raz za pomoc.
Ješte jsem si všíml, že jsem vám neodpověděl na řasokouli. To je spíš dekorační věc. V akvárku ničemu neškodí ale ani nepomáhá. Musí se občas obracet a čistit, protože se do ní chytá borel.
Aha, inak nemôže sa mi tá "pleseň" z toho koreňa rozrásť aj na rastlinky? Lebo tým sa pomalinky začína dobre dariť...
Plíseň opravdu zmizí sama. Odhaduji tak do týdne. Pokud máte šneky tak i rychleji. Pokud se vám to chce odsávat tak můžete. Ale je to zbytečná práce.
Ty listy ta rostlina shodí. Jsou to tzv, emerzní listy. Rostliny u kterých to jde jsou v pěstírnách pěstovány na "suchu" (emerzně). Rostlina po přechodu pod vodu musí vytvořit submerzní listy a stává se, že při tom shodí ty emerzní. Je to běžné.
To mi odľahlo. Inak pýtala som sa tu na poradte.cz na pancierníčkov npr. panda...(áno už ste to videli a odpísali mi ) A môžu npr. teda tých 10 pancierníčkov pandích s 1-2 samčekmi a 2-4 samičkami gupiek? A keď tam neskôr chcem mať aj prísavníkov tak treba čichavca? Lebo ten totak v tej otázke ohľadom pancierníčkov písal že k prísavníkom a pancierníčkom sa hodí nejaká väčšia kludná ryba. Je to nutné?
Aha, no len to akvárko je len 126L a tak keď platí pravidlo 1cm na 1L tak či to nebude moc tých rybičiek keď všetky (gupky aj tie pancerníčci) majú okolo 5cm a neskôr by som chcela neonky a tie prísavníky tak aby sa tam všetci zmestili...
A mohla by som mať najskôr teda pancierníčkov panda a po určitom dlhšom zábehu neonky? Lebo že neonky potrebujú aby bolo akvárko zabehnuté aspoň 2 mesiace.. a sú pancierníčkovia panda ťažký na chov? Alebo by som mala radšej na začiatok vybrať iný druh rybičky ku ktorej sa neskôr bude dať pridať pancierníček a neonky?
Inak, pred chvíľou som dolievala do akvárka kýbel asi 10L vody (odstátej) lebo už jej tam bolo "málo". Ibaže ako som to tam liala tak sa tá biela "pleseň" začala "trhať" z toho koreňa a teraz jej mám plné akva. Čo mám robiť? Zmizne to samé?(pochybujem..) A inak taká hnedá "pena" sa mi robí okolo filtra (asi tá farba z toho koreňa ale chcem sa ujistiť či to určite nič nieje) a tá pena bola iba predtým než som doliala vodu a iba ako na hladine... a inak egeria densa mi začala aj na hladine "vyhadzovať" koreňe. Nevadí že sa jej nezakorenia keďže je na hladine, že?
A ešte...na hladine pri dolievaní vody som objavila také "masté oká" ako v polievke. Už som o tom počula ale nwm čo s tým mám robiť, poradíte mi prosím?
Ty mastná oka to bude pravděpodobně slepá hladina. Bude to z toho, že se v akvárku rozkládají staré listy rostlin. Nastavte filtr tak aby ji čeřil, tím zmízí. Ale jestli chcete odstranit přímo příčinu jejího vzniku, tak vyměňtě část vody. Může te dát fotku té pěny? Ta plíseň opravdu zmizí, pokud chcete může te ji odsát hadicí, ale je to zbytečná práce.
Egeria takové šlahouny běžně vyhání nic špatného to není. Naopak je doře, že vykazuje známky růstu.
Časť vody...ako myslíte? 1/3? 1/2? A nevraveli ste že vymeniť vodu v akva bez rýb sa má v polovici zábehu a pred a po vložení rýb?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.