Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nové akvárko, aké prípravky použiť?

Od: julka* odpovědí: 19 změna:

Dobrí deň, prosím Vás, tých skúsenejších akvaristov o radu. Mám teraz novo založené akvárko 80x35x45 o 126L a už v nom mám kameňe a vodu a dala som do neho prípravok Tetra Safe Start 100ml ako mi odporučili v predajni. Len teraz neviem čo ďalej. Prosím nepíšte mi tu že som s tým potom nemala ani začínať a podobne, som totálny začiatočník a preto sa obraciam na Vás. Mám ešte dva prípravky: Aqua Safe a Easy Balance. Mám už nejaký z nich dať alebo už dať do akvárka filter a ostatné prístroje? Pretože v predajni mi povedali že aqua safe slúži na odchlórenie vody a že ten použiť keď vymieňam vodu. Ale o tom druhom mi nepovedali nič. Ten bol v sade. Prosím pomôžte mi! :(

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

honza7654*
hodnocení

2x
V klidu. Zapojte filtr. Kupte živé nenáročné rostliny (budou z vody odčerpávat odpadní látky) a nechte to v klidu zajet. Čím více rostlin tím lépe. Akvárko nechte alespoň pár týdnů bez ryb. Můžete do akvárka přidat malé šneky (piškořky nebo okružáky), je to taková odklízení četa akvária. Během čekání na zaběhnutí akvárka můžete dát jednou za týden méně než špetku suchého krmení. Ať si akvárko zvyká na biologickou zátěž a ať se má z čeho zabíhat.
Správně založené akvarium ty přípravky co zmiňujete vůbec nepotřebuje. :) Nenechte si ve zverimexu vnutit vše co Vám nabídnou. Tyhle vodičky jsou stejně většinou taháním peněz z Vaší peněženky.
Tento článek si v klidu přečtěte. Třeba Vam pomůže pochopit pár věcí co je potřeba znát.
horacovoakvarium.cz/...
Nic neuspěchejte a uvidíte že to půjde. Budu držet palce.

hodnocení

1x

jak dlouho to máte napuštěné?

jaké ryby plánujete?

v prodejně vám prodali nesmysly. chlór z vody rychle vyprchá.

julka*
hodnocení

Plánujem gupky (pávi očko) a mám to spustené pár hodín

julka*
hodnocení

Nakoniec som spustila filter a do rána uvidíme čo to spraví...

hodnocení

1x

bezva. filtr nechte zapojený minimálně dva týdny. pak můžete koupit nějaký tester na kvalitu vody a vodu, případně, upravit. pokud nechcete tak dlouho čekat, musíte mít známého akvaristu, který vám vymáchá filtr ve vaší vodě.

eulalie*
hodnocení

0x

Dobrý den. Na nějaké vodičky zapomeňte, jsou na nic - oni ti prodavači je akorát potřebují prodat a zvýšit si tržby. Hlavně musíte mít akvárium dobře a hodně osázené rostlinami - nenáročnými pro začátek. Dobrá je například egeria densa - ona může i plavat a velmi rychle roste. Fajn by bylo mít pár šneků v akváriu. Pustíte filtr a necháte ho aspoň 3 týdny běžet - bez ryb samozřejmě. Ty si kupte až tak po měsíci záběhu akvária.

julka*
hodnocení

A kolko asi stojí tá rastinka?

honza7654*
Když kouknete na internet tak si to snadno zjistíte. Navíc spousta lidí tyto rostliny rozdává zadara. Na fórech nebo ve fb skupinách.
rybicky.net/...
A jsou i další skvělé rostliny do startu akvária:
Plovoucí rostliny:
rybicky.net/...
rybicky.net/...
rybicky.net/...
Pozadí nádrže:
rybicky.net/...
rybicky.net/...
rybicky.net/...
rybicky.net/...
rybicky.net/...
rybicky.net/...
rybicky.net/...
a mnoho dalších ;)
Do popředí se dává zpravidla něco nižšího s pomalejším růstem. Např.:
rybicky.net/...
rybicky.net/...
rybicky.net/...
rybicky.net/...
No a nakonec lze osázet kořen ale tou je spíš tak pro parádu:
rybicky.net/...
rybicky.net/...
Není dobré to přehnat s počtem druhů. Spíše je dobře vybrat si tak 6 - 7 druhů ale ty sehnat v hojném počtu. :)

hodnocení

0x
Sázet rostliny do prázdného akvária je správný postup, ale je důležité zmínit výživu těch rostlin. V naší vodovodní vodě je 1mg/l NO3, většina rostlin by začala nejdříve hnít (pravda, tím by se živiny do vody dostaly). Pokud máte vodu ve vodovodu povrchovou pak to může fungovat i bez počátečního hnojení, ale jinak ne a škoda rostlin a následných řas.
Založit správně akvárium lze na mnoho způsobů. Neřekl bych, že je jeden univerzální postup.
honza7654*
Já mám vstupni vodu taky 1 mg/l NO3 a kytky rostou. I bez jakéhokoliv hnojení. Stačí krmit ryby. Tím dodáte živiny. Proto taky zmiňuji tu špetku krmiva při zaběhu. Ono si to rovnováhu najde spíše než když tam začátečník nasype naslepo nějaká hnojiva. Už jsem viděl víc rasových kalamit kvůli chybnému hnojení než kvůli nehnojení. Ono stejně hnojit do úplně čerstvé nádrže stejně nemá smysl.
Ale to je jen můj názor. Nic víc. :)
Ano, s rybami ano. Ale tady radí měsíc bez ryb a s kytkami.
honza7654*
Proto říkám, během zaběhu nakrmit prázdné akvárko. :) Ony stejně prvotní růst iniciují rostliny ze svých zásob. :)
julka*
hodnocení

Čo myslíte, je lepšie si rastlinky objednať cez internet alebo radšej osobne npr. Hornbach?

Český hornbach je na rostliny drahý. Řaději bych přes internet. Hlavně nenáročné typu Bahnatka apd
julka*
hodnocení

Aha, tak ďakujem veľmi pekne, ako ja som zo slovenska ale asi ceny budú cca rovnaké. Ja len že či je spoľahlivé nakupovať cez internet rastlinky, lebo zatiaľ nemám moc dobré skúsenosti v nakupovaní cez internet tak keby ste mi mohli poradiť nejakú dobrú internetovú stránku ohľadom akvaristiky a týchto rastliniek, budem veľmi vďačná.

V česku skoro z každého. Vyzkoušel jsem 4, kromě jednoho všechno ok a čtvrtý vrátil peníze (kvalita nebyla dobrá). Jen se vyhnout Růžičkovi... ale na SK nabídku neznám. :) Určitě také máte ověřené shopy.

julka*
hodnocení

Našla som takúto stránku abc-zoo.sk/... ale pri rozmeroch 80x35x45 neviem aká veľká by mala byť npr. tá egeria densa. Či to je jedno a ona po čase dorastie?

eulalie*

To, co jste si našla, jsou umělé rostliny, ty vám nedorostou. Potřebujete mít rostliny živé, aby vám akvárium fungovalo. A u těch je jedno, jaké koupíte, protože narostou.

julka*
hodnocení

Jejdaa *smich* to som si nevšimla :D myslela som že to sú tie živé

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]