Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Háďatká v akvárku

Od: debro odpovědí: 7 změna:

Ahoj,

stejný problém tady před časem už někdo řešil. Objevil jsem v akvárku malé parazity, bílé, tenké jak vlas cca 5mm dlouhé. Při výměně vody vylezou ze substrátu a pak se zase ztratí... Asi zalezou zpátky:) Mám malá 30L nano akvárko, v něm asi 5 krevetek japonica a cca 7 těch oranžovejch z Hornbachu. Mám dva ancistrusy, kteří jsou pravděpodobně původci těch parazitů. Vše z Hornbachu včetně kytek. Jak mám postupovat, abych se toho zbavil. Jsou ty háďatka nebezpečná i pro krevetky? Filtruji filtrem Nano Dennerle pro 30L akvárko, substrát a štěrk jsou ze setu Nano Plus. nevzduchuji, vodu měním kždých 10dnů cca 2/5 z celk. objemu. Poraďte prosím, jak se mám té havěti zbavit, jak postupovat.

Děkuji všem za odpovědi a za rady.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ukulele*
hodnocení

2x

Ahoj, bohužel je zde velký problém! Tyto ,,háďátka,, lze zlikvidovat pouze roztokem mědi, komerční Stophydrin, nebo pár zrnek modré skalice, radím je lépe koupit ten Stophydrin. ALE MUSÍŠ VYLOVIT KREVETKY, NEBOŤ MĚD JE PRUDCE JEDOVATÁ PRO KORÝŠE, RADA : pokus se vyléčit ancistruse, postupuj dle návodu na etiketě, je tam i popsáno dávkování. Vyléčení ancistrusů je běh na dlouhou trať, radím ancáky někomu darovat a nechat si jen krevetky, neboť ony požírají řasy a nánosy na sklech, takže vlastně plní jejich funkci

debro
hodnocení

díky za radu ukulele. prave ty jsi to resil s nejakou chovatelkou asi pred 2 rokama. Takze, krevetky ven, ancaci do zachodu (no, nemam je komu dat :( pak do akvarka med. na jak dlouho? mam pak vsechnu vodu vylit a nahradit novou? nebo mam "vyprat" i substrat - nezustane ta med v nem? je ta havet vlastne nebezpecna pro zivot v akvarku? muzou pocas tohoto procesu zustat kytky v akvarku? diky za vsechny odpovedi. v podstate to melo byt jenom krevetkarium, ale pritelkyne nalehala, ze chce taky nejakou rybku a acistrusy byly jasna volba... ted uz teda vim, ze az taka jasna ne - krom tech parazitu ryjou do kytek a ani ten kreveti substrat neni pro ne nejvhodnejsi - holt, moje akvaristicke zacatky...

ukulele*

Ancáky nevylévej do wc, to je škoda životů, vrať je do obchodu, třebas i zdarma, když budou rozumní, tak ti dají třeba kytku, nebo něco...čištění proveď kompletní, nejprve měď, tak tři dny, pak vylej všechnu vodu, písek vyvářet nemusíš, stačí vyprat v horké vodě, nádrž vymyj také teplou vodou - důkladně, taktéž filtr. Rostliny vyndej před dávkováním měďi, některé rostliny to vydrží, některé ne, tak raději neriskuj... ta ,,háďátka,, spíše jsou příbuzná hlístům, jsou součástí trávicího traktu většiny sumců a cichlid. Zdravým rybám nijak viditelně neubližují, ryby se normálně vyvíjejí, třou se, odchovávají potomstvo...ale nesmí se stát nějaká kalamita v okolí, třeba vysoké koncentrace dusitanů a dusičnanů, to pak ryby náhle oslabnou a odcházejí ...

debro

no ancaku ve wc mi je taky lito. kupoval jsem je v hornbachu, pochybuji, ze je ode mne vemou zpatky... Skusim se do toho pustit dle tveho navodu. dam pak vedet jak to dopadlo. Diky moc za rady!

ukulele*

hodnocení

0x

Bude se vám to zdát jako blbost, ale pořiďte si na pár dnů akvarijní rybku. Já jsem se bránil šnekům jak se dalo, stejně jsem je donesl - asi v rostlinách. Ancistrusy těžko. Ale to si nejsem jist.

ukulele*

Cotedo, mě se to nezdá jako blbost, ona to blbost JE! V otázce nejde vůbec o šneky! Ale jde o to, že si tázající zavlekl háďátkům podobné organizmy a nechce je v akváriu! a co znamená ancistrusy těžko?u ancistrusů je na 99 % prokázáno, že jsou přenašeči těchto parazitů, to jsem jist já...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]