Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Syn chce ryby a ja sa v akvaristike nevyznám

Od: ivana* odpovědí: 3 změna:

Ahojte. Prosím Vás, syn chce rybičky a už si ich niekoľko mesiacov odomňa prosíka ibaže ja som v akvaristike úúúplný začiatočník :( Prosím, počítala som si zatiaľ že nieje vhodné guľaté akvárko, tak som zatiaľ rozmýšľala nad akvárkom o veľkosti 80x35x40 a asi okolo 100 L pretože v jednom článku spomínali že čím viac litrov tým menej problémov. Chcela by som či by ste niekto z Vás skúsenejších akvaristov mi nevedeli poradiť či je lepší set alebo nakúpiť po častiach, ak po častiach tak aké značky, filtre, používate a odporúčate a ak set tak takisto niaké kvalitné značky, a proste všetky tieto drobnosti aj ohľadne výberu rybičiek (zatiaľ som uvažovala buď nad gupkami alebo bojovnicami)

Budem rada za všetky odpovede. Ďakujem

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

72mona3*
hodnocení

2x

S technikou vám neporadím, ale zvažte, co za rybičky. Pro začátečníky jsou dobré určitě gupky, ale s betama (bojovnice - betta splendens) bych byla opatrnější. Vždy musíte mít pouze jediného samečka plus dvě a více samiček. Akvárium by mělo být hodně zarostlé a se spoustou úkrytů, aby je sameček neuštval. Potíž ovšem bývá v tom, že některé rybky, prodávané jako samičky, samičky nejsou. Obzvlášť v obchodech typu Pet center. Potom ráno dorazíte k akvariu, a na dně vám leží sameček komplet s otrhanými ploutvičkami.

Spíš bych se zaměřila na některé z mnoha Teter, které se chovají v hejnech a je na ně krásný pohled.

Sety jsou většinou nevyhovující (filtry obsahuji velmi málo filtrační hmoty, osvětlení slabé...), ale najdou se i takové, které jsou OK. Určitě vam tu někdo poradí ;) M.

hodnocení

2x

Klidně bych vzal prodejní šlágr 60x30x30 tj 54L akvárium, nějaký set. Jde koupit od cca 1tis kč. Není v něm všechno nejlepší. Ale třeba filtr mi z něj funguje už asi 5 let a je vcelku kvalitní. Světlo ne, to jsem musel nahradit jiným, ledkovým. Ale na začátek, na rok, abyste zjistili zda vás to baví nebo je to zelené a nikdo se o to nechce starat je to dobrá volba.

Nemá smysl do toho nasypat 10tis a za tři měsíce to vyhazovat. Pokud vás bude bavit určitě rádi zakoupíte lepší světlo dodatečně apd.

Samozřejmě začněte knihou o akváriu - jak začít. Žádné pravielné praní filtru, písku apd v horké či vodovodní vodě s chlorem. :) Hodně zdaru.

Rostliny berte ty nejsnadnější, třeba bahnatky. Ty skoro nic nepotřebují.

eulalie*
hodnocení

0x

Dobrý den. Než se pustíte do chovu rybiček, je třeba si k tomu nastudovat literaturu. Do nově zřízeného akvária se například nesmějí dát ryby. Ty se dávají, až se akvárium tzv. zaběhne, což trvá tak měsíc. Je toho více, co je třeba dodržovat, aby vám akvárium dělalo radost. Kupte se nějaké knížky o akvaristice - klidně i v antikvariátu. Já mám doma knížky moderní i jednu z 50. let 20. století a ten základ je stále stejný. Doma set nemám. Mám obyčejné akvárium, kryté sklem. Písek, tedy spíše asi štěrk ze stavby - několikrát propláchnutý a vyvařený, než jsem ho dala do akvária. Kameny posbírané venku, taky vyvařené. A jeden koupený kořen. Mám "molitanový bublifuk", ten mi dělá vzduch a v molitanu asi žijí ty potřebné bakterie. Mám hodně rostlin a nějak pravidelně nesvítím. Rostliny jsem kupovala takové, které jsou snadné na pěstování a rychle rostou. Do akvária pravidelně dolévám odpar (vodu nevyměnuji), občas částečně odkalím detrit, properu molitan v akvarijní vodě, ale jinak akvárium nechávám žít svým životem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]