Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
každým rokem musím mít na zahrádce nějaké "vzrůšo". Jeden rok to byl pórek ze semínek, loni lilky ze semínek /výsledek nic moc/, no a pro letošek jsem si vybrala růžičkovou kapustu ze semínek. Vedle kapusty mám nasázená rajčata.
Problémem je, že kapusty jsou už odpoda silně olistěné, listy se proplétají a brání všemu. Stíní mi i ta rajčata. Napadlo mě, že spodní listy kapusty otrhám, nechám jen ty horní. Navíc jsem je měla nasázet řidčeji, ovšem na úvahy už je pozdě.
Mohu otrhat spodní listy rostliny /asi tak do poloviny/. Neublížím tím sazenicím? Vyvinou se i přesto malé kapustičky? Jaké máte zkušenosti? Děkuji - Jaga.
Čím více listů, tím lépe poroste, rostlina listy netvoří pro srandu, ale pro asimilaci. Listy nechte být a hlavně nezapomeňte koncem srpna odstranit terminál. Rajčata budou zrát i ve stínu, pouze v džungli se bude lépe dařit plísni, ale to se dá uhlídat. Máte alespoň zkušenost pro další roky, kdy to však poroste zase úplně jinak.
Jestli rajčata nečervenají, tak musím napsat, že jsem je dávala ven v květnu až po 20.. Dala dvě sazenice na zkoušku, kvůli br. plísni a teprve včera mi začaly oranžovět a začínají červenat. A také jsem si říkala, holky vy nic neděláte a už je skoro srpen. Tak to vypadá, že se příští týden rozjedou.
Kapustičky jsem měla před dvaceti lety a již si nepamatuji. Co otrhat každou druhou kapustu? Bude možnost na podzim porovnat úrodu z rostliny s otrhanými listy versus neotrhanými.
Dobrý den, s kapustou neporadím, ale pokud by měl být jediný důvod otrhání listů, že stíní rajčatům, tak je to zbytečné - rajčata potřebují hlavně teplo (nejde ani tak o přímé sluníčko, jako o teplý vzduch okolo). Zdravím!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.