Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Otrhat spodní listy kapusty?

Od: babajaga® odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

každým rokem musím mít na zahrádce nějaké "vzrůšo". Jeden rok to byl pórek ze semínek, loni lilky ze semínek /výsledek nic moc/, no a pro letošek jsem si vybrala růžičkovou kapustu ze semínek. Vedle kapusty mám nasázená rajčata.

Problémem je, že kapusty jsou už odpoda silně olistěné, listy se proplétají a brání všemu. Stíní mi i ta rajčata. Napadlo mě, že spodní listy kapusty otrhám, nechám jen ty horní. Navíc jsem je měla nasázet řidčeji, ovšem na úvahy už je pozdě.

Mohu otrhat spodní listy rostliny /asi tak do poloviny/. Neublížím tím sazenicím? Vyvinou se i přesto malé kapustičky? Jaké máte zkušenosti? Děkuji - Jaga.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Čím více listů, tím lépe poroste, rostlina listy netvoří pro srandu, ale pro asimilaci. Listy nechte být a hlavně nezapomeňte koncem srpna odstranit terminál. Rajčata budou zrát i ve stínu, pouze v džungli se bude lépe dařit plísni, ale to se dá uhlídat. Máte alespoň zkušenost pro další roky, kdy to však poroste zase úplně jinak.

sebod*
hodnocení

3x

Jago, my jsme vždycky otrhávali. Jestli to mělo nějaký vliv, těžko soudit, protože nebylo s čím porovnat *nevi*. Prostě dělala to už babička, dělala to maminka, tak jsme to dělali i my*smich*. Fakt je, že "růžičky" byly pořádně velké.

pohanka*
hodnocení

1x

Jestli rajčata nečervenají, tak musím napsat, že jsem je dávala ven v květnu až po 20.. Dala dvě sazenice na zkoušku, kvůli br. plísni a teprve včera mi začaly oranžovět a začínají červenat. A také jsem si říkala, holky vy nic neděláte a už je skoro srpen. Tak to vypadá, že se příští týden rozjedou.

Kapustičky jsem měla před dvaceti lety a již si nepamatuji. Co otrhat každou druhou kapustu? Bude možnost na podzim porovnat úrodu z rostliny s otrhanými listy versus neotrhanými.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, s kapustou neporadím, ale pokud by měl být jediný důvod otrhání listů, že stíní rajčatům, tak je to zbytečné - rajčata potřebují hlavně teplo (nejde ani tak o přímé sluníčko, jako o teplý vzduch okolo). Zdravím!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]