Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozdíl mezi zahrátkou v zemi a v ohrádce

Od: hruskasd odpovědí: 8 změna:

dobrý den...mám dotaz..Je rozdíl, pokud budu mít zahrádku přímo v zemí..a nebo když bude o cca 15 cm výš ohrazená prknem?..

DEFINICE ´´ohrazená prknem´´: Prkna dlouhá 2 metry, široká 20 cm k sobě stlučená do čtverce. A to toho čverce navozená kvalitní půda.

DEFINICE ´´prímo v zemi´´: na jakékoliv straně rýčem provzdučnit zeminu a pěstovat.

Chtěl bych si do těchto míst přesunout své keříky, budu se stěhovat.

Jde mi o to, že se mi zdá, že v ohrazeném čtverci v kterém uz mám pripravenou hlínu je nějak malá vlhkost .. POkud bych tam tedy ´´prestehoval´´ své keríky, tak tu je riziko, ze m treba uschnoua to nechci.. a nechci porad zalévat.. Vcera jsem zaléval...a dnes tam voda uz moc není..., vsechna se vyparila. Je to mozne?

Je to opravdu velký rozdil pro pestovanm, nebo se me to zdá...Pokud bych to dal nakonec do zeme,,, bude se mi líp spát...ale v tom ohrazení mám lepší hlínu..

Také by mě zajímalo, zdali tu hlínu mám pro keriky ještě nejak jinak pripravit...Pohnojit..., dusík..apod?

dáky moc za info :)

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Máte na mysli takovéhle záhonky? Asi bude důležité, jaké keříky máte na mysli. Na rajčata je pozdě, na ovocné je brzy, na okrasné je to nesmyslné. Takové ty "léčivé"Mařenky?

hruskasd
hodnocení

přesně takto jak ukazujete v odkazu...Měl bych tam buxusy..

floro*
hodnocení

0x
Jake keriky mate na mysli?

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, ty bočnice záhonku (fošny) jsou vyhřáté sluníčkem, teplo se přenáší do půdy a půda se více vysušuje, resp. zálivka se rychleji odpařuje. U normálního záhonu se ohřívá jen povrch - zde i boky, tak jde teplo hlouběji do půdy. Zdravím!

doplněno 11.07.18 06:13:

hruskasd - to lino tam dát můžete. Patrně tím jen prodloužíte životnost fošen (dřevo se déle ubrání degradaci vlhkostí z vnitřní strany). Ještě zkuste vysvětlit, proč to celé děláte, resp. jak to souvisí s Vaším stěhováním. To přesadíte keříky do vyššího záhonku a později je zase přesadíte v novém bydlišti do země? Nebo budete stěhovat celý vyšší záhonek? Jak? Možná to celé děláte zbytečně a stačilo by přesazovat keříky jen jednou - vzít je s balem ze současného místa do nového bydliště a tam je zasadit.

doplněno 11.07.18 10:25:

hruskasd - myslím, že to není dobrý nápad. A jinak - tu ohrádku záhonku si snad představil každý (není to Váš vynález).

hruskasd
hodnocení

měl bych tam buxusy... a myslel, že na furt...ale ted si tak uplne jisty uz nejsem jestl to je dobrý nápad :)

72mona3*
hodnocení

0x

Já třeba mám vyvýšený záhonek. Zadní "stěnu" tvoří betonová zídka, zbylé tři strany jsou z vysokých žulových kostek. Mám tam pouze jahody. A určitě více vysychá, právě z důvodu, jaký uvádí Ben. Dřevo bude ještě horší, protože tu vodu bude ze zeminy odebírat (nasákne).

Je to dobrá varianta pro lidi s problémem se zády, protože při pletí se nemusí tak ohýbat, ale se zálivkou je to náročnější. Možná dřív ne, ale teď je prostě příliš málo deště. M.

hodnocení

0x

Víc sucho tam určitě bude. Prkna vodu nasáknou a odpařují a co hlavně, voda teče dolů a ohrádka z prken není vodotěsná. Úprava jámy a hnojení pod keříky podle druhů keříků, které určitě sdělíte.

hruskasd
hodnocení

plánuji tam buxusky :)

..Hm...když bych nastříhal lino na cca 20 cm čiroké pruhy, a zevnitř ho přiložil podél prken do výšky. Zemina by se tak dotýkala lina a né dřeva.

Pomohlo by to?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]