Zdravím, prosím o radu. Začal mi schnout stromkovy keř rybízu. Když jsem suchou větev urezala, byla uprostřed uschle větve tak i na řezu vidět černá tečka. Bohužel začaly schnout i některé větve třešně, josty a opět po odříznutí větve byla vidět černá tečka. Co je to za chorobu a jak se proti tomu bránit? Díky
Cerny stred je suchy stredni stredni cevni svazek. Neni to choroba. Tresen schne nejspis diky monilioze, nebo jestli je to mlady stromek neni i s keri podryte hryzci? Spis by bylo potreba videt, jak vypada ta seschla vetev. Stromkovy rybiz je dost nachylny, treba za to muze sucho. Druha vec je ta, ze primo z roubu vam vyrustaly dve vetve, coz je spatne zapestovana korunka a tak bych predpokladala, ze kminek pres roub nebyl schopny utahnout obe stejne vetve, proto jednu odstavil. A za dalsi, byly na te strane co zustala plody? Neni to nahodou prorostla podnoz, to co tam zustalo? V takovem pripade to roubovanou cast utlaci a ta zaschne.
maja1212*
Ne nevšimla jsem si žádných přiznaků hryzce. Děkuji za radu, nevěděla jsem, že z roubu musí vést jen jedna větev. Ano na celém keři byli plody i na suché haluzy. Naštěstí stihly dozrát, akorát byly kuličky rybízu podstatně menší, než minulý rok. Stromek je starý asi 3 roky. Omlouvám se, ale nevím co znamená prorostlá podnož. Pro jistotu přikládám další foto
floro*
Stromkovy rybiz je roubovany na podnozi. Roub je presne to misto, kde mate uvazek. Nekdy se stane, ze podnoz vyzene vyhon, ktery nahradi roubovanou cast a ta pak uschne, protoze je ten novy vyhon vitalnejsi a ziviny vycucne. Povetsinou se tak deje, kdyz roubovanec je oslabeny napr. Spatne srostly roub a pod. No u vas je ale videt, ze to co tam zustalo je rybiz bily, tudiz uschly jen spatne vetve. Ten stred opravdu neni vykousany, ale je to vyschly cevni svazek - dren. Ale asi bych to zamazala voskem, at tam nezateka voda.
Rsbíz + josta -to je nesytka rybízová. Její housenky vyžírají středy směrem dolů. Postupným odstřihováním můžete nalézt housenku, nebo místo, kde se provrtala ven a třeba i zbytek kukly. Nesmíte nechávat staré větve, ty spalte, aby se přerušil životní cyklus.
Třešeň, višeň - snad monilióza. Je otřeba jarní postřik do květů - třeba Horizon.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.