Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Suché listy u Avokáda

Od: majkil* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,
asi před týdnem se na avokádu (zasazeno 23.12 2017) (avokádo mám celoročně doma, ale uvažuji nad tím že jej na léto přesunu na balkón), začaly objevovat suché listy. Usychají jen mladé listy, starší ne. Mám pocit že ten problém vznikl z některých z těchto důvodů - a) ranní paprsky avokádo spálily protože jsem ho zapomněla na okně. - b) avokádo jsem začala asi před třemi týdny zalévat jinak než obvykle, vodu jsem nalévala do květináče zespodu (takže na vodu dosáhly jenom kořeny), pak jsem se ale dočetla že se to prý dělat nesmí. - c) v hlíně jsem několikrát spatřila malé šedé brouky (možná smutnice), ale dávno už tam nejsou.
Předem děkuji za všechny rady.

Suché listy u Avokáda
Suché listy u Avokáda #2
Suché listy u Avokáda #3

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

an*
hodnocení

4x

Můj názor je: a) Mladé listy spálilo slunce.

vlnka*
hodnocení

2x

Myslím si, že to bude spálení od slunce. Minulý rok jsem v "dobré víře" letnila mladé avokádo na balkoně a ošklivě jej popálila. I pecka to odnesla:( Naštěstí to rostlinka přežila. Od té doby jej mám umístěné cca 1.5 m od jižního okna a avokádo krásně roste. Přilišné slunce dle mého mladým avokádům nesvědčí.

Mějte se.

majkil*
hodnocení

Děkuji za odpověď.
A mohu se zeptat? Spálené listy se mají nechat nebo odstřihnout?
(Nikdy se mi za celé 2 roky zahradničení nic podobného nestalo, tak omluvte mojí neznalost.)

vlnka*

Já bych se zatím zaměřila na to dále nestresovat rostlinku přímým sluncem a nechat jí vyrašit listy nové. Listy pouze s popálenými špičkami (viz foto 3) bych zatím nechala určitě, kvůli malé ploše spálení není nutné odstraňovat celý pěkný list. Také mám několik, dokonce více spálených, ve spodní části rostliny a ničemu to neškodí. Ba naopak! Je to výstraha proti všem pokusům o letnění:) Ten zkrabatělý vám pravděpodobně brzy stejně odpadne, takže bych ho klidně odstříhla.

Mějte se

pabr*
hodnocení

0x

Suché listy u Avokáda - mám stejný problém od slunce to není mám ho od jara do posdzimu ventu na přímem slunci. Někde jsem se dočetl že je to zálivkou že má nedostatek vláhy někde zase psali opak. čert ví kde je problém. Listy padají schnou, když bylo venku tak mělo každý den dost velkou zálivku ted přes zimu ho zalívám mín ale asi opravdu má vláhy málo. Nerad bych o něj přišel. Mám ho tři roky a krásně se větví aje asi mest vysoké. Poradte jestli ptřeba nepřihnojit. Díky

elane

pabr(R) o avokádu píšete: ...Mám ho tři roky a krásně se větví, je asi metr vysoké...

Jak se Vám podařilo avokádo rozvětvit? Asi opravdu chce na slunce ze všech stran, píšete, že ho máte přes léto venku.

liska5
hodnocení

0x

Dala jsem před rokem avokáda do mezipatří, kam může jen západní slabé slunce a ty hnědé listy se tam objevily také. Mám za to, že to dělá chlad a zároveń více vody. Nebo že už by to byla nějaká houbová choroba?

sonillion
hodnocení

0x

Řeším úplně to samé, jakmile nový list doroste cca 2cm delky tak začne černat špička. List ale neuschne celý, jen mu zůstane ta hnědá špička, některé stejně zhnědly i po okraji, Rostlina žije a roste, ale nevypadá vůbec hezky. Spálení to být nemůže, okna jsou na sever. Zálivku jsem ladila docela dlouho, nakone jsem skončila u toho, že pozoruji listy a jakmile uvidím, že začnou klesat tak květináč s avokádem postavím na 10-15min do misky s dešťovkou, vyndám, nechám okapat a postavím zpět na parapet ( květináč stojí na podložce, není v dalším ozdobném květináči). Při zalévání shora se na části pecky nad povrchem delají nevzhledné bílé fleky (byť je voda dešťová). Nějaké rostliny jsem dala rodine a těm se dokonce začala na povrchu i dělat plíseň, takže za mě zalévat jedině zespodu.

K příčině hnědnutí už mě napadá jednom substrát. Poslední rostlinu jsem zasadila do zbytku substratu na orchideje a zatím ji listy nehnědnou, ale nepozoruji ani růst...je to asi 3 týdny od presazení z vody do hlíny tak ji dám ještě čas.

hodnocení

0x

Řeším podobný problém už delší dobu, rostinka roste a větví se, ale u novějších listů začíná hnědnutí podobně jako u Vás. Jak jsem se tu dočetla může ji vadit chladnější místnost, zkusím vymyslet jiný pokoj.

Snad se mi podaří najít ideální prostor pro spokojený růst :).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]