Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Nevím si rady čím a proti čemu mám postříkat okurky a cukety. Na cuketách se objevil takový bílý povlak na listech. Otrhala jsem je, ale už se to začíná dělat i na nových. Nevím přesně co to je. Jestli nějaká plíseň, nebo padlí, nebo svilušky. Posílám foto a prosím odborníky o radu. Děkuji moc.
Ty dva světlejší listy jsou okurky a ten jeden je ta cuketa. Na těch okurkách je na spodní straně asi nějaká potvora, která to žere.
Suzy, chtělo by to vidět listy i z vrchní strany. Ne jen zespod.
Ale hlavně asi slimáci a cuketa má padlí. Okurky buď ta sviluška nebo plíšeň okurková, ale fakt foto.
Suzy, to bílé je padlí, to už fotit není potřeba. Ve všech případech.
A ty okurky. Podle mě je to plíseň okurková. Ta je taková víc jakoby neohraničená žilkami. Sviluška když saje, tak se posátí ohraničí z počátku žilnatinou, protože ona nabodává jednotlivé buňky listu. Navíc, na rubu listu, by jste při hodně blízkém pohledu viděla takový bíloučký poprašek - právě tu svilušku. Tyto skvrny jsou víc rozpité, takže plíseň
Na okurkách plíseň, na cuketě padlí. Postřik Ortiva, ochranná lhůta tři dny. Postřik nejpozději ihned. Vše je nějak předběhlé, padlí se normálně na cuketách ukazuje tak koncem prázdnin. To je zase rok.
Na to Careo bacha. Ochranná lhůta min 14 dnů, nevím, co tím chcete stříkat.
nejsem odborník ,ale je to nejspíš plíseň a mšice...nevím zda už máte plody - většinou se stříká preventivně pokud nemáte odrudy odolné proti plísni.
Netuším jestli tu vaši zkázu by ještě zchránil Dithane DG Neotec...
Hahanaj, mšice poznám. Já si myslím, že to jsou spíš svilušky. Ale nejsem si jistá. Plody se teprve začínají dělat, okurky mám venku, nejsou ještě tak vzrostlé. No, ještě chvíli počkám co řeknou ostatní. Ale už jsem koupila přípravky proti sviluškám a té plísni také. Jenom se nedokáži rozhodnout, čím stříkat.
A koukala jsem, že to začíná i nakládačkách. Tam už plody jsou, bohužel. Ale ochranná lhůta je u všech přípravků 3 dny, tak by to snad tolik nevadilo. Nakládačky přerostou, ale snad je pak jíst můžu. Nebo ne?
A máš pravdu, to prokousání listu okurky jsou slimáci, ale ty žlutavé shluky na spodku listů je nějaká jiná potvora, podle mne je to sviluška. Ale nejsem si jistá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.