Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, v průběhu června začínají sesychat a opadávat nezralé plody durancií.Po rozklepnutí pecky těchto plodů jsem nalezl červa v jádru pecky. Má se údajně jednat o hnědku šveskovou, je nějaká chemická ochrana a kdy ji aplikovat? Nikde jsem nenalezl žádné informace. Děkuji.
Podle popisu jde zřejmě o pilatku (švestkovou - nebo žlutou).
------------------------------
O ochraně je přiměřeně stručně např. zde: agrobio.cz/...
Od květu se musí řešit - nejprve si dáte na strom nějaké lepky - polepené plasty, které pověsíte na strom podle velikosti. Nejčastěji se tam objeví Obaleč švestkový. Jakmile máte na lepících pásech vyšší výskyt těchto potvor, vezmete si postřiky jako např. Mospilan.
Stříkal jsem stromky zhruba 2-3x podle výskytu a opakovaně dával nové lepící desky - zatím to vypadá úspěšně. Důležité je chytit ten začátek. Jak už je červ v plodu, je pozdě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.