Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Postřik a hnojení travniku - teď nebo ne?

Od: gagugo odpovědí: 21 změna:

dobrý den

chci si postříkat trávník proti plevelům asi bofixem. následně ho chci pohnojit.

otázka je: 1) mohu trávník postříkat bofixem teď v tomto období nebo čekat na podzim, na jaro nebo jiné období?

2) mohu pohnojit trávník np klasickým NPK nebo je nejlepší varianta něco ve stylu travin, agro atd?

děkuji za info

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

an*
hodnocení

1x

NPK v granulích můžete rozpustit ve vodě, ale je to zbytečné. Stačí je rozhodit po trávníku.

barbakan*

Jak se daří, tak se daří.*jasne*

jabraka*
hodnocení

0x

Používat herbicidy je skoro věda.Pokud je sucho,plevele se zatáhnou a nerostou.Vliv herbicidu je pomalý.Pokud zase prší,herbicid se smývá a nefunguje.Takže nejlépe je sledovat počasí a pokud je předpověď po dešti aspoň tři dny pez deště,stříkáme.Teprve až se zbavíme plevele,trávník pohnojíme.Nejlépe roztokem NPK s větším obsahem dusíku.nebo přídavkem kompostu.

JABRAKA

barbakan*
hodnocení

0x

1) Bofix můžeš aplikovat (pouze jednou na stejném místě) před předpokládáným děštěm. Podrobnosti jsou v návodu.

2) Stačí i ledek, ale s NPK nic nezkazíš.

gagugo
hodnocení

a v čem je horší NPK v granulích než roztok? v granulích koupím v obchodě, roztok nevím kde bych sháněl

barbakan*

Vezmeš část granulí, část vody, smícháš a máš roztok.

hodnocení

0x

Bofix můžete teď použít, pouze pozor na teploty nad 25 stupňů, to mohou výpary poškodit okolní porost. Buď tedy stříkat pozdě večer nebo počkat na ochlazení. NPK použijte rozhozem a následným zalitím, vhodnější Cererit pro obsah mikroprvků. Rozpouštění a následná zálivka je nesmysl.

gagugo
hodnocení

takže vhodnější je cererit než NPK jo?

Rozpouštění a následná zálivka je nesmysl. - tím je myšleno co? jakože nerozpoštět ve vodě a nezalívat?

jabraka*
hodnocení

0x

V počasí,kdy dlouhodobě neprší,je jediný způsob hnojení zálivkou.Není vůbec problém to uskutečnit.Nebo koupit mnohem dražší tekutá hnojiva.

JABRAKA

gagugo
hodnocení

ok počkám na déšt, šak třeba hodinový dešt by měl asi stačit na rozpuštění

a ještě jednou se optám, je lepší cererit než NPK či ledek? Nebo je to tzv skoro jedno co bych koupil na přihnojení?

děkuji

jofa*
hodnocení

0x

Teď v létě ve vedrech bych byl s hnojením opatrný. Až bude zataženo, chladněji, i deštivo, pohodil bych trávník ledkem vápenatým (což dělám pouze na jaře) a tím docílím svěžího a bujnějšího růstu. Na podzim pohodit cereritem, který by se měl správně zapravit do země. Cererit je dlouhodobě působící hnojivo, které dodává rostlinám potřebné živiny až s odstupem času, nikoliv okamžitě. Proto je lepší aplikovat na podzim.

gagugo
hodnocení

tak jsem koupil bofix, včera navečer až bylo bezvětří tak jsem postříkal zahradu. Vše dle návodu. Nicméně mi nedošlo, ale tak do hodiny po postřiku padla rosa, nebyla velká, ale byla. Je to problém? bude působit ten postřik? jak to poznám že zapůsobil, kdy asi?

další otázka je, mohu sekat příští tyden trávu? cca za 7dní?

a poslední otázka, kdy od včera mohu posypat hnojivo, ledek nebo tak něco. Teď je to asi blbost že?

děkuji za pomoc a rady

jofa*

Je to škoda po postřiku tak do dvou hodin seředit, třebaže jen rosou. V tuto dobu by některé rostliny (dvouděložné) měly být viditelně mírně povadlé, u kvetoucích se ohýbat stonek s květem. Se sekáním teď nespěchejte Trávník po dešti nebo před (mírným) bych pohodil ledkem vápenatým, po sekání.

gagugo
hodnocení

děkuji, ale moc nerozumím první větě. Je to škoda že padla rosa, nebo naopak seředit?

jofa*

Myslel jsem tím to, že do dvou hodin po postřiku by nemělo pršet, nebo jakkoliv postřik ( třeba kropením) smýt. Ta rosa to doufejme nesmyla a jen zvlhčila, já použil naředila, snížila učinnost.

gagugo
hodnocení

děkuji, ale máte dívný jazyk ;)

gagugo
hodnocení

zdravím

tož rosa tomu asi neuškodila, protože se to začalo kroutit ty listky všelijak, takže bofix zapůsobil. Ale zase asi nepůsobi na vše, protože zůstalo jakby nepoškozené tohle, nevím co to je? (foto). po týdnu od postřiku jsem pokosil sekačkou.

chci se zeptat takýto postřik proti plevelům se doporučuje a stačí asi jednou ročně, vícekrát bofixem je asi zbytečné? vím že za jednu sezonu se plevele nezbavím. Protože už teď vidím, že stejně není všechno "zabité"bofixem (foto). Ale asi nebudu řešit a zase střiknu za rok. stačí? a některé rostliny jsou jakby fialové... to je tím postříkem?

Teď bych to mohl pohnojit tedy nečím ano?

děkuji za rady, strašně si toho vážím a moc mi to pomáhá

ibb.co/...
ibb.co/...
ibb.co/...
ibb.co/...
ibb.co/...
ibb.co/...
ibb.co/...
ibb.co/...
ibb.co/...

jofa*

To fialové je postřikem a je to tak správně (zajde). Každá rostlina se prijevuje trochu jinak. Vidím tam kontryhel, jitrocel jetel.. na všechny tyto ten Bofix působí. Nekterým to bude trvat déle, než se zničí. Pohoďte to teď v chladném a deštivém počasí ledkem vápenatým a nechte trávu delší dobu růst. Potom udělejte, cca za měsíc, ještě jeden postřik. Pohlídejte si aby Vám postřik alespoň 4 hodiny nespláchl déšť.

gagugo
hodnocení

a co se stane když bych to postříkal až za rok? jednak kupoval jsem ten 20ml bofix, stojí dost, mám větší zahradu.

jofa*

To záleží na Vás. Tedˇ do zimy by se ještě zničil. Na jaře to bude mít tu výhodu, že se zníčí plevel z letošních semen které na jaře vyklíčí. Je to nekončící boj s plevelem.

gagugo
hodnocení

jo to asi jo, říkam si každy rok trochu a bude to snad hezčí než teď

díky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma cererit

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]