Nejste přihlášen/a.
Mám na jižní straně domu vysazeny velmi blízko zdi, cca 0,5m, mladé moruše. S přibývajícími lety a vzrůstem se bude koruna mírně odklánět směrem na jih k slunci, ale nyní mi vzniká vyfocená situace s větvičkami bojujícími o místo. Prosím o radu někoho zkušeného, zda mám střihat nebo nechat takto? Děkuji moc.
Já Vám to napíši asi takhle.
Morušovník se nemá vysadit blízko k baráku a blízko u cesty, cestičky, která je dlážděná.
Pokud máte tmavou moruši a zaplodí, tak spadlé, zralé moruše se na zemi rozprsknou a dlažbu znečistí, zbarví. Též, pokud by se větve se zralými morušemi vlivem větru pohybovaly na omítce, tak omítku budete mít se šmouhami. A nevyčistili byste to.
Moruše se sází do prostoru, protože nesnese jiné kořeny. Tedy aby měla pro svoje kořeny dostatek volného prostoru.
Jde o bílé moruše, nemají mezi sebou žádného jiného vetřelce, ze tří stran kromě té domovní mají velkorysost prostoru pro kořeny i budoucí, k jihu už teď se dominantně vyvíjející korunu. Prosím neřešme přesazení, jde mi o to, jak se zachovat k větvím, zda je nechat ohnout a tak zesílit, anebo zda tyto ohlé střihat. Moc děkuji za odpověď k věci.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.