Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Střihat větve či ne?

Od: janazah* odpovědí: 6 změna:

Mám na jižní straně domu vysazeny velmi blízko zdi, cca 0,5m, mladé moruše. S přibývajícími lety a vzrůstem se bude koruna mírně odklánět směrem na jih k slunci, ale nyní mi vzniká vyfocená situace s větvičkami bojujícími o místo. Prosím o radu někoho zkušeného, zda mám střihat nebo nechat takto? Děkuji moc.

Střihat větve či ne?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Já asi řeknu blbost, ale já bych je přesadila. Díru o kus dál, do ní kompost a kýbl vody a do toho bych ji zasadila. *mir*

an*
hodnocení

2x

Souhlasím s babkou. Morušovníky potřebují kolem sebe dostatek místa, nebude se jim dařit tak blízko domu. Také bych je přesadila dál.

pohanka*
hodnocení

2x

Já Vám to napíši asi takhle.

Morušovník se nemá vysadit blízko k baráku a blízko u cesty, cestičky, která je dlážděná.

Pokud máte tmavou moruši a zaplodí, tak spadlé, zralé moruše se na zemi rozprsknou a dlažbu znečistí, zbarví. Též, pokud by se větve se zralými morušemi vlivem větru pohybovaly na omítce, tak omítku budete mít se šmouhami. A nevyčistili byste to.

Moruše se sází do prostoru, protože nesnese jiné kořeny. Tedy aby měla pro svoje kořeny dostatek volného prostoru.

liska5
hodnocení

2x

Za těchto okolností bych je úplně zbavila větví u kmínku ze strany ke zdi. Kdyby tam zůstaly pahýlky, tak budou ve větru škrábat po omítce, nebo hned obrostou a zas budete stříhat a zase řešit ostré konce větví.

janazah*
hodnocení

Jde o bílé moruše, nemají mezi sebou žádného jiného vetřelce, ze tří stran kromě té domovní mají velkorysost prostoru pro kořeny i budoucí, k jihu už teď se dominantně vyvíjející korunu. Prosím neřešme přesazení, jde mi o to, jak se zachovat k větvím, zda je nechat ohnout a tak zesílit, anebo zda tyto ohlé střihat. Moc děkuji za odpověď k věci.

pohanka*

Pokud nechcete přesazovat, tak určitě stříhat, stále udržovat od domu odstup. Z moruší se dělaly i živé ploty, takže není problém tvarovat.

Nepíšete, jestli máte strom, nebo keř. Stromové jsou dost vzrůstné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]