Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, zkušenost mám jen s "českým" vyštipováním rajčat a to se osvědčilo (výšku si reguluji, resp. vrchol zakrátím až v závěru sklizně). Pokud chcete experimentovat, tak si to zkuste třeba na jedné rostlině a podle toho výsledku potom uvidíte přínos nebo ztrátu. Zdravím!
Jestli máte tyčková rajčata, tak jedu na jeden výdon a vyštipuji klasicky zálistky. Ale jsou některá bujná keříčková rajčata, kdy je třeba ubírat květenství, zkracovat a vyšipovat skoro denně, jen aby rajčata zvládla dozrát. Já teď takto válčím s odrůdou Minibel .Plodů, jako angrešt. Teda pokud nebyla v sáčku jiná semínka. A že to je francouzský výštip, nevím.
Setkal jsem se ze způsobem pěstování,kdy se odlamují listy pod rajčatovým květenstvím.Domnívám se,že je to pošetilé,protože listy jsou jako plíce pro rostlinu.Tímto ji oslabujeme.Odstranit listy velmi ohleduplně lze v místech,kde stíní plody.Tam je to účel,lépe plody dozrávají.
JABRAKA
Spodné listy odstraňujem. Snažím sa nechať posledné dva pod najspodnejším vijanom ešte nepozbieraných plodov. Rastliny nestriekam a od spodu by postupne začali chytať pleseň.
Ono už je skoro po sezóně, ale objevila jsem tuto otázku až nyní.
Ten francouzský způsob vyštipování, tedy odstranění vrcholového výhonu a ponechání bočního (nebo více bočních) lze použít třeba tam, kde došlo k poškození rostliny. Rostlina má tendenci hnát do výšky; pokud ji zaštípnete, požene do síly v té části, kterou ponecháte. Udělala jsem to tak letos, když se mi začaly kroutit z neznámých důvodů listy a byly takové "pavoukovité". Po vyštípnutí hlavního vrcholu se rostliny téměř všechny spravily a normálně odplodily, na bočních výhonech byly listy normální.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.