Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Clematis - zasychají listy a nekvete

Od: lemar0 odpovědí: 10 změna:
Mám na balkoně ve velkém květináči clematis a zasychají mu od špiček listy a nekvete. Co mu je? Žádné škůdce nevidím.Zalívám ho stejně jako jiné rostliny. Prosím o radu. Děkuji

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

aknel*
hodnocení

2x
Jestli mu ty listy i černají,je to nějaká plíseň,stalo se mě to před 3 rokama-jediná pomoc,co jsem zjistila-ostříhat všechny napadený části a vyhodit.Já ho nakonec seřízla na 40 cm,ale zachránila jsem ho.Jestli jen zasychají-clematis chce zastíněný kořeny .Preventivně bych to postříkala něčím na malou havěť-někdy ty potvůrky nejsou vidět!A jestli nekvete-kdy byl přesázenej?

aknel*
hodnocení

2x
nebo když to máš v květináči-změň stanoviště!A když jsi ho přesázela,počkala jsi s hnojením 3 týdny?

lemar0
hodnocení

Dneska jsem listy na clematisu prohlédla lupou a žádné škůdce jsem nenašla. Listy nejsou načernalé, ale béžové asi do poloviny u některých jen špičky. Koupila jsem ho vloni na jaře a přesadila, pak kvetl. Teď nemá skoro žádné přírůstky a nekvete.
aknel*
a seřízlas ho?Já vždycky začátkem dubna zatnu zuby a uříznu ho tak 30 cm od země,i když už má očka listů vidět výš.Ale musí se!
Zkusím najít,kde psaly o těch černých listech,pokus se je všechny ostříhat a vyhodit a seřízni všechno o 20 cm-vyrazí ti nový šlahouny a pokvetou později.A jestli budou zase napadený,musíš seříznout celý(30 cm.od země)Jinak já když hnojím pokojový kytky,co zbyde zaliju tím clematis-nekupuju extra hnojivo.
aknel*
forum.living.cz/...
zkus se poptat tady ,nebo pročti!
Chybí informace o obstarání rostliny. Má z čeho žít? Byla přesazena? Zdá se, že trpí nějakým nedostatkem...

lemar0
hodnocení

Rostlinu jsem koupila v OBI, pak přesadila a dařilo se jí dobře. Letos na jaře jsem ji sestřihla asi na 25-30 cm a obrazila. Má 2 výhony ostatní zaschly.Listy mají barvu světle zelenou a od špiček zasychají. Nejsou na ni žádné černé ani jiné skvrny ani jsem neobjevila žádné živočichy. Zalívám jako ostatní rostliny, občas přihnojím tekutým hnojivem jako jiné pokojové květiny. Květináč má průměr 26cm.Nemohu přijít na to co ji je nebo chybí.
U velkokvětých plaménků k vadnutí skutečně často dochází. Bývá to způsobeno houbou. Odstřihněte vadnoucí výhonky až po živé dřevo, rány potřete třeba štěpařským voskem. Nové výhonky pak ošetřete každý druhý týden prostředkem obsahujícím měď (např. skalicí). Pokud se to týká malokvětých, bývá důvod v příliš hustém obrostu, který je nutno prořezat...

lemar0
hodnocení

Clematis mám na balkoně na východní stranu. Sluníčka moc nemá, stíní nám panelák před námi. Rostlina má jen 2 výhony, takže hustá není, a po přesazení jsem nehnojila. Teď jsem udělala razantní sestřih a budu čekat až znovu obrazí a pak provedu postřik. Díky za odpovědi.
aknel*
clematis miluje slunko-akorát ke kořenům bych zasázela nějaký krycí kytko(do květináču stačí verbena,petunka-)-aby kořeny nebyly rozpálený od slunka.Takže květináč může být ve stínu,ale šlahouny by měly mít dostatek slunka!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]