Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Slivoň se zastavila v růstu

Od: aloisb® odpovědí: 12 změna:

Koupili jsme stromek - slivoň. Po zasazení první rok rostla jako z vody a vyhnala téměř metrové letorosty. Druhý rok po výsadbě už nic neudělala, jan se olistila. A tento třetí rok ostatní stromky hezky přirůstají a tahle slivoň stále stojí. Kvetla a jsou na ní 3 plody. Jak jí přimět k růstu? Řezal jsem ji jen jednou a to při výsadbě. Denně dostává konev vody.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

V první řadě přestaňte ke stromku lít vodu, která v tomto případě má spíše opačný účinek než chcete. Za druhé vemte nůžky a proveďte celkem hluboký řez. Za třetí si najděte termín "zababčení stromu".

Omezené kořeny nestačí vyživit nadzemní část a ta neroste. Řezem podpoříte růst. U zababčelého stromku nechávat plody je špatně.

doplněno 12.06.18 17:08:

Zajímavé to možná je, ale je to tak. Nečekejte s řezem do srpna, střihněte to hned, ať nové výhony stačí vyzrát.

hodnocení

To je zajímavé, že v prvním roce po výsadbě stačily omezené kořeny vyživit téměř metrové letorosty *zed*

hodnocení

2x

Volil bych řez, který ji určitě motivuje a přidal bych hnojivo. Netuším jakou máte půdu a jak moc jste udělali velkou díru při sadbě popř přidali kompost atd.

Jinak všechny svěstky/renklódy, co máme rostou jak prdlé tj nejrychleji ze všech ostatních stromů na zahradě.

hodnocení

Někde jsem četl, že peckoviny se neřežou, tak jsem ji seřízl jen při výsadbě. Mám tedy v srpnu říznout i do dvouletého dřeva?

floro*

Ano, neměly by se řezat, protože špatně hojí rány. Ale v prvních pár letech je důležitý výchovný řez, který by měl ideálně založit korunku tak, aby další řez v pozdějších letech nebyl potřeba. Případně jen letní do letošních letorostů.

floro*
hodnocení

2x

Jak píše Pckop, stromek vám jde do fáze zababčení.

V prvním roce vyrazil, protože jste ho ostříhal, asi měl dostatek kořenů, ale prostě to přepískl. Letos už to nastíhá utáhnout a vy mu tam nechal moc dřeva. Pokud chcete korunku tak nízko, tak jsem vám nakreslila jak zastříhnout (červená řez, růžová odstraněná vetev, zelená tam zůstává - spíš vystříhnout celé větve, je příliš zahuštěný a nechte hlavní terminál plus asi další tři nebo 4 větve jako kosterní a ideálně vyrůstající v různé výšce od sebe a nezakracovat.

Pokud chcete korunku víš, tak odstraňte všechny větve mimo terminál - hlavní větev, která vede přímo nahoru a korunku si založíte výš z nového obrostu.

Slivoň se zastavila v růstu
hodnocení

Děkuji za radu a budu řezat,

floro*
hodnocení

0x

Dejte foto. A co je to za odrůdu a jaká podnož?

Nemáte problémy s hryzci?

hodnocení

Tady je fotka

Slivoň se zastavila v růstu #2

dylin
hodnocení

0x
Nejlepší je u mladého stromků otrhat květy, aby ve třetím roce vůbec neplodil.

hodnocení

0x

Naše švestka ( mladá ) měla za poslední 3 roky malé přírustky. Na podzim jsme zakrátily větve a vyřezali nevhodné do koruny. Po řezu jsem strom pohnojila hnojivem na ovocné stromy a na jaře cereritem. Švestka letos pěkně obrostla a dokonce má i hodně plodů. Vysazená je do těžké jílovité půdy. Zalévám jí jenom dle potřeby v době tvorby plodů.

kimbert*
hodnocení

0x

Tady je dobře popsané jak se starat o nové stromky,vím že to není odpověd na Vaší otázku,ale možná by Vám tam poradili,pokud jim napíšete.. ovocne-stromky.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]