Dobrý deň, nedávno som si do truhlíkov na balkon nasadila vysoké muškáty, aby som tam bola trochu viac krytá pred pohľadmi z domu oproti, ale suseda pod nami sa sťažuje, že jej lístky z mušktov padajú na markízu a zafarbujú ju. Tak rozmšľam, že by som tam nasadila niečo iné, ale neviem čo, lebo chcem aby to bolo podobne vysoké, husté a aby to vydržalo priame slnko od dvanástej do siedmej večer. Nájde sa tu niekto, kto by mi vedel nejakú vhodnú rastlinu poradiť? Vopred dakujem
Nevím jak vysoké jsou vysoké muškáty, ale z osobní zkušenosti doporučuju afrikány. Ty jsou 20-30cm, slunce vyžadují, a průběžně kvetou až do prvních mrazů. A pro Vás hlavně, nic z nich neopadá. Odkvetlé květy uschnou a zůstavají na rostlině a maté semínka na další rok.
To je pravda. Afrikány, aksamitníky, smraďošky jsou skvělé. Nízké, prostřední i vysoké v mnoha variantách od žluté, až po skořicovou. Jsou krásné! I do vázy se hodí, když se rozrostou.
tootsie
Ďakujem za rady, určite skúsim. Kvetníky mam tri, tak môžem skúsiť do každého zasadiť niečo iné a uvidím, čo sa mi bude najviac páčiť. Len dúfam, že teda tá afrikána príliš nesmrdí, keď sa jej hovorí aj smraďoška )
Mně se velmi líbí balkony plné květin, ale kdybych sama měla balkon, chovala bych se asi sobecky. Nevystavovala bych tu krásu na odiv veřejnosti, ale zavěsila bych truhlíky z vnitřní strany. Výhod vidím hned několik. Rostlinám se mohu víc věnovat, lépe se odstraňují odkvetlé květy a suché listy, v případě silného větru a krup jsou rostliny o něco víc chráněné a v neposlední řadě nic nebo skoro nic nepadá k lidem v nižších patrech.
tootsie
To je síce pravda, ale ja keby ich zavesím zvnútornej strany, tak už by som tam mala strašne málo miesta, nemohla by som poriadne obísť stolík a stoličky, ktoré tam mám.
Nechala bych si muškáty mám je nejradši , jsou odolné a nádherné ... taky mi nádherně kvetou ,ale mám truhlíky směřující dovnitř balkonu - sice to ubírá místo, ale nikam nic nepadá. Miluji hodně květin. Nezastínila jsem balkon ničím -chci aby se i kolemjdoucí podívaly jak je to pěkné než mít prázdný balkon nebo plný krámů.
Bez ironie, natáhněte si tam síť, plátno, bambusové rolety, nebo jsou krásné umělohmotné kytky /palma, břečťan, bambus atd./ které vypadají opravdu jako živé. K sousedovi pod Vámi nebude nic padat a budete mít od něj klid.
S tou sieťou by to bol dobrý nápad, keby ju bolo o čo prichytiť. Teda keby máme lodžiu, ale my máme skôr terasu, bez strechy, a nejak si neviem predstaviť ako by som tam tú sieť dala. A z umelých kvetov by som nemala takú radosť ( Mne sa páči, ked vidím, ako sa kvetinám darí a rozrastajú sa Ale ďakujem za rady.
Zástěna je dobrý nápad. Ale místo trapné sítě ti natáhněte zástěnu ze štípaného bambusu. přichytíte na zábradlí nahoře a dole stahavacíma elektro. páskama a je to. Je to funkční, ale hlavně i estetické. A k zástěně si postavte pořádné květináče a do nich něco vyššího - např. k pooře (tři zapíchnuté bambusové tyčky jako by do stanu) povýjivou Thunberigii a dolů převislého něco a soused nic neuvidí a vy ho nebudete obtěžovat padajícími zbytky.
tootsie
Aha, tak som to s tou zástenou asi nepochopila. Takú bambusovú práve mám, ale kvetináče mám akoby z vonkajšej strany zábradlia, takže padaniu lístkov dolu k susedom to nezabráni. No a to zábradlie sa mi zdá príliš nízke, preto chcem do kvetináčov niečo vysoké, aby to bola akoby "nadstavba" zábradlia Ale s tými bambusovými tyčkami a niečím popínavým je to celkom dobrý nápad, možno budúci rok vyskúšam, ďakujem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.