Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Křídlové ruční čerpadlo vodorovně

Od: mikihans® odpovědí: 8 změna:
Ahoj, mám ruční křídlové čerpadlo SIGMA K5 a potřeboval bych vědět, zda je možné je provozovat i ve vodorovné poloze na stojato (páka vzhůru, přívod a vývod vlevo a vpravo). Všude je vyobrazeno pouze s přívodem dole a vývodem nahoře. Ví někdo nebo má zkušenost? Potřebuji pro ně udělat držák a nemám možnost je pořádně vyzkoušet, zda tak bude správně fungovat. Díky.
Křídlové ruční čerpadlo vodorovně

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Tak to musíš čerpadlo rozebrat a podívat se, jakým způsobem jsou řešeny zpětné klapky.

Pokud se zpětné klapky zavírají pouze vlastní hmotností a působením gravitace, pak musí být klapky svisle.

Pokud se klapky zavírají pomocí pružiny, tak budou fungovat i vodorovně.

hodnocení

Jsou volně bez pružiny, to vím. Ale na druhou stranu by je měl zavřít zpětný tlak vody, ne? No, radši to přece jen nějak vyzkouším.
jabraka*

Zpětný tlak je utěsní,ale gravitačně jsou ovládané.

JB

ben®
hodnocení

4x

Dobrý den, ještě se podívejte viz odkaz. Jinak bych varoval před domácí demontáží čerpadla, protože ho potom budete obtížně utěsňovat. Zdravím!

cerpadla.cz/...

doplněno 05.06.18 16:00:

Našel jsem na internetu i nějaký návod k tomuto čerpadlu, ale ani tam není uvedena jasně montážní poloha. Takže, ta svislá je jistota a ta vodorovná méně vhodná (určena pro pozlobení čerpadláře) .

hodnocení

vzhledem k tomu že je úplně nové a klapky jsou vidět nasávacím otvorem, tak je určitě nehodlám rozdělávat. Tento dokument mám a bohužel takovou informaci jsem tam nenašel. No, nakonec asi přece jen bude jistější dát to na stojato.

hodnocení

2x

Podobné čerpadlo jsem před lety likvidoval na chatě, ale do té doby bezproblémově fungovalo v poloze vodorovné. Nevidím rozumný technický důvod, aby v té poloze nefungovalo.

hodnocení

Díky, tušil jsem to, ale nerad bych udělal držák a pak narazil na problém :)

hodnocení

Tak jsem je zkusil vodorovně a moc se mu nechtělo, občas promáchlo naprázdno, takže se klapky pořádně nezavíraly. Tím pádem je to jasné :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]