Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký škůdce?

Od: bublinaunosu odpovědí: 13 změna:

Již 4 týdny mi něco žere kvítka na zahradě a ve dvoře,vždy přes noc.Tulipány sežrány pouze kalichy,afrikány květy,truhlíky vyžrané,vyhrabané.Trsy rostlin zválené,rozhrabané,pažitka,lilie vykousány,místy udělané důlky jak dlaň.Trus ani stopy žádné.Co to může být,co nám ničí kvítka?Kuny,lasice,ježek,křeček,sysel...sova?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Přesně toto dělávají drobní ptáci - vrabci apod. V důlcích se popelí (klidně hned časně ráno) a květiny oštipují občas z hladu, občas ze zvědavosti.

bublinaunosu
hodnocení

Tak vrabci,ptáci to asi ne...kam by to množství kvítí nosili,kde skončilo?Trus žádný,stopy taky ne.Ten škůdce se spíš bych řek chladí,zem je mokrá po večerním zalití.Ve 22 hod vše v pořádku,ve 4 ráno spoušť a to ještě není vidět.

Např. rehci začínají létat někdy o půl třetí ráno... A ano, mně přesně toto občas dělají ptáčci. Hromadná likvidace květů + důlky v záhonu. :)

hodnocení

0x

Souhlasím s ildikou. Vrabčáci dokáží zničit moc. Teď mi taky zakracují Budleu, takže žádný terminál není. Kdysi se mi ztrácely cca 50 cm rajčata, tak tři za noc a nikde ani lístek. Když zbyly dvě (ze třiceti), tak nastoupila kamera. Tipněte si, kdo úřadoval.

Vrabci jsou velice užiteční - v době hnízdění posbírají hromady hmyzu (a hnízdí několikrát do roka). Bohužel jsou také poněkud "rozverní"...

jofa*

pckop@ Tipuji. že soused. Nebo, že by půlmetrový rajčata odnášeli vrabci na hnízdo? Vrabců, kosáků, strak mám taky na zahradě docela dost ale pouze důlky v suché hlíně, kde se peleší.

72mona3*
hodnocení

0x

Vrabci toho dokáží hodně, také mi to tady ničili. Ale v takovém rozsahu, to si nemyslím. Mate dvůr a zahradu uzavřenou? Nám to tady plenily srnky. Floxy bez květů, zvonky klubkaté také, vyhrabané... Dokonce i na zahradě. Až jednou srnka na zahradě uvízla a tak jsme to zjistili (uvolněná tyčka v plotu). Když se to provalilo, začaly chodit i ve dne *smich*

doplněno 01.06.18 19:09:

Nezbývá než se vypravit na čekanou. Baterku do ruky a vydržet... Nebo fotopast, světlo s čidlem pohybu...

bublinaunosu
hodnocení

Tak nevím...Vrabci u nás nejsou vidět přes den,natož v noci.Zválené 0,5m kapradí ,vyštípaná a poválená pažitka,rozhrabáno kolem kvítek,sežrané petúnie...Dva,tři dolíky za noc ve vlhké zemi jako dlaň.Zahrada oplocena,dvůr oplocen a otevřen do ulice.Je to záhada.Kdybych našel bobky,řekl bych zajíc,králík...kuna,křeček z pole.Žiji na domě 40 let,ale toto se nám ještě nestalo.

jofa*

No tak potom už jenom kočka, že by se vyvalovala a hledala kde udělá potřebu, nebo tam cestuje a něco hledá k snědku ježek. Co jiného to už může být.

72mona3*

Kočka, ježek ani kuna nebudou okusovat květy *nevi*

floro*
hodnocení

0x

Np to jsou zase nápady. Už jste viděli někdy deního ptáka vrabce lítat a škodit v noci? Já teda ne a myslím si že stejně jako ostatní denní ptáci spí.

V kvítkách se rády peleší, válejí a dovádějí kuny. A nemusí tam být ani žádný trus jako důkaz. Mé tchýni tak pravidelně peleší záhonek před domem.

Viděla jsem denního ptáka, vrabce, řádit v záhoně za svítání... Ale jestliže to dělají i kuny (s čím jsem se nesetkala, ale věřím tomu), je dost pravděpodobné, že je to jejich dílo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]