Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Škůdce na růžích

Od: zmatenka® odpovědí: 7 změna:

Prosím rádce znalé škůdců na rostlinách o radu. Dnes jsem v květu růží objevila tyto potvory. Protože květy byly poškozeny tak, jak je vidět na obrázku, usoudila jsem, že to udělala ta mrcha. Pro všechny případy jsem je posbírala a rostliny postříkala Decisem. Jo, a na upřesnění - lítá to!

Škůdce na růžích
Škůdce na růžích #2
Škůdce na růžích #3

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jofa*
hodnocení

2x

Růže moc nepěstuji, jen jednotlivě a tak poradím pouze s broukem, který jste vyfotila. Je to Zlatohlávek huňatý a v žádném případě není viníkem jakékoliv vady růže. Živí se nektarem a můžete jej spatřit na mnoha různých květech. Klidně mu dopřejte ať si dá. Buď tam máte nějakou pilatku, nebo i jinou chorobu, spála bývá na listech. Není to dost dobře patrné krom brouka. Někdo poradí více.

doplněno 29.05.18 12:43:

Živí se pylem.

doplněno 29.05.18 12:46:

Jednou jsem si párek vyfotil.

Škůdce na růžích #4
hodnocení

Nebylo by špatné, kdyby to byl on. Ale ten náš je hladký, lesklý, bez chloupků. :(

jofa*

Tak v tom případě Zlatohlávek tmavý. Jinak vše zůstává.

rostlin*
hodnocení

2x

Nenchte se mást pochybnostmi. Ano, tento brouk poškozuje květy růží jak se snaží dostatk k pylu. Je to přesně tak jak to vidíte. Je to zlatohlávek tmavý a mezi růžaři je tímto známý. Je zajímavé, že některé odrůdy nechává bez povšimnutí. Ochrana: jedině sbírat brouky z květů. Ze zkušenosti vím, že později dají pokoj a květy už nepoškozují. Na jaře to mám ale vždycky nálet. Většinou se přehrabují ve velice plných květech ("anglické odrůdy).

hodnocení

Děkuji moc, to je jistě on *ua*! Jen je škoda, že jsem to nevěděla dříve, než jsem je všechny (celkem 5) zlikvidovala a růže postříkala. Určitě to před tím taky odnesly i některé jejich larvy. Teď už ale budu chytřejší a pokud je ještě najdu, už je nechám žít a odnesu je za plot, třeba k sousedům :-D. Když jsou užiteční a chránění...

hodnocení

0x

Jak u vás prší nebo jak zaléváte. Napadlo mě, jestli to není poškození nadměrným množstvím vody v květech a následně nějakou houbou.

hodnocení

Sucho, sucho a zase sucho... Zaléváme hlavně užitkovou zahradu, růže sporadicky. Myslím, že z nadměrné vlhkosti to být nemůže...*nevi*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]