Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mandelinka bramborová

Od: wamp® odpovědí: 33 změna:

Krásný den,přátelé :)

Objevila se mně ve větším množství Mandelinka bramborová.

Útočí již třetí den a je jich čím dál,tím více.

Prosím Vás,kdo máte zkušenosti s touto potvorou,poraďte !

Chemické postřiky nebrat.

Moc děkuji.

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Nechcete stříkat, tak sbírejte.

hodnocení

4x

Americký brouk! Fuj! Jako v padesátých letech: Sbírat, sbírat a sbírat a pak ničit a ničit a ničit! A to prosím beze srandy a bez chemie.

doplněno 25.05.18 18:51:

@wamp: Do 20km od Chebu přijedu na brigádu, čas si najdu. Ale víc po mně nechtěj;)

hodnocení

Satame,ty kilometry nesplňuji,bohužel :(

jabraka*
hodnocení

3x

Nejefektivnější je sběr.A především nesázet brambory na stejné místo.Vajíčka se vyvíjejí v půdě a larvy na jaře vylezou na listy natě.Pokud se posbírají,nebudou dospělci,tudíž ani vajíčka příští rok.Neškodilo by po sklizni zarýt dusíkaté vápno,to vajíčka povětšině zničí.

JABRAKA

hodnocení

Jabrako,děkuji !

rv*
hodnocení

2x

Až vyzkoušíte vše ostatní, tak kupte chemii, třeba Mospilan. Stříkal jsem právě včera a dnes je radost vidět, že jsou vzhůru nohama.

hodnocení

Děkuji též.
O tom Mospilanu jsem slyšela.
Můžete mně prosím napsat,který přesně používáte?
Na trhu jich je více.
Tak nevím,nevím...
---
Je přírodní?
rv*

Vše pochází z přírody. Mospilan (a ten je jenom jeden, pouze v různých baleních) napodobuje ůčinky výluhu z tabáku, ale chytří lidé tyto jeho vlastnosti umocnili a zároveň oslabili negativní působení na člověka. Účinnou látkou je (E)-N1-[(6-chloro-3-pyridyl)methyl] – N2 – kyano – N1 – methylacetamidin, který u hmyzáků blokuje nikotinový receptor. A nám neubližuje.

hodnocení

Děkuji Vám moc !

Uvidíme,jak se rozmnoží.Dnes jich bylo pouze šest.

hodnocení

2x

Na mandelinku funguje jedna čistě přírodní metoda. Bez práce a ještě s užitkem. Krůta.

Dříve, když jdes ještě pěstoval brambory, tak jsem měl pokaždý krůty. Nahnal jsem je ráno do brambořiště a vydržely tam celý den.

arakain77*
hodnocení

2x

S mandelinkou,různýma červama a hlavně slimákama si jistě a důkladně poradí Běžec indický.Kdo neví,tak je to krásná kachna.Ale musíte jí odmala naučit,co žrát a co nechat.

Máme Frantu a Tondu.Škůdci k nám na zahradu jdou s rizikem,že budou sežráni.

arakain77*

Franta je kachna.Jen pro upřesnění.

hodnocení

1x

Male policko do nejakych cca 200m2 v jednom dvou lidech rucne a bez chemie v pohode. Kdo rika, ze to nejde, ten je linej.

Nejde o to zbavit se jich uplne, ale udrzet je na uzde.

Zbytecne nesbirat, rovnou mackat mezi prstama. Jde to mnohem rychlejs a jdou zapojit obe ruce.

Ale kdo rad ji chemii...konec koncu, de gustibus...

hodnocení

Axusi,také děkuji !

Ovšem,mačkat rukama...Na to nemám nervy :(

hodnocení

Pánové,děkuji Vám.

Myslela jsem si,že toto je nejefektivnější způsob.

Ale kdo je má denně sbírat? *hledam*

Budu muset najmout brigádníky,jinak to nevidím.

hodnocení

0x

@wamp - Pan Sekora ví, co s tou potvorou *smich* (celé i s obrázky zde sds.cz/... ). Jinak s vámi ale soucítím.

Mandelinka bramborová
hodnocení

Jedubábí,pohádka je super *smich*
A děkuji za morální podporu.
Ty potvory již osídlují i rajčata *zed*

barbakan*
hodnocení

0x

Těch mandelinek se jen tak sbíráním, bez chemie nezbavíš. Považ, že jedna samice naklade od několika set po několik tisíc larev, které zničí nať brambor. I vědci v oboru se shodli, že bez chemie pěstovat brambory nelze.

lidus*
hodnocení

0x

Wamp, vem kbelíček, dětem ho dej také a šupajděte na pole, sbírat i mladé, otáčet listy. No jo, také jsme sbírali ale co družstvo prodává samozběr za 2,50 už nepěstujeme a zahradu pronajímáme.

hodnocení

Liduš,děkuji i Tobě !

Budeme sbírat.

hodnocení

0x

Kolik máte zasazeno? My jsme mívali vždy do 10ti arů a sbírali jsme celá rodina obden ... jak je již popsáno. Sbírat, otáčet listy, mačkat vajíčka...

doplněno 25.05.18 22:17: Socak z turka se v mé době sbíral všude možně... nefunguje

olin*
hodnocení

0x
Někdo mi tvrdil, že mandelinky odpuzuje kávová sedlina-nebo káva, teď přesně nevím a osobně nemám vyzkoušeno. Kdyby to zabíralo, tak by se hodili nějací známí z restaurace..:) Za vyzkoušení by to na kousku políčka stálo.

hodnocení

0x

Psala jste, že stříkat nechcete. Přesto napíšu doporučení na postřik Spintor, o kterém píší, že je přírodní. Nejsem zastáncem eko, bio, apod. pro neúčinnost, ale tenhle postřik funguje. Loni poprvé odzkoušeno, letos jej použiju také. agromanualshop.cz/...

doplněno 26.05.18 08:42:

Vajíčka přezimující v půdě, larvy vylézající ze země a lezoucí na brambory. @jabraka, píšete o mandelince nebo o čem? Apríla už bylo.

hodnocení

Pckop,také Ti děkuji a moc !

Pardon,ale již se v těch odpovědích nějak ztrácím :-D

jabraka*

Dokonce je to ještě horší.Vajíčka samička naklade na listyVylíhlé larvy jsou mnohem žravější,než dospělci.Dokonce se generace mohou zopakovat během roku.Po pár týdnech žraní se v půdě zakuklí a stane se dospělým broukem.Pak se v půdě schová přes zimu a na jaře opět útočí.

JABRAKA

an*
hodnocení

0x

Můžete zkusit toto:

250 g sušené bazalkové nati zalijeme litrem 40% alkoholu a nádobu necháme stát v pokojové teplotě asi dva dny. Obsah několikrát protřepeme. Potom extrakt přefiltrujeme a přidáme do něj 10 ml. tekutého mýdla. Používáme ho zředěný deseti litry vody.

rv*

A to se pije, než se vyrazí na mandelinky, nebo se tím mažou namožené svaly?:-D

@rv: Nemohu jinak*palec2**smich**alene*

an*

Nemám tušení, je to recept z internetu. Možná se ožralé mandelinky lépe sbírají. *smich*

hodnocení

An,také děkuji.

Ten ožralý recept jsem četla.Koukám,že se z mandelinek stalo vtipné vlákno *smich*

To je dobře,srandy je tu poslední dobou velice málo.

26.05.18 11:56

*palec2**smich**palec2*

an*
hodnocení

0x

Moje babička vždycky na jaře koupila 2 mladé kachny a celé léto měla zahradu bez škůdců. Na podzim šly kachničky na pekáč. Žádné postřiky nepotřebovala. ;)

arakain77*
hodnocení

0x

Ještě jsem zapoměl na krůty.To už tady někdo napsal přede mnou.Holky čekají u plota.Jdu je pustit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]