Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Velká lípa, jak prokázat nebezpečnost stromu?

Od: babi* odpovědí: 13 změna:

V roce 1990 jsme koupili pozemek od obce. V rohu sousedního pozemku byla lípa, která měla 80 let podle let majitele usedlosti. Zjistili jsme, že tam nemůžeme stavět, protože bychom museli zlikvidovat 1/2 lípy, která byla přesně na hranici pozemku a dům stál v ní. Koupili jsme si proto parcelu níže a protože nikdo nechtěl tu s lípou, koupili jsme ji také. Věděli jsme do čeho jdeme. Strom stínil, padalo s něj 3x za rok a to slupky z květů, potom květy a nakonec listy no příroda. Pod strom jsem vysázele skalničky, nic jiného tam nevydrželo. Za 28 let ale lípa vyrostla do výšky 24m a průměr kmene je 80 cm. Stáří cca 107 let a stín je 25x20m. Byli jsme smíření se vším, ale jak má strom rozložitou korunu - 9 m je nad naši zahradou, začaly při větru padat velké větve o průměru 10-15 cm. Mám vnoučata a bojím se, že když je vítr, můžou jim klacky padat na hlavu. Před 8 lety jsem napsala dopis majitelům, jsou to pražáci, aby ošetřili lípu, že nemůžeme užívat svůj pozemek pro strach, že se nám něco stane. Přišli horolezci, ale odřezali pouze 3 lětve, majitele jim sdělili jenom to co je mutné, že to moc stojí. Potom ale umřeli a lípu se zahradou sdědili jejich děti, také z Prahy. Tito noví majitelé s ořezáním nesouhlasí. Oni mají pouze 1/4 lípy a druhý soused druhou 1/4 lípy, jenom my polovinu. Pro upřesnění my nechceme, aby se lípa zkácela, chtěli bychom pouze zkrátit na polovinu a v místě rozdvojení 3,5m nad zemí svázat něčím, co se k tomu používá. V místě rozdvojení zatéká a doktor strakapoud pracuje. Dala bych zpracovat znalecký posudek, ale nikoho neznám,prosím poraďte, kde bych podle místa bydliště někoho našla. Potom sousedům zašlu dopis se znaleckým posudkem a o tom jak mám strach o svůj život i život dětí. Pokud by se ulomila v rozdvojení, zasáhne náš dům a pokud druhá strana, zasáhne naplno barák souseda. Nemluvím o ostatních škodách. Děkuji

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

floro*
hodnocení

9x

Starý strom neznamená nebezpečný strom. Strom znebezpečňuje jen nevhodná péče, ať už momentální nepéče nebo dřívější nevhodné zásahy.

Tyto práce zajišťují kvalifikovaní arboristé - statické zajištění stromu, zdravotní prořez. Že starší stromy odstavují větve, které nejsou pro nej perspektivní - staré, zastíněné, poškozené - je naprosto normální jev. Ale souhlasím, majitel se musí o takový strom občas trochu postarat. A že je to práce? Mějme trochu úcty k předchozím generacím...

Nemyslete si ale, že někdo příjde, a strom uřeže v jedné třetině od země a že se tomu říká ošetření stromu. Strom se musí prořezat citlivě, aby nedošlo k velkému narušení nadzemní a podzemní části. Neboť takové zásahy pak strom neopravují k bezpečnosti, ale naopak je činí nebezpečnými. Nebo vlastně může se takový najít, ale to není arborista, ale ho..do.

Odkaz pro výběr arboristy ceskycertifikovanyarboris/...

hodnocení

6x

Hledejte pod "arborista" a pak podle bydliště.

jabraka*
hodnocení

4x

U slova Arborista bych se pozastavil.Rozhodně se vyplatí mít názor takového znalce živého organizmu,kterým určitě tato lípa je.Mám arboristu v rodině,viděl jsem ho při práci v obci Jince v Brdech.Také stará a zetlelá lípa.Není vůbec problém ji rekonstruovat tak,aby byla pro svoje okolí zcela bezpečná.I pozoruhodná a nadále navštěvovaná.Vždyť už něco viděla!

JABRAKA

liska5

Jince, moje dětství a každoroční prázdniny*zdravi* A nedávno tam dali vysadit lípy velmi blízko bytovek přes protesty obyvatel. To jednou nedopadne dobře.

Zeptejte se na Inspektorátu ochrany přírody, nebo, jste-li, tak na Správě ChKO. Někde jsem četla, že vyvrtají do kmene tenounkou trubičkovitou sondu, aby se zjistila kvalita vrstev dřeva po vytažení v té rource vrtáku. Určitě jsou i neinvazivní metody. Inspirovat je mohl strakapoud, ten to pozná poklepem, když na tom "pracuje".

hodnocení

1x

Mít na zahradě posezení ve stínu stoleté lípy? Co by za to jiný dal...

doplněno 24.05.18 13:54:

Tak vím, kde jsou v okolí mého města i přes 250 let staré lípy, i efektně vykotlané (ony lípy to dělají často), a stojí a ještě nějakou tu stovku let stát budou. Zranění způsobené padajícími větvemi se vyskytují zpravidla jen v případě velmi silných větrů, a že by se větrem skácela stoletá lípa, to by bylo docela exotické. Mně ten strach připadá iracionální. Sám mám na zahradě velmi staré stromy, i jabloň, ze které občas něco upadne a jabka to nejsou :) ale že bych tam kvůli tomu třeba nepouštěl děti, to mi připadá přehnané.

Mít na zahradě posezení ve stínu stoleté lípy v brnění a s přílbou na hlavě? Co by za to jiný dal... :-D

asd1

Stoletá lípa je fajn, ale pokud je vyhnilý kmen a padla by na barák nebo děcka, tak je třeba zajistit proti rozlomení nebo kácet.. Problém je hlavně ten, že se to nemusí rozlomit jen ve větru, ale i nečekaně (na jaře natáhne mízu = těžká koruna a rup... Barák se postaví nový, ale lidi ne... Chtělo to před 20 lety zasadit novou do druhého rohu zahrady...

Zabývají se tím arboristé, budou mít i kontakt na znalce v okolí... Rozumně zkrátit větve, rozdvojení zajistit proti rozlomení a zasadit ten druhý strom aby tam po tom nebyla poušť... Se znaleckým posudkem pak požadujte nápravu, komunikujte prokazatelně = kopie s potvrzením převzetí nebo poslat na doručenku.

Jethro - "... že by se větrem skácela stoletá lípa, to by bylo docela exotické".
No ono to zas tak exotické není, stává se to docela často. Následky můžou být skutečně tragické.

Velká lípa, jak prokázat nebezpečnost stromu?
Velká lípa, jak prokázat nebezpečnost stromu? #2
Velká lípa, jak prokázat nebezpečnost stromu? #3

babi*
hodnocení

Zasadit novou raději ne, sousedé mají ještě 3 100leté jasany, všude je zeleně dostatek a není tato lípa krajinotvorný prvek. Máme zde dostatek obrovských stromů, ale ostatní o své stromy pečují i obec. Děkuji Vám za radu.

babi*
hodnocení

My ji ale kácet nechceme, právě proto, aby se nezlomila,bylo by dobré ji ořezat a zkrátit. Rozdvojení je v 3,5m a potom následují 2 ohromné kmeny vysoké po rozdvojení 21 m, nakloněné každý na jinou stranu. Když rozdvojené kmeny svážou, může tady ještě desítky, nebo stovky let být, dokud nebude vadit svým přístím majitelům.

asd1

To píšu, zajistit proti rozlomení = spojit ty dva kmeny.. + vyřezat suché vštve, něco možná rozumně zkrátit.. Vzhledem k ceně arboristů chápu že se jim do toho nechce.. Pokud je rozdvojení vyhnilé tak ale buď zajistit nebo sundat, nechat to být je chyba, to se může tam kde to žuchne bez následků... Se znaleckým posudkem že je nebezpečná je to asi rozhoupe - v případě škody by to z nich pojišťovna úspěšně vymáhala... Riziko platit pár set tisíc za krov může být dobrá motivace...

Na těch fotkách chybí Jethro jak tam v poklidu sedí u kávičky ;)

fram

Kávička pod lípou? Tady i pivečko: podlipou.com/... Také si myslím, že ve větru se stejně rozmilá dítka zaženou domů, ne?

" Partnerství"ošetří lípu zadara a odborně. Snad funguje - nebo něco podobného, nebo "budou vědět": ceskatelevize.cz/...

Čsto se vyskytuji pod 90-letým smrkem s obrovským obvodem kmene ("suknice", znak hniloby uvnitř). Mám v něm duši, asi 3x ochránil co je pod ním. Je báječný, umí šumět úplně majestátně. A jestli nějaké náboženství, tak ho mám v tom smrku, je to "dvoják", předloni na něm bydlelo v rozsoše sršní hnízdo...

fram

Doplnění kontaktů na nadaci Partnerství: nadacepartnerstvi.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]