Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se začít starat o trávník proti plevelům?

Od: rotorod® odpovědí: 27 změna:

dobrý den

mám zahradu cca 3 rok zatrávněnou, sypal jsem hříštní směs, ale "co se urodilo, to se urodilo". Nijak jsem se doposud nevěnoval trávniku, krom pravidelného sečení trávy a na jaře vertikulátor. Pozemek je cca 800m2. nechci mít zahradu jako golfové hřiště, nemám zase na to čas a peníze, ale chtěl bych nějak omezit plevel, pampelišky atd. Z jedné strany oplocení je JZD pole, které se kosí 2-3x do roka, takže tráva je vysoká a všelijaká, takže je mi jasné, že se bude semenit z louky pořád dokola všelijaký plevel, ale jsou zde vidět baráky co mají hezký trávniky. Chtěl bych ho rovněž trochu aby zhustnul

takže otázka je čím a jak začít?

- bylo mi doporučeno v obchodě nejříve postřikat bofixem (250ml na 500m2 za 509kč u nás, to bych musel brát asi 2kusy?). No když to postříkam jak dlouho pak nekosit? týden stačí a pka můžu zkosit?

- dále mi byl doporučen TRAVÍN 8kg za 640kč na 266m2, to bych musel 3kusy koupit?. Že travín jednak ničí plevele a podporuje hustotu trávniku.

- v jiným obchodě mi bylo doporučeno ARGO 10kg za 285kč na 850m2. Je to podstatně levnější varianta, je otázka jestli kvalita je stejná? co je lepší, atd. Jak říkám nechcí mít anglický trávniček, ale pěknější než je teď by být trošku mohl :-D. A né žeby ne, ale taky trochu řeším finance, takže s tím bofixem 2ks a travínem 3ks by mě to vyšlo na skoro 2tis. Nešlo by koupit něco levnějšího v podobné kvalitě? jen se ptám. Děkuji za Vaše zkušenosti a rady

co by jste m iprosím doporučili vy?

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hoststary*
hodnocení

3x

Přiznat trávníku jeho botanickou hodnotu se vším, co na něm roste, nejen různé druhy travin, jetelíčků, pampelišek, mochny, hvozdíku, řebříčku a těšit se z přírodního botanického trávníku. Nesekat příliš nízko, ale na "prostřední" výšku, aby tráva přerostla plevely. Nechat přírodní.

Pokud chcete mít hezký trávník, pusťte na něj ovečku nebo ovečky /nemusí být vaše, stačí půjčit/, která plevely, pro ně biologicky potřebné "léčivé" rostliny spasou přednostně a hlavně trávník nevyškubou jako kozy nebo dokonce slepice.

majsterjoe*
hodnocení

3x

OMG to jsou zase rady. A předpokládám od lidí z paneláku. Je plevel a plevel. Pampeliška nějak nevadí, ale existují jiné plevely, které trávník úplně zničí.

an*
hodnocení

1x

Také si myslím, že přírodní trávníky s trochou sedmikrásek, jetelíčku, jitrocele a dalších nízkých plevelů jsou nejhezčí.

Když nechcete anglický trávník, stačí jen sekat. Zhoustne sám.

hodnocení

ok jenže sekám od května do září již 3 roky každý týden se zběračem a ono jsou fleky kde to nezhoustlo. takže?

je pravda že mám původní zeminu, ale někdy je pěkně hustá a někdy vůbec. Jak se selo, byly lijáky apod... to už bylo. Co teď aby to zhoustlo? když to sypnu Mr.Gardenem z penny tak je zelený flek 1 měsíc a pak zase nic. tak co včil?

hodnocení

0x

Levnější použitelné postřiky už byly ukončeny, takže zbývá opravdu již ten Bofix. Varianta je Dicotex, který je levnější, ale zase se dává větší dávka. Nekupujte malá balení, ale větší. Bofix se prodává i v 0,5 neba 1 l balení. Na internetu si najděte nejlevnější a nechte si poslat. Travin je směs herbicidu a hnojiva. Prodává se i ve 20 kg balení.

doplněno 24.05.18 13:07:

Na hnojení si kupte Cererit v 25 kg balení.

doplněno 31.05.18 08:48:

"Ostatních zahradních rostlin". Jako třeba trávníku.

hodnocení

píšou že cererit je hnojivo vhodné pro pěstování zeleniny, ovocných a okrasných keřů, trvalek a ostatních zahradních rostlin.

jabraka*
hodnocení

0x

Nejlepší na starý trávník je takový postup.

Brzy na jaře,když travička i vše ostatní začne rašit, je zbavit se nejprve mechu vertikutací.Pak můžeme aplikovat selektivní herbicid.Po měsíci už se ukáže,kde zůstala tráva a kde rostlo to ostatní.Tam zůstane holá půda.Pokud ještě vyrůstají nějaké ojedinělé plevele,dáme se do nich ručně.Holá místa dosejeme novou trávou,nejlépe zase po vertikutaci a do vertuikutace přidáme semena.Říká se,že sedbu se nedoporučuje zalévat,protože při zalití se obvykle semínka vyplaví.Já zaleju před vertikutací,zaseju a vertikutam.semínko zůstane v půdě a brzo klíčí.To vše jsem dělal před pěti lety,dnes je trávník plný pa,pelišek,protože je mají sousedi alítá to přes plot každé jaro.A dokonce mi na podzim kvetly ocůny,nechápu,kde se v trávě vylíhly.

JABRAKA

nox®
hodnocení

0x

Přidal bych se s jedním dotázkem ohledně Bofixu. Chystám se v brzké době na zasetí nového trávníku, ještě doděláváme poslední terénní úpravy a začal vykukovat nějaký ten plevel v místech, které jsou již hotové. Má smysl to ještě těsně před zasetím postříkat nebo počkat, až vyroste tráva?

barbakan*

Nechej trávu povyrůst (může se stát, že budeš mít prázdná místa, tak je doseješ) a potom můžeš použít ten Botix a pozdějším sečením se plevel ztratí.

nox®

Díky za radu.

hodnocení

barbakan: myslím si že sečením se plevel nestratí, to bych neměl žáden plevel, nikde nic, a tady toho je... nevím zkud máte tuto informaci? z praxe?

nox®

Nedá mi to a musím se pochlubit. V neděli jsme si celkem mákli a zaseli trávník. Konečně zahrada hotová, hlídám zálivku, užívám si ukončené práce... Tedy jen do dnes, přišla krásná bouřka, ze zasetého trávníku je prvotřídní měsíční krajina, půlka vyplavená, tak mám sto chutí obědnat mix s betonem...

hodnocení

mě se to stalo před 3mi lety 2x po sobě, tak asi proto nemám tak hezký trávnik, protože půlka je určitě vyplavená, a převyšuje různý plevel na trávou :(

floro*
hodnocení

0x

Hustý trávník bez vody mít nikdy nebudete. Nejsme v Anglii, kde prší skoro každý den. A také ne bez hnojení. Ono se to nezdá, ale hustota porostu a odběr zelené hmoty v podobě sběru do koše velice zvyšuje náročnost na živiny a trávník pak spíš živoří a plešatí.

Travin nekupujte, ten je k ničemu. Bofix je k odplevelení asi nejlepší. Ale zase to s tou chemií nepřeháněte, dvě aplikace do roka stačí. Aplikujte na dva dny posečený trávník, sekat můžete zase za další týden. Hlídejte si ale teploty, nad 25°C se účinek snižuje. plevel se vám vytratí - zežloutně a zkrabtí se, sečením odstraníte.

V letním období sečte na vysoko, a méně často.

Ke hnojení pořiďte dražší dlouhopůsobící hnojivo, vyplatí se více než levná, např. NovaTec, v sezoně s vyšším obsahem dusíku, na podzim s obsahem draslíku. Hnojivo neaplikujte rozhozem, ale aplikačním vozíkem.

Některé druhy plevele vám vydatným hnojením vymizí z tohoto důvodu např. sedmikrásky, přeslička, jitrocel. Ty vymizí i díky vyššímu sečení. Největší chybou je časté holení porostu na pár centimetrů.

hodnocení

mám nějaké takové "díry"v travníku, nevím proč, ale je to od začátku. Jak jsem psal nemám moc kvalitní vrchovku, ale všude je stejná, a za ty 2 roky je tráva všude stejná až na takové díry, kterých je dost. Jak na to prosím? tady pomůže hnojení nebo to přesít hlínou? to asi nepomůže že?

díky

[url=https://www.imgup.cz/image/LOXb][img] imgup.cz/... [url=https://www.imgup.cz/image/LOXY][img] imgup.cz/... [url=https://www.imgup.cz/image/LOXq][img] imgup.cz/...

hodnocení

tady přidávam fotky, za ty odkazy neplatné se omlouvám

Jak se začít starat o trávník proti plevelům?
Jak se začít starat o trávník proti plevelům? #2
Jak se začít starat o trávník proti plevelům? #3
floro*

Nešly by ty fotky ve větším formátu, ať se to dá zvětšit? Z toho nejde vůbec nic poznat, ani jestli je to trávník nebo umělý koberec.

hodnocení

foto jsem přidal dole, díky za help co na to, nebo proč jsou ty mapy

hodnocení

kolega pckop navrhl cererit. a co takhle NPK nebo ledek? je to taky hnojivo dostačujicí pro podpoření trávniku? pomohlo by mi to na ty moje mapy něco z těch 3 hnojiv? nebo jít raději do agro nebo travian?

děkuji

hoststary*

NPK (N - dusík, P - fosfor, K - draslík) je dobré hnojivo, ale když nasypete granule na trávník v suchém období, kdy se granule rozpustí jenom rosou nebo mírným deštíkem, tak vám místa, kde jsou granule, spálí. Chce to po posypu granulemi pokropit, nebo nechat zmoknout, aby se hnojivo rozpustilo a vsáklo nejen do bodů, kde je vysypané, ale rovnoměrně po okolí na povrchu i do hloubky.

Kdo má slepice nebo králíky, použije jejich trus rozmočený do roztoku a tím se zem polévá. K růžičkám koňské kobližky, ale to už je mimo téma.

arakain77*
hodnocení

0x

To máte pěkný trávník.Doporučil bych jen pravidelné sekání a na podzim bych mu dal vápno nějakým vozíkem na hnojivo.Teď bych hnojil s rozumem hnojivem,které obsahuje vápno.

PS:Já trávník nešlechtím.Ať si tam roste,co chce.Jen ho někdy pohnojím.Sekám bez koše,protože posečená tráva se mění taky na hnojivo.Už pomalu vysychá,protože nemá vodu a bude u nás zase poušť.

hodnocení

sekám pravidelně každý týden už 3 roky. Není co více zpravidelnit.

floro*
Uz jsem vam psala, ze Travin je naprosto k nicemu. Nepisu am to jako neznalec, co si to mysli, ale clovek, co se tim zivi a s Travinem jsem taky zkousela. Je potreba zjistit, co ten travnik trapi a k tomu je potreba videt (poznat) na fotce v detailu, co ty mapy i ten okolni travnik je zac. Jinak fakt se meda dat dobra rada.

hodnocení

přikládám zde foto ve větším rozlišení těch "map"na trávniku.

ibb.co/...
ibb.co/...
ibb.co/...

pohanka*
hodnocení

0x

No, ale Vy tam máte spíše pěkný jetelíček, než trávník.

Jetel stejně již trávu vytlačil.

Možná záleží jaký je podklad, tam, kde byla kvalitní ornice, tam by měl být trávník pěkný, a tam, kde je jalová půda, tam živoří.

A Vaše zahrada, aby se pěkně zazelenala, by se musela zorat a znovu rozhodit travní semeno. Zvolila bych vhodné na zahradu a od českého výrobce, který má směs vhodnou pro naše podmínky. Já těm cizím moc nevěřím. Hřiště to přece není, na hřiště jsou druhy trav odolné na sešlapání. Můžete zvolit parkovou směs, a pokud byste byl odvážný, alternativní, tak květnatou louku, která se seče jednou, dvakrát do roka a třeba i na seno. Byliny a květiny jsou pastvou pro včely, motýly a jiný hmyz. Kosí se kosou. Ale to asi nebude Vaše srdcová záležitost.

Co se mě nelíbí, je, když se dosívají plochy, tak se nikdy netrefí stejný druh osiva a dosévané místo je tmavší, nebo světlejší. Nebo je úplně jiný druh trav /širší listky/

hodnocení

0x

Tak teď nevím. Vadí vám jetel s příměsí trávy nebo fleky, kde ani jetel neroste. Předpokládám, že za ty tři roky to (jako trávník) nevidělo žádné hnojivo a vodu pouze z deště. Když stříknete Bofixem, tak sjednotíte vzhled - budete mít flek přes celou zahradu. Jetel je zelený, ten si obstará dusík ze vzduchu, ale co chudák tráva. Sekáním a občasnou vertikutací trávník neuděláte.

hodnocení

no jetele tu je dost, to jo, je pravda že teď už nezalevam vubec. Jen ten dešť. Ale při zakladani sem zalevam hodně. Travnik fakt byl celkem pěkny. to až teď tak nějak mizí a nabízejí se tu ruzne druhy "plevele". Hojit sem nehnojil nikdy. přiznavam.

o a co teď pokud zahradu nechci celou zorat. jde to zachránit nějakym tim pofixem a pak hnojivem? nebo jen hnojivem?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma cererit

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]