Nejste přihlášen/a.
Na tom není nic neobvyklého. Clematis je rostlina která potřebuje k dobrému růstu a bohatství květů slunce, polostín. Je ale dobré, pokud je spodní část stíněna nízkým podrostem, respektive zastínění, aby si udržel více vlhkosti. Pěstoval jsem několik druhů a vždy celodenně na slunci i částečně v poledním stínu. Kvetly vždy úžasně.
Říkávalo se - nohy ve sklepě, hlava na slunci.
Takže na severní stranu ne.
Nejlepší je u plotu na ulici, pokud ho máte na jižní straně. Vysadit u podezdívky na severní sraně, tam je vždycky stín, a táhnout šlahouny třeba po oblouku přes branku, nebo pomocí příchytek na drátěném plotu, na sluníčku.
Clematis nepotřebuje celodenní slunce, polostín mu bude vyhovovat. Tedy na severní stranu, třeba za dům do trvalého stínu ne, ale na severní stranu do míst kam svítí sluníčko z východu dopoledne, nebo ze západu odpoledne ho klidně dát můžete. Také ho mám na severní straně, slunce má jenom odpoledne a kvete krásně.
Mám před domem jižní a za domem severní zahradu. Severní zahrada končí zdí a na tu zeď celý den slunce svítí. Zeď je na severní zahradě obrácená k jihu. Jestli tedy máte na severní straně slunné místo, můžete tam klematis zasadit bez obav.
Tady jde asi o nedorozumění. Svítí-li na zeď celý den slunce, pak zeď nebude obrácená k severu, spíše k jihu. Na zeď obrácenou k severu může svítit slunce jen chvíli ráno a chvíli k večeru, a to pouze v létě. A pokud jde o clematis (plamének), nerozhoduje skutečně světová strana, ale aby měl dostatek slunečního záření.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.