Nejste přihlášen/a.
V listech bloumá něčí minující larva (určitě někdo dohledá). Stříknul bych Mospilanem, je to systémový insekticid. Co mě ale zaráží, že není vidět terminální pupen. Roste to vůbec? Jestli je takto bez růstu už déle, udělal bych radikální zkrácení s kompletním (i mikroprvky) přihnojením a buď se probere k životu nebo zlikvidovat a zasadit jiný.
Šeřík roste úplně všude, ale tomuhle se to evidentně nelíbí. Přesazení by byl poslední hřebíček do rakve. Podle stavu okolí (nechci psát trávníku) si myslím, že je tam sucho a hladovo. Pokud je tam ještě nejaký zbytek živin a vody, použije jej tráva a na šeřík se nedostává. Kolem šeříku bych srýpnul drn, tak průměr metr kolem kmínku. Pak použil nějaké organicko minerální hnojivo a řádně zalil. Pokud budete stříkat brebery, pak přidejte do postřiku nějaké listové hnojivo. Třeba se rozjede v růstu.
Paráda, dobře to prokouklo. Teď ještě občas zalít nebo objednat dešť.
Taky jsem myslela, že roste úplně všude. A proto jsem také nejdříve viděla problém v těch smrcích. Že prostě půdu vyžraly. Ta hladová půda byla zhruba před pěti lety běžně obhospodařovávaná zahrada. V místě, jde je šeřík, byly brambory. Vody je tam přiměřeně, zahrada leží téměř u hráze rybníčku, ovšem v okolí je půda spíš jílovitá.
Dám tedy na vás, nebudu s ním hýbat. Okolí upravím, myslím, že ještě můžu použít i kompostovou hlínu na přilepšení. Do konce týdne tam zajedu a vyřeším i ten postřik. Vše ostatní jim tam prosperuje úplně bez problémů (tavola, tavolník, dřišťál, zákula...).
Vidím to přesně, jako pckop. A ještě bych místo odebraného drnu přidala směs ornice se substrátem. Někdy se podaří zasadit stromek do špatné zóny, ale co radí pckop, by mohlo dost pomoci. Když stromek není v kondici, tak snadno podléhá škůdcům.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.