Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký olej do motorové pily?

Od: pat5107 odpovědí: 16 změna:

Dobrý večer.

Děda má motorovou pilu a říkal už mu dojde olej co kní dostal tak tam bude dávat olej z friťáku ale to mu jaksi nechci dovolit z důvodu většího opotřebení pily ale furt si mele svou. Pilu používám víceméně jen já a tak by se dalo říct že je tak trochu moje ale pohonné hmoty do ní já nekupuji. Nemám příjem tak si nemůžu dovolit ani ten správný olej tak jsem zatím našel zbytek čistého(nevyjetého) oleje co zbyl při výměně oleje v autě.

Jak to je ve zkutčnosti s tím friťákovým olejem? Je to jen mýt nebo to opravdu pile škodí?

Jsme na tom finančně blbě a každýho stroje si nesmírně vážim tak proto se ptám...

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

arakain77*
hodnocení

2x

Odkud jsi kluku?Někdo z nás ti pošle olej.Chceš?

pat5107
hodnocení

Bydlím u Liberce
arakain77*
Do soukromé zprávy mi dej adresu. Pošlu ti kanystr oleja.

kenyte
hodnocení

1x

Pokud se jedná o olej na mazání lišty, tak olej z friťáku klidně. Jen je třeba myslet na to, že rychleji degraduje a není tedy moc vhodný na občasné použití.

Pro všechny, co tvrdí, že se tím zničí pila, jsou mimo. Kamarád dělal s motorovkou v lese přes 20let a nic jiného nepoužívál.

Pokud bylo hodně práce, tak měsíčně spotřeboval i více než 60litrů oleje. Zažil v lese několik kontrol a pokud by použil např. M6A, tak by se nedoplatil. (pracoval jako OSVČ, pohlíží se tedy na něj jako na firmu)

Používat ropný olej pouze v případě, že bude zachytáván a nemůže dojít ke kontaminaci půdy a vody. Je mi špatně z toho, že lidé si neváží přírody a vody. Zatím jí tu máme dost, ale nemusí tomu tak být věčně.

hodnocení

0x

Fritovací olej bych tam určitě nelil, ani za finanční nouze. Ono se totiž úspora za olej může pak hbitě proměnit za prodělek v momentě, kdy to zmrší lištu.

Pokud tedy skutečně řešíte love, tak tam nalejte jakýkoliv motorový olej. Ekologové z toho asi nebudou úplně happy, ale pila pojede spolehlivě.

hodnocení

0x

Fritovací olej postupem času zalepí vše kam se dostane takovým divným šlemem co jde špatně odstranit.

Zkušenost mojeho známého co chtěl ekologicky mazat řetěz.

asd1
hodnocení

0x

Pokud řeže aspoň jednou týdně tak klidně friťák (přefiltrovaný)..

Pokud jen občas, tak na mazání je nejlepší M6A (někde ze sudu od traktoristy) nebo jakýkoliv motorák (nejlevnější sudovku..).. = zbytek po autu je OK. Vyjetý olej z auta NE.

Ekolog řeže nad plachtou a piliny pak spálí v kotli (nasypat plný a nahoře zapálit = nečoudí)..

hodnocení

0x

Zdravím,na fritovací olej ůplně zapomeň,tím fritovacím olejem zalepíš uplně celý mazací okruh,a za chvílku odrovnáš olejový čerpadlo a lištu.Já léta používám olej M6A.Jsem max spokojený,motorovka furt maže dobře.Ten olej M6A prodávají snad na každé benzínce,jak 1litr,tak 5litrů.

hodnocení

0x
Když řežeš často můžeš použít jedlý stolní olej, ekologové budou rádi protože je biologicky odbouratelný. Olej z friťáku ale obsahuje sůl z potravin co se v něm dělaly a tím pádem by ti pak rezly kovové části pily. To fakt není dobrý nápad.

hodnocení

0x

Jste-li vskutku tak chudý, že si nemůžete dovolit za stovku koupit originální olej do pily, tak ji raději prodejte... *zed*

arakain77*

To byla rada na čučku medzi očka.

22.05.18 08:21
hodnocení

0x

.

hodnocení

0x

A myslíš olej na mazání řetězu nebo olej do benzínu?

pat5107
22.05.18 20:42
hodnocení

Na řetěz

V tom případě je olej z friťáku (resp. jakýkoliv rostlinný olej) úplně ok. Technicky i ekologicky.

hugozhor

Ahoj, vůbec se toho neboj. Já mám léta ustálenou praxi. Když jdu do lesa, nebo řežu doma hodně, koupím nejlevnější olej v akci v obchoďáku. A řežu. Před koncem sezony, když doma dodělávám zbytek dřeva na topení na posledních pár nádrží dám 10w40, nebo hydraulický od kámoše z fabriky. Ten tam nechám i přes zimu. Jednou jsem tam nechal lukanu a do jara se slepilo olejové čerpadlo. Na mojí hechtce, co mám čtvrtým to funguje bez problému. Jen je potřeba si podle hustoty oleje seřídit podávání, zespodu pily bude šroubek. Rostlinný bývá hustší, je potřeba přidat dávkování, aby pila mazala. To zjistíš jednoduše. Nastartuješ, špičku lišty dáš asi 2cm proti prkýnku a přidáš dvakrát třikrát plyn, pokud se na prkýnku dělají kapičky, maže. Olej přepálený z friťáku půjde taky, ale musíš přecedit přes silonku a nenechával bych ho ve stojící pile dýl jak týden.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]