Nejste přihlášen/a.
zdravim,máte někdo zkušenosti s množením okrasných keřú?našel jsem na netu několik rad,ale dost se od sebe liší
hanys. Neexistuje univerzální rada platná pro všechny keře. Někde si vystačíš s odkopkem, nebo hřížením, jindy řežeš řízky (aby to nebylo tak jednoduché, tak u některých na jaře, u jiných v létě nebo na podzi). Některé keře ani takto nenamnožíš a musíš očkovat nebo roubovat.
Tak ono to očkování ani roubování není tak těžké. Stačí se podívat, jak to někdo dělá - třeba i na netu.
Délka řízků - zase to je různé. Může to být 10 cm, ale také 20 cm.
Moje tchýně o nějakých lhůtách, kdy se má co řezat, věděla prdlajs. Vždycky někde něco ufikla, strčila to do písku a... a ono jí skoro všechno vyrostlo . Prostě přesně podle rčení : "Nejhloupější sedlák má největší brambory". Nehledej v tom vědu
. Máš keř, který chceš namnožit - mrkni na net na návody a jdi do toho
. Nebo se zeptej na konkrétní keř tady. Takhle všeobecně opravdu nejde poradit.
Některé keře se také docela intenzivně množí generativně samovýsevem, pak máte i překvápko, jakou barvou pokvetou. Napište o množení kterých keřů se vám jedná.
např.vajgelie,tamaryšek,tavolník,svída atd,uz ani ted nevím,jak se všechny jmenují,mám je asi 7let jako živý plot a potřebuji ho nasadit dále od plotu
Tady u těch jmenovaných zkus hřížení. Prostě ohni větvičku k zemi, konec větvičky připevni k zemi a zasyp zeminou. Můžeš to udělat klidně zítra, tam žádná lhůta není. Potom můžeš zvolit jiný způsob - do středu keře nasypeš zeminu, prostě na větve, co vyrůstají ze země uděláš hromádku - tak 5 - 10 litrů zeminy a necháš to osudu.
Mám na to doma knížku Rozmnožování dřevin.
Množení jednotlivých dřevin se liší podle druhu dřeviny. Někdy stačí pohřížit, jindy se musí dodržet podmínky, jako je třeba vhodný měsíc v roce a teplota, vyzrálost řízku, použití stimulátoru apod. Některé zakoření snadno, jiné zas jen málokdy. Jiné druhy lze zase množit pouze výsevem. K jednotlivým druhům najdete určitě požadavek vhodných podmínek na internetu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.